En ny bärbar Mac har ersatt en gammal. Apple lanserade nyss Macbook Pro, som med sin Intel-processor presterar upp till fyra gånger bättre än den G4-baserade Powerbooken.

Macbook Pro bygger på Intel Core Duo-processorn, och erbjuds i två utföranden, med hastigheter på 1,67 respektive 1,83 gigahertz. Båda modellerna har en bredbildsskärm på 15,4 tum, och ett nytt grafikkort från Ati: Radeon X1600. Skärmen uppges för övrigt vara upp till 67 procent mer ljusstark, lika ljusstark som Apples Cinema Display-skärmar.

Så här ser specifikationerna ut:

Macbook Pro har i likhet med iMac inbyggd iSight-kamera och ir-port som gör det möjligt att styra Front Row med Apples fjärrkontroll. Dessutom har Apple introducerat en helt ny typ av strömkontakt, Magsafe, där kabelkontakten hålls fast magnetiskt i datorn. Om någon råkar rycka i sladden lossnar kontakten i stället för att brytas av eller dra med sig datorn i golvet.

Båda modellerna har också bakgrundsbelysta tangentbord, inbyggt Airport Extreme-kort, bluetooth 2.0+EDR, ExpressCard/34-kortplats, dual-link dvi-utgång, Gigabit Ethernet, usb 2.0, Firewire 400 (inte 800) samt optiska digitaal och analoga ljudin- och utgångar.

— MacBook Pro är en tunn och elegant bärbar dator, men har prestanda som en stationär med dubbla processorer berättade Applechefen Steve Jobs under sitt keynote-tal. Intel Core Duo-processorn med dubbla kärnor har prestanda som motsvarar två G5-processorer.

Powerbook G4 har ännu inte plockats bort ur sortimentet, utan finns fortfarande att köpa på Apple Store.