Fjärde generationens Apple TV är en utmärkt mediaspelare, men den skulle i våra ögon vara ännu bättre om den klarade av fler filformat. Lyckligtvis kan det ordnas med hjälp av VLC som kan laddas ner utan kostnad från App Store.

Versionen för Apple TV kallas VLC for Mobile, något som avslöjar att det i grund och botten rör sig om samma version som sedan tidigare finns för Iphone och Ipad.

Den första versionen för Apple TV dras tyvärr med en del buggar, till exempel har programmet svårt att visa bilder ordentligt. I väntan på att detta ska åtgärdas nöjer vi oss med att använda appen för filmer, tv-serier och musik, där gör den nämligen i stort sett det vi förväntar oss.

VLC

Stöd för de flesta ljud- och videoformat

VLC har stöd för de flesta ljudformat vi har kommit i kontakt med under årens lopp, däribland m4a, mp3, wav, Apple lossless, wma lossless, ape, flac, ogg och opus. Det är heller inga problem att spela upp 5.1- och 7.1-kanals surroundljud. I sammanhanget kan det dock påpekas att stöd för ac3-ljud saknas, detta då Dolby Laboratories kräver 8 miljoner dollar om året i licensavgifter.

Stödet för videoformat är nästan lika bra. VLC hanterar mp4, wmv, flv, ogg, quicktime och real media utan problem. Däremot har vi problem med att spela upp en del mkv-filer, troligtvis på grund av att de kräver mer cache-utrymme. En alternativ lösning för att spela upp strulande mkv-filer är att strömma dem till VLC från en nätverksdisk eller dator med hjälp av dlna.

Vad gäller högupplöst material stöds både hevc och uhd (2160p), men uppspelningen skalas ner till 1080p.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Apple TV 32GB (4th Generation) Pris vid test: 1480 kr.

Bästa pris just nu: 1590 kr