Förr i tiden var IOS-appar som låg i bakgrunden extremt begränsade i vad de kunde göra. Med undantag för att ta emot push-meddelanden och spela musik var de i princip frusna tills du öppnade dem igen.

Sedan IOS 7 släpptes har Apple öppnat för bakgrundsuppdateringar, som gör att appar även kan hålla sig uppdaterade ur bakgrunden, till exempel genom att hämta nya meddelanden. Det gör att du slipper missa viktiga nyheter, men också att appar kan bli lite väl aktiva och slösar på din Iphone eller Ipads batteri.

Så här håller du pli på alla apparna.

Koll på apparna

Håll koll på vilka appar som uppdateras i bakgrunden

Du kanske kommer förvånas av vilka appar som använder bakgrundsuppdateringar. En del är uppenbara, som Facebook och Twitter, liksom nyhetsappar som CNN och New York Times. Men även appar som Itunes Trailers och Amazon håller igång i bakgrunden, till synes utan någon vettig orsak. Kindle-appen kan synka bokmärken, vilket möjligtvis kan vara praktiskt, men varför skulle du behöva uppdaterade listor över trailrar?

Öppna Inställningar -> Allmänt -> Bakgrundsuppdatering för att se en lista över appar som använder funktionen, och kryssa ur de appar du inte tycker behöver vara konstant uppdaterade.

Batteriprocent

Se apparna som faktiskt drar mest batteri

Jo, appar som uppdateras i bakgrunden kan slösa ström och sänka batteritiden i din Iphone eller Ipad. Men hur mycket ström drar de egentligen? För att kolla, öppna Inställningar -> Batteri. Under fliken Sista 24 timmars ser du vilka appar som har dragit mest ström under det gångna dygnet och under Sista 7 dygns samma sak för sjudagarsperioden fram tills idag.

Tryck på den lilla klockan till höger för att visa hur många minuter varje app har varit aktiv på skärmen. På så sätt kan du se om någon app är aktiv väldigt lite men drar mycket ström. Här kan vi till exempel se att Mail står för 11 procent av strömförbrukningen med bara en minuts aktiv tid medan Mental Math behövde 15 minuter för samma strömförbrukning.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning