Iphone

För ett par år sedan tog Electronic Arts bort ett helt gäng äldre IOS-appar från App Store. Bland annat Bejeweled 2, Dead Space och Need for Speed Shift försvann. För en del som hade köpt dem tidigare ledde det till problem.

Det visade sig nämligen att det inte längre gick att ladda ner de här spelen från Köpt-fliken i App Store, vilket tidigare var en metod du kunde använda för att ladda ner en app du ägde men som av någon anledning inte längre fanns i butiken (vilket till exempel var fallet för de som hade skaffat Flappy Bird innan det togs bort).

I en sådan situation är det bra att veta att Apple har en process för att begära ett återköp på dina köpta appar. Du kan begära pengarna tillbaka av flera orsaker utöver att appen inte längre kan laddas ner – det kan till exempel vara att den inte fungerar som utlovat, att den kraschar hela tiden, eller att du inte godkände köpet (om ett barn till exempel har råkat göra ett köp).

Regler för borttagna appar

Där och då verkar Apple ha verkat i det tysta och ändrat hur appar som inte längre säljs i butiken hanterades. Tidigare låg köpta appar kvar i fliken Köpt oavsett om appen finns kvar på App Store eller inte. Sedan hösten 2015 försvinner de så fort försäljningen av appen har avslutats.

Om utvecklaren av någon anledning inte kan eller vill göra sin gamla app tillgänglig igen och du känner dig lurad på konfekten kan du begära pengarna tillbaka av Apple.

Appar som inte fungerar som utlovat

En annan situation där du kan vilja få pengarna tillbaka är när du köper en app och den inte lever upp till förväntningarna. Kanske kraschar den stup i ett, eller så gör den inte alls det den enligt beskrivningen är tänkt att göra. Eller så råkade du ladda ner en kamouflerad kopia av en välkänd app (vilket det kryllar av på App Store).

Oavsett orsaken till ditt missnöje kan du be Apple om ett återköp. Om du upptäcker bristerna inom 14 dagar från köptillfället och använder en butik inom EU behöver du inte längre ange någon orsak utan får helt enkelt pengarna tillbaka per automatik.

Vi rekommenderar inte att du använder den här möjligheten för att testa en massa appar som om det var demoversioner, eftersom det är möjligt att Apple ser beteendet som utnyttjande av de generösa reglerna. Men för genuina brister är det bara att tuta och köra.