Microsoft är mest känt för Windows och Office, men företaget har betydligt mer än så i sitt produktutbud.

En sådan produkt är Microsoft Hyperlapse Pro, ett program som kan förvandla dina vanliga filmklipp till spännande timelapse-videor. Programmet lämpar sig utmärkt när du exempelvis har filmat en skidresa, cykeltur eller en promenad i skogen.

Hyperlapse Pro

Enkelt att använda och bra slutresultat

Att skapa en hyperlapse-film är enkelt. I korthet är allt du behöver göra att importera en film och justera några inställningar. Sedan är det bara att vänta på slutresultatet.

Hyperlapse Pro
Att importera en film är enkelt.

Om du vill kan du ta bort början och/eller slutet på filmen innan du sätter i gång. Dessutom kan du justera hastigheten genom att välja steg mellan 1x och 25x.

Under fliken Inställningar kan du ställa in vilken typ av kamera som du filmade med. Sedan kan programmet automatiskt räkna ut hur eventuella skakningar ska korrigeras.

Om du väljer avancerad utjämning blir slutresultatet bättre, men det tar längre tid att bearbeta filen. I standardläget tar det tre minuter att fixa ett 30-sekunders klipp, medan det tar ytterligare 14 minuter om du väljer det avancerade alternativet.

Hyperlapse Pro
Det går snabbt att behandla klippen i standard-läget.

Som användare kan du inte enbart ändra hastigheten utan även upplösningen. Till exempel kan du skala ner 4K-video till 1080p om du så önskar.

Vad gäller filformat får du nöja dig med att spara filerna som mp4, något som räcker för de flesta av oss. Det hade emellertid varit trevligt med ett större urval.

Halvfärdigt gränssnitt

Även om slutresultatet är imponerande känns själva programmet halvfärdigt. Dessutom finns andra skönhetsmissar i gränssnittet och menyer, vilket drar ner helhetsintrycket.

Hyperlapse Pro
Twitter-rutan är helt blank och fyller ingen som helst funktion.

Äldre versioner av Hyperlapse hade dessutom problem med filmklipp från Iphone som kunde hamna på sniskan. Lyckligtvis har detta åtgärdats i och med version 1.5.

Hyperlapse Pro finns för både Windows OS X, Windows Phone och Android. Förhoppningsvis släpps programmet även för Iphone och Ipad så småningom, men det kan dröja.

Vill du testa programmet kan du ladda ner en demo från Microsofts webbplats. I demoversionen får du en vattenstämpel på dina filmer, vill du ta bort denna får du hosta upp en slant.

Hyperlapse Pro
Som standard visas en reklambild för Microsoft i slutet av filmen, men denna kan lyckligtvis bockas av bland inställningarna.

MacWorlds köpråd

Med hjälp av Microsoft Hyperlapse Pro kan du alltså skapa spännande timelapse-videor. Det hafsiga gränssnittet och buggarna drar emellertid ner betyget en aning.

Fakta: Hyperlapse Pro
Funktion: Skapa timelapse-videor
Utvecklare: Microsoft
Version 1.5
Pris: Cirka 430 kronor
Mer information: http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/projects/hyperlapseapps/

Ger bra resultat
Enkelt att använda

Bristfälligt gränssnitt
Uselt stöd för filformat

Betyg: 6 av 10