När vi nyligen testade Elgato Eve Energy, en uppkopplad Homekit-plugg, var vi försiktigt positiva. Upplevelsen med Eve Energy var visserligen inte problemfri, men i slutänden vägde fördelarna tyngre än nackdelarna. Nu har turen kommit till systerprodukten Eve Door & Window. Kan den här lilla sensorn göra ett bättre jobb?

Diskret pryl utan kablar

Eve Door & Window består av två små delar: en avlång plaststicka, stor som en tumme, och en pytteliten kvadratisk plastkub. De två sensorerna placeras på en dörr eller ett fönster, den ena i karmen och den andra på själva dörren. När enheterna har kontakt med varandra registreras dörren som stängd, och när kontakten bryts registreras dörren som öppen.

Elgato Eve Door & Window
Eve Door & Window är en diskrekt pryl som inte gör mycket väsen av sig.

Eve Door & Window drivs av batterier, på gott och ont. Att slippa kabelansluta den här prylen är förstås väldigt behändigt vid monteringen. Installationen går ut på att sätta i det medföljande batteriet (i udda format, stort som ett halvt AA-batteri) och fästa de två enheterna på dörren. Det är snabbt gjort tack vare den dubbelhäftande tejpen.

Batteridriften riskerar dock att blir krånglig på sikt. Batteriet ska räcka omkring ett halvår, så ett hushåll med många Eve-sensorer riskerar att ägna en hel del tid åt batteribyten.

Siri fattar noll

Eve Door & Window är en Homekit-enhet och kan därmed snacka med Siri – åtminstone på papperet. Enligt Elgatos marknadsföring ska vi kunna fråga Siri om dörren är öppen eller stängd.

Vi sätter Siri-förståelsen på prov genom att namnge vår Eve Door i den tillhörande Elgato Eve-appen och sedan ställa frågor om dörren. Tyvärr får vi bara fullkomligt oanvändbara svar. ”Jag kunde inte hitta några leverantörer av dörrar och fönster som matchar”, eller ”Tyvärr hittade jag inga dörrlås den här gången”, svarar Siri.

Elgato Eve Door & Window Siri
Siri fattar inte. Trots att vi formulerar frågorna på olika sätt, och dessutom döper om Eve-sensorn ett par gånger, lyckas vi aldrig få Siri att svara på våra frågor om dörren.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

ElGato Eve Door & Window Pris vid test: 395 kr.

Bästa pris just nu: 399 kr