OS X är proppfullt av verktyg som hjälper oss att jobba mer effektivt: Mission Control, Spotlight, snabbkommandon, svepgester, aktiva hörn, och – förstås – Dock. Apples klassiska rad av programikoner har hängt med länge nu och är antagligen det mest välkända OS X-verktyget av dem alla.

Är vi verkligen beredda att överge Dock för en uppstickare?

Det hoppas utvecklaren bakom Ubar 3, en rival som inte bara utmanar Dock, utan dessutom hämtar inspiration från Windows.

Snarlik Apples Dock – men skenet bedrar

Ubar är vid en första anblick väldigt lik Apples förlaga. Även här samlas våra program i en rad som kan placeras i valfri kant av skärmen. När vi tittar lite närmare hittar vi dock stora skillnader.

Ubar 3, favoriter
Programikonerna till vänster är de program som angetts som favoriter. De sitter kvar även när programmet avslutas.

En av dem är att Ubar i sin grundinställning bara visar våra aktiva program (inte helt olikt Windows, med andra ord). För att fästa ett program permanent i Ubar-raden måste vi manuellt ange det som en favorit. I Ubars inställningar kan vi också välja att helt exkludera program från att någonsin visas i Ubar, oavsett om de är öppna eller avslutade.

Ubar är också mer anpassningsbart än Dock. Här finns några olika teman och storlekar att välja bland, och vi kan även skapa egna teman genom att ange färgsättning och genomskinlighet. Dessutom kan vi öka Ubars höjd genom att ta tag i ikonraden och dra uppåt. Den funktionen ska dock användas med måtta. Fler rader gör att Ubar snabbt blir rörig.

Ubar 3, storlek
I sitt största utförande är Ubars storlek jämförbar med Macens Dock.

Bättre på flera fönster
Genom en liten siffra i programmens Ubar-ikoner kan vi se hur många öppna fönster de har. Ett klick på ikonen frammanar en lista som låter oss öppna det fönster vi helst vill komma åt. Genom inställningarna kan vi också helt avaktivera gruppering av fönster, och istället se separata ikoner för alla öppna fönster.

Detta fungerar dock dåligt med vissa program. Ikonen för bildbehandlaren Affinity visar till exempel konstant en tvåa, trots att bara ett fönster är öppet.

I Ubars inställningar kan vi också aktivera ”Display Window Previews”. Då visar Ubar förhandsvisningar av programmet bakom den ikon vi för musmarkören över, och om ett program har fler aktiva fönster syns en förhandsvisning för varje.

Ubar 3, förhandsvisning
Så här ser Ubars förhandsvisningar ut.

Windows startmeny på Macen
Den allra största skillnaden mellan Ubar och Dock är emellertid den meny som nås med ett klick på Ubar-ikonen. Den hämtar tydlig inspiration från Windows startmeny, och ger snabb åtkomst till program och mappar. Här kan vi själva addera de mappar vi använder oftast, och dessutom starta processer som att sätta datorn i vila eller låsa skärmen.

Denna oheliga kombination av Dock och Startmeny kan säkert upplevas som helgerån i vissa läger – men vi tycker att den funkar riktigt hyggligt.

Ubar 3, startmeny
Ubars "startmeny" i skärmens nedre vänstra hörn. Känns den igen? Ubar bör få de flesta Windows-konvertiter att känna sig som hemma.

Är vi beredda att överge Dock?

Ubar är på det stora hela ett schysst litet verktyg, men det har några problem: Ett av dem är att det krockar med sin rival. Genom Systeminställningar kan vi visserligen gömma Apples Dock när den inte används, men den dyker ändå upp när vi för musmarkören till dess anvisade skärmkant. Vi löser saken genom att flytta Dock till skärmens vänsterkant, och låter Ubar ta plats i nederkanten. Inte den tjusigaste lösningen, men på så vis slipper vi åtminstone krockar.

Ett större problem är att Dock vid det här laget är en väl inarbetad del av våra arbetsflöden. Att vänja sig vid det bitvis mycket annorlunda Ubar är ganska mycket begärt. Det blir inte lättare av att Ubar kostar en slant och inte är riktigt lika snygg som Apples inbyggda Dock.

Dessutom kan vi förstås efterapa vissa av Ubars funktioner med Dock. Vi får till exempel viss fönsterkontroll genom att ctrl-klicka på Docks programikoner, och om vi vill ha snabb åtkomst till specifika mappar kan vi helt enkelt placera dem direkt i Dock.

Med allt detta sagt har Ubar också några goda kvaliteter. Det här är ett stabilt och anpassningsbart verktyg som faktiskt lyckas klämma in många en hel del funktioner – utan att ta mer yta i anspråk än Dock. Det kanske inte räcker för de mest inbitna Mac-användarna, men borde åtminstone tilltala de användare som nyss har övergivit Windows och vill ha en mjukstart på Macen.

Fakta: Ubar 3

Mer info: Ubar 3
Pris: Ca 160 kr (20 usd)
Utvecklare: Brawer Software


Stabilt
Bra för nytillkomna Mac-användare
Gott om inställningar


Många funktioner har motsvarigheter i vanliga Dock
Tveksamt behov av startmeny på Mac
Krockar med Dock

Betyg: 7 av 10