Michael Fassbender som Steve Jobs
Michael Fassbender som Steve Jobs.

Den andra filmen på kort tid om Apples grundare och förmodligen den mest kände personen som it-branschen gett oss har snart premiär i Sverige. Titeln är kort och gott "Steve Jobs" och även om Danny Boyle regisserat, känd från filmer som 28 dagar senare, Trainspotting och Slumdog Millionaire, är den nog mest förknippad med manusförfattaren Aaron Sorkin.

Klassisk Sorkin-stil

Vi märker snabbt att det är Sorkin som ligger bakom. Filmen bygger i stort sett helt och hållet på dialog – du hade inte missat mycket om du tog del av den som en radioteater. Det är också som vanligt när Sorkin håller i pennan: Rappt, gripande och välskriven dialog som dock i vissa stunder kan bli lite för smart för sitt eget bästa.

Skådespelarna är väl valda och lyckas göra rättvisa åt scenerna. Michael Fassbender gör en utmärkt rolltolkning av Steve Jobs. Det fungerar också väl att inte använda en så bildlik person som Ashton Kutcher. Med rätt talang bakom masken glömmer man snabbt att det inte är Jobs själv på filmduken.

Kate Winslet gör också en briljant roll som Joanna Hoffman, en person som enligt lönelistan var marknadschef på Apple och Next men i filmen snarare får ta rollen som Jobs allt-i-allo och storasyster. Seth Rogen gör inte heller bort sig som Steve Wozniak.

Kate Winslet som Joanna Hoffman
Kate Winslet som Joanna Hoffman.

Upplagd runt tre Apple-event
Filmen är i tre akter och utspelar sig helt och hållet precis innan tre viktiga event. Lanseringen av första Macintosh, avtäckandet av Nextcube och när Imac visades upp första gången. Det blir ett kammarspel och vi får följa relationerna med samma personer under tre olika tidsepoker.

Som biografi betraktat är filmen Steve Jobs dock lite mer tveksam. Aaron Sorkin har tagit sig rätt stora friheter med historien, flera av de verkliga personerna som var med känner inte igen sig i det som porträtteras och det är så klart ett dilemma.

Att han lägger in ett citat eller någon känd anekdot på fel ställe i tiden för att han vill klämma in det i filmen må vara hänt. Men detta ska vara ett porträtt av en person som faktiskt levde. Självklart finns det lika många versioner av Steve Jobs som det finns personer som mött honom, men i slutändan bör en rättvis bild kunna utkristalliseras.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning