Nya Ipad Air 3

I flera år släppte Apple en ny Ipad under hösten, omkring en månad efter lanseringen av årets nya Iphone och IOS-version. När IOS 9 och Iphone 6S släpptes i höstas kom dock ingen ny Ipad Air, men väl Ipad Pro och en uppdaterad Ipad Mini. Därför väntar vi fortfarande på Ipad Air 3.

Här samlar vi alla rykten och uppgifter om nästa ”vanliga” Ipad – hur hårdvaran blir, när den väntas komma och så vidare.

Lanseringsdatum

Vi förväntade oss tidigare att Ipad Air 3 skulle lanseras som vanligt under hösten 2015, så när den saknades vid lanseringen av Ipad Pro och Ipad Mini 4 blev vi som många andra lite ställda. Det hade förekommit ett rykte om att det skulle bli så, men det sågs som ”mindre trovärdigt” av 9 to 5 Mac som rapporterade om det.

Idag finns inga säkra uppgifter om när vi kan vänta oss den nya mellanpaddan, men flera rykten har talat om en lansering i mars. Den vanligtvis välunderrättade analytikern Ming-chi Kuo har bara meddelat att hans källor pekar på en lansering under första halvan av 2016.

Ipad Air 3

Tunnare design

Ryktena säger att Ipad Air 3 kommer bli – håll i dig nu – tunnare än Ipad Air 2.

Genom att klara sig med ett mindre batteri och andra förbättringar kommer den nya paddan krympa till bara 5 millimeters tjocklek enligt Cult of Mac. Ipad Air 2 är 6,1 millimeter och första Ipad var som jämförelse 13 millimeter. Ipad Pro är 6,8 millimeter.

Vad som talar emot en ännu tunnare Ipad är att dagens modell redan är så tunn att det var med viss oro vi först började använda den. Den har visserligen visat sig riktigt stryktålig, men någonstans måste en gräns gå.

Många användare skulle förmodligen mycket hellre se en ökad batteritid än en tunnare och lättare Ipad Air 3, men Apple har inte för vana att lyssna på sånt prat och ett annat rykte har dessutom talat om att Ipad Air 3 faktiskt kan få något lägre batterikapacitet.

Apple kan också tänkas börja använda den starkare aluminiumlegering som används i Iphone och Apple Watch, vilket skulle göra den styvare. Det skulle dock göra tillverkningen dyrare och både Ipad Pro och Ipad Mini 4 använder standardaluminium.

Ingen 3D Touch

Först fick Apple Watch och uppdaterade Macbookmodeller Force Touch, och sedan släpptes Iphone 6S med 3D Touch. Men varken Ipad Pro eller Ipad Air 4 fick tillgång till tekniken (Ipad Pro fick en liknande funktion med Pencil men det är inte samma sak så klart).

Enligt Ming-chi Kuo kommer Ipad Air 3 inte heller få det, och orsaken är helt och hållet teknisk. Apple klarar helt enkelt ännu inte att producera skärmar i Ipads storlek med 3D Touch.

Ipad Air 3

Retina HD

Från kinesiska Mydrivers kommer ett rykte att Apple kommer öka upplösningen på Ipad Air 3 till 401 pixlar per tum eller 3112x2334 pixlar, precis som på Iphone 6 Plus och Iphone 6S Plus. Det skulle göra att utvecklarna får ta fram grafik som är tre gånger ”normal” upplösning.

Vi ser detta rykte som väldigt opålitligt av flera orsaker. För det första vore ett naturligare val av upplösning 3072x2304 pixlar (exakt 50 procent mer i varje dimension än Ipad Air 2) då det skulle underlätta för utvecklarna. För det andra har Ipad Pro en upplösning på 2732x2048 pixlar och det skulle alltså innebära att Ipad Air 3 plötsligt skulle ha den mest avancerade skärmen på en Apple-produkt.

Ipad Air 3

Processor

Det har inte förekommit några rykten om Apples val av processor till Ipad Air 3, men det är knappast en högoddsare att tippa på att den får samma A9X-processor som sitter i Ipad Pro. Det vore förvånande om den släpptes så kort tid efter Ipad Pro med en ännu bättre processor, men samtidigt har Apple ingen orsak att inte använda sin senaste Ipad-processor. Den kan möjligen vara något nerklockad för att dra mindre ström.

Pris

Vi har vant oss vid en viss prissättning på de olika Ipad-modellerna, och vi skulle bli högst förvånade om Apple frångick den ordningen för Ipad Air 3. Modeller med och utan mobilantenner med priser som sträcker sig mellan 4 700 och 7 800 kronor med andra ord.