Det är hög tid för en ny Ipad Mini. Ipad Mini 4 släpptes i september 2015, samtidigt som Iphone 6S. Apple höll inget event alls i oktober förra året och i år handlar alla rykten inför oktober om nya Macbook Pro-modeller.

Det senaste ryktet om Ipad kommer från Macotakara, som påstår att Apple utvecklar tre nya modeller av Ipad med olika storlek på skärmen. Alla tre ska ha Smart Connector och True Tone-skärm vilket tyder på att de kan falla under Pro-varumärke.

Om Ipad Mini 5 förvandlas till Ipad Pro Mini finns det snart ingen ”vanlig” Ipad kvar, men med tanke på att Ipad Pro har get Ipad nytt liv och tagits emot väldigt bra av användarna vore det inte förvånande om det blir så.

Ipad Mini 5

Lanseringsdatum

Varken i våras eller i september visades någon ny modell av Mini upp och nya uppgifter från Macotakara säger att Apple inte kommer släppa någon ny padda förrän våren 2017. I våras släpptes nya Ipad Pro 9,7 vid ett event i mars och vi ser det som den troligaste tidpunkten för en allmän utrullning av nya Ipad-modeller.

Ipad Mini 5

Specifikationer och nya funktioner

Hittills har inte många specifika rykten om Ipad Mini 5/Ipad Pro Mini dykt upp, men om Macotaka har rätt lutar det åt att nästa generation Ipad med 7,9-tumsskärm får en Smart Connector precis som de två stora Pro-modellerna.

I linje med Apples satsning på större färgrymd med stöd för DCI-P3 på Imac, Iphone 7 och Ipad Pro 9,7-tum verkar det troligt att även nästa Ipad Mini får dessa funktioner. Macotakara påstår även att den kommer få True Tone-funktionen som automatiskt justerar vitpunkt utifrån ljuset i rummet så att bilder upplevs likadant oavsett ljusmiljö.

Slutligen påstår Macotakara att samtliga modeller får 12-megapixelkamera, vilket också känns troligt då det ger stöd för råformat och skulle passa in i Apples modernisering av kamerorna i de olika IOS-prylarna.

Ipad Mini 5

Vad gäller processor tar vi det närmast för givet att nya Ipad-modeller efter så lång tid kommer bestyckas med A10X-processorer som bygger vidare på A10 Fusion-processorn från Iphone 7 och är anpassad för den större, mer högupplösta skärmen.

Det verkar också högst troligt att 16 gigabyte lagring ersätts av 32 gigabyte i instegsmodellen av den nya lillpaddan. Apple gick äntligen över till det när Iphone 7 och Iphone 7 Plus lanserades i september och det är inte troligt att några nya produkter går tillbaka till att bara ha 16 gigabyte.

Vi skulle bli förvånade om Ipad Mini 5/Ipad Pro Mini inte har stöd för Apple Pencil, speciellt om den mycket riktigt får Smart Connector och andra Pro-funktioner.

Apple iPad Mini 4 16GB Pris vid test: 3681 kr.

Bästa pris just nu: 3795 kr