Fjärrstyrda strömbrytare har blivit något av en inkörsport för det smarta hemmet, och vi har sett en hel del appkontrollerade varianter passera revy de senaste åren.

Tillverkaren Elgatos bidrag till marknaden heter Eve Energy, och är en del av företagets bredare Eve-sortiment som även består av sensorer för inom- och utomhusmiljö, samt en sensor som håller koll på öppna dörrar och fönster (den sistnämnda återkommer vi till i ett annat test inom kort).

Eve Energy ser vid en första anblick ut som ännu en uppkopplad plugg i mängden. Den här förhållandevis nätta enheten kopplas in i ett vanligt vägguttag. Därpå kan vi ansluta valfri elektronikprodukt till Elgato-pluggen. På så vis kan vi styra prylarnas strömförsörjning från telefonen. Med ett klick i appen kan vi till exempel stänga av strömmen till tv:n, eller tända en bordslampa.

Elgato Eve Energy
Den lilla lysdioden som syns på enhetens sida är även en knapp. Den funkar som en fysisk strömbrytare när telefonen inte finns till hands.

Allt detta har vi som sagt sett förut, men Eve Energy kan faktiskt några konster som gör att den sticker ut i konkurrensen.

Energimätning och Homekit

Dels har den här pluggen en inbyggd energimätare. Det kan vara användbart när vi vill identifiera eltjuvarna bland hushållets maskiner. Hur mycket ström drar egentligen din Imac, eller den där gamla plasmaskärmen i vardagsrummet? Eve Energy ger svaren.

Elgato Eve Energy energimätning
Eve Energy loggar energiåtgången för den maskin som ansluts. Informationen samlas i appen och ger möjlighet att identifiera hemmets värsta eltjuvar.

 
Ännu viktigare är att Eve Energy stöder Homekit. Det är Apples ramverk som används för att styra smarta hem-prylar med Siri, och för att skapa scener där Homekit-kompatibla enheter kan samverka med varandra.

ElGato Eve Energy EU Pris vid test: 499 kr.

Bästa pris just nu: 429 kr