Klistra in utan formatering

Något som kan irritera rejält är när du försöker kopiera text från nätet och använda i ett mejl, textdokument eller någon annanstans och den klistras in med samma typsnitt, storlek och andra format den hade på webbplatsen. Det kan även hända när du kopierar mellan dokument i olika program, men då är skadan oftast mycket mindre.

Ett knep du kan ta till som fungerar i de allra flesta program och situationer är att klistra in utan formatering, ett kommando du hittar i Redigera-menyn eller med kortkommandot shift-alt-cmd-v. Med det får texten du klistrar in samma formatering som stycket du har markören i.

Om det här inte fungerar av någon anledning, eller om du till exempel vill bli av med bilder, tabeller och annat kan du använda Textredigering som ett mellansteg.

Ren textfil

Öppna ett nytt dokument och välj Format -> Gör om till ren textfil (shift-cmd-t). Klistra sedan in det du vill kopiera som vanligt – eftersom filen är en ren textfil försvinner all formatering. Sedan kan du markera texten igen, kopiera och klistra in där du egentligen ville ha den.