Beamer – ibland är enklast egentligen bäst

Om du, som många andra, mestadels strömmar filer till din Apple TV från nätet – och bara då och då vill titta på dina egna, lokala filer – kanske Beamer är ett bättre alternativ.

Beamer är lite av en uppstickare som bjuder på en annorlunda upplevelse bland mediaspelarna, och är lika mycket ett alternativ till hdmi-kabeln mellan datorn och tv:n, som till Infuse och Plex.

Beamer är beroende av vår Mac och erbjuder inget bibliotek på Apple TV att bläddra igenom (det finns inte ens en Apple TV-app). Beamer är istället ett miniprogram till Macen, och kan liknas vid ett Airplay på steroider. 

Beamer
Beamer på Mac.

För att använda Beamer laddar vi ned appen till vår Mac. Programmet kostar 180 kronor, och det är i princip ett måste att köpa full-versionen. Gratisvarianten slutar nämligen spela efter 15 minuter.

Appen är enkelt utformad – vi drar den fil vi vill kolla på till programmet, och släpper. Programmet skickar då iväg en videoström till Apple TV (eller Chromecast). Hur simpelt som helst, och fungerar bra gör det också. Något litet lagg i överföringen märker vi (men det gör vi också med Infuse). 

Beamer
På Apple TV ser vi i princip bara de vanliga uppspelningskontrollerna.

Att det inte finns någon Apple TV-app innebär dock att vi inte kan kontrollera något alls från Apple TV, förutom de vanliga uppspelningskontrollerna som volym, play och paus. Det krävs att vi har vår Mac i närheten, men kollar vi bara på lokala filer lite då och då är det nog ett pris vi kan betala för hur lättanvänt programmet är.

Några funktioner finns ändå i Mac-appen. Vi kan skapa spellistor, perfekt för den som vill sträckkolla en serie, och vi kan också lägga till undertext-filer. Men där tar det slut. 

Ett varningens finger!

Allt det här låter rätt bra, men vi måste höja ett varningens finger för Beamer – tyvärr! Från och med TV OS 10.2 kräver Apple TV en typ av verifiering som inte stöds av Beamer, med resultatet att Beamer helt enkelt inte fungerar. Det går att nedgradera Apple TV till 10.1.1‚ (läs mer om problemet här) men det ska ju inte behövas. Vi hoppas att detta problem får en lösning snarast. Tills dess är det svårt att rekommendera Beamer – hur bra programmet än är under TV OS 10.1.1.

Läs också: Maxa Apple TV med Airplay och VLC

Omdöme

Alltför enkelt för vissa behov, men precis tillräckligt för andra. Beamer är väl värt att kolla in för den som inte vill mecka med utdelningar, fildelning och filservrar i hemmet. Beamer är klart snabbast att komma igång med – dessutom smartare än Airplay och smidigare än att dra den där hdmi-kabeln till tv:n.

Att vi inte vet om Beamer kommer stödjas av framtida TV OS-uppdateringar gör dock att betyget dalar…

Fakta: Beamer
Funktion: Program till Mac för att strömma filer till Apple TV. Kräver Mac OS X Yosemite (10.10) eller senare
Utvecklare: Beamer
Pris: 180 kronor 

plus

Snabbt
Lättanvänt och enkelt
 

minus

Högst oklart om vad som händer med appen i framtiden
Alltför enkelt för vissa
 

Betyg 5 av 10Betyg 5 av 10

Fakta

Det spelar ingen större roll vilka videoformat du laddar de här apparna med – Infuse och Plex kan spela upp nästan alla, och apparna realtidskonverterar de filtyper som normalt inte funkar på Apple-enheter. Vi testar med ett antal dvd- och bluray-rippar i olika upplösning som är paketerade i format som mp4, mkv och avi. Det finns dock ett tydligt undantag till den här regeln: Kopieringsskyddade filmer som du har köpt på till exempel Itunes kan inte spelas upp i varken Infuse eller Plex. Dem får du fortsätta att strömma från Itunes-appen i din Apple TV.