En av de absolut mest efterfrågade funktionerna på Ipad är möjligheten att ha flera användarkonton. Hur många föräldrar har inte suckat uppgivet efter ännu ett bråk om framstegen i något spel på barnens gemensamma padda? Och det är ju långt ifrån idealiskt om barnen kan komma åt föräldrarnas mejl, Facebook och andra tjänster. Nu har Apple utvecklat tekniken – men dinglar den retfullt framför barnfamiljerna som inte kommer få del av den.

Ipad i utbildning med IOS 9.3

Delad Ipad – inom skolan

Som en del i IOS 9.3 som nu har släppts som betaversion för testare ingår ett knippe nya funktioner för utbildningssektorn, där den absolut viktigaste är möjligheten för många elever att dela på en eller några få Ipad.

Tillsammans med de andra nyheterna, som ett speciellt system för skoladministratörer som kombinerar Mobile Device Management (MDM) med centralstyrda Apple ID-konton och en ny app kallad Classroom som lärare använder i undervisningen och bland annat kan styra elevernas paddor (inget mer ”slå upp boken till sida 38”), se hur det går för enskilda elever i någon uppgift, och presentera elevers skapelser inför klassen.

Så långt är allt väldigt spännande och det här är funktioner som kan få även lärare som inte roas så lätt av ny teknik att höja på ögonbrynen.

Problemet är bara att funktionerna enbart kommer öppnas för skolor, i alla fall som det ser ut nu.

Så trots att tekniken uppenbarligen nu finns har Apple valt att bara göra den tillgänglig inom utbildning. Tusentals – eller kanske snarare miljontals – barnfamiljer har önskat sig användarkonton av Apple allt sedan Ipad först släpptes 2010. Det räcker med en förstörd skapelse i Minecraft för att skapa osämja eller rena slagsmål bland barnen, och det skulle lösas så lätt om bara varje unge fick ett eget konto med egna inställningar och framsteg i de olika installerade spelen.

Men så kul ska vi tydligen inte få ha det. Frågan är: Varför gör ni så här, Apple?

Apple säger som vanligt ingenting, men utifrån tidigare beslut och ledtrådar går det ändå att spekulera.

Här kan du läsa Apples retsamma introduktion till funktionerna som skolor snart får ta del av.

Tänkbart scenario ett: Apple vill testa tekniken

Det är möjligt att Apple vill prova hur det funkar med flera användare på en padda på ett område där det naturligt går att begränsa hur många som kan använda funktionen. IOS har aldrig haft användarkonton och det är mycket kod som måste skrivas om för att fungera med olika konton. Istället för att riskera allt och göra användarkonton till en standardfunktion som kan drabbas av barnsjukdomar och en massa buggar kan företaget i lugn och ro rulla ut den till skola efter skola och kan mycket lättare fixa buggar och rätta till brister. Den lilla Steve Jobs-ängeln på höger axel säger mig att det här är korrekt, men sen har vi den lilla djävulen på vänster axel…

Ängel och djävul

Scenario två: Ren girighet

Djävuls-Jobs viskar att Apple inte alls har några tekniska orsaker eller någon försiktighet i åtanke när det väljer att begränsa möjligheten till användarkonton. Istället är det en fråga om strategi och ekonomi. Om Apple lägger till konton försvinner incitamentet att köpa varsin padda till barnen eftersom de helt enkelt kan dela på en, och det kan skada företagets lönsamhet och den redan sjunkande Ipad-försäljningen. Vad som talar emot det här scenariot är att Apple inte har en tradition av den typen av artificiella begränsningar utan oftast verkar drivas av att det som gör användarna nöjda kommer leda till bäst försäljning i slutändan.

Även om jag lutar åt att tro att scenario ett är troligare känns det som att Apple har klantat sig riktigt rejält när det gäller presentationen av den här oerhört efterlängtade funktionen. Att slå på trumman för hur bra det är för skolor att eleverna kan dela på en Ipad utan att ens i ett andetag nämna de miljontals barnfamiljer som har skrikit sig hesa efter funktionen är ett svek och kan få många föräldrar att känna att Apple inte vill deras bästa.

Om det bara är ett första steg på vägen mot användarkonton på Ipad för alla borde Apple helt enkelt ha berättat det redan nu, och varit tydliga med att skolan kommer först eftersom funktionen måste testas och den gör allra mest nytta där.

Och om företaget faktiskt inte har några planer på att ge familjer användarkonton – ja då kan Tim Cook och resten i ledningen se fram emot en proteststorm som får klagomålen på Kartor att framstå som en liten vresig lapp i tvättstugan.