Infuse 5 – bäst på det Plex inte klarar

Infuse 5 är ett annat alternativ för den som söker en bra mediaspelare till sin Apple TV. Och just Infuse löser faktiskt ett av våra största problem med Plex – nämligen möjligheten att kunna hämta media från flera olika bibliotek. 
 

Infuse

Infuse liknar Plex till utseende och gränssnitt, men fungerar lite annorlunda. Med Infuse behöver vi, på gott och ont, inte installera någon klient på vår dator. Istället laddar vi bara ned appen till Apple TV och bestämmer, via Apple TV-appen, i vilka mappar den ska hämta vår media.

Den stora fördelen med det här är att vi kan ha ett utspritt mediebibliotek – och på flera olika datorer. Nackdelen med att inte ha någon klient på datorn är att vi inte får riktiga samma hårfina kontroll över våra filer som vi får via Plex Media Server. I gengäld är TV-appen lite bättre. Här kan vi redigera metadata, justera uppspelningskvalitet och hämta fler undertextfiler från opensubtitles.org, direkt till appen.

Infuse
Även Infuse bjuder på en hel del metadata, med vissa möjligheter att redigera det direkt från Appe TV-appen.

Det gäller dock att metadatan är korrekt uppfattad av appen redan från början för att vi ska kunna hämta rätt undertextfiler. Tyvärr är Infuse lite mer kinkig med filnamnen än vad Plex är. Här är det ännu viktigare att ett avsnitt av en serie döps enligt formen seriens namn - s01e01.filändelse.

Vi kan även försöka redigera och hämta nya metadata från Apple TV om det blivit fel men det är inte alltid det fungerar tillfredställande. Bäst är att redan från början döpa filerna snyggt i våra mediamappar på datorn, och hoppas att det blir rätt på tv:n.

Apple TV är tydligen en Windows-dator...

Det kan också vara lite väl krångligt att komma igång med strömmandet. Precis som när vi tidigare testade Infuse 4 tvingas vi även i version 5 att kryssa i "Windows-fildelning" på Macen. Det görs i systeminställningar under delning och sedan fildelning. Det kan tyckas märkligt eftersom det är en Apple TV vi pratar om.

Liksom för Plex gör gratisversionen det mesta vi kan kräva. Infuse Pro (140 kronor) ger ytterligare lite funktionalitet jämfört med gratisvarianten, däribland stöd för fler filformat och möjlighet att synka mot databasen trakt.tv. Det finns även en bra IOS-app värd att kolla närmare på.

Infuse
En uppdaterad hemskärm. Till höger ser vi också hur det ser ut när vi inte hjälper Infuse med filnamnen.

Sedan senast har programmet hunnit få en rejäl uppdatering. Vi kritiserade 4:an för att inte vara riktigt så välputsat som Plex, men nu har man tagit ett rejält steg framåt. Infuse 5 bjuder på en ny hemskärm som visar pågående uppspelningar, nyligen tillagda filer, och längst ned på skärmen får vi snabb tillgång till våra favoritmappar i nätverket. Lite mer Plex-likt helt enkelt.
 

Omdöme

Bäst i testAtt hämta media från ett par olika datorer, en nas och kanske en vanlig usb-hårddisk kopplad direkt till routern, är inga problem med Infuse. Plex och Infuse liknar varandra i mångt och mycket, men vi tycker att Plex är aningen bättre för den som är riktigt ambitiös med sitt mediabibliotek. Plex är rätta valet för den som i princip vill bygga sin egen streamingtjänst.

Men Infuse bjuder på fördelar för användaren med ett mer utspritt bibliotek och som vill kunna hämta media från flera olika källor. Det är också ett bättre alternativ för den som inte har en maskin (eller nas) över som kan agera dedikerad filserver. Detta gör att vi med hårfin marginal utser Infuse till bästa valet i denna jämförelse. Är du däremot ute efter en ännu enklare lösning för de lokala filerna kan Beamer vara ett bra alternativ. Det hittar du på nästa sida.

Fakta: Infuse 5
Funktion: Mediaspelare till Apple TV. 
Mer info: Firecore
Pris: Gratis/139 kronor för Infuse Pro

plus

Hämtar media från flera källor
Bra Apple TV-app
Stort filstöd redan i gratisversionen
 

minus

Småkrånglig inställningsprocess
Kinkig med filnamn
 

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Fakta

Det spelar ingen större roll vilka videoformat du laddar de här apparna med – Infuse och Plex kan spela upp nästan alla, och apparna realtidskonverterar de filtyper som normalt inte funkar på Apple-enheter. Vi testar med ett antal dvd- och bluray-rippar i olika upplösning som är paketerade i format som mp4, mkv och avi. Det finns dock ett tydligt undantag till den här regeln: Kopieringsskyddade filmer som du har köpt på till exempel Itunes kan inte spelas upp i varken Infuse eller Plex. Dem får du fortsätta att strömma från Itunes-appen i din Apple TV.