Iphone

Sedan IOS 7 har Iphone en funktion för att blockera telefonnummer från att nå dig. Blockerade nummer dyker inte upp i listan över inkommande samtal och meddelanden från dem försvinner spårlöst utan att du behöver se dem.

Andra kan så klart även blockera dig, och om du har försökt nå någon utan framgång kanske du har blivit blockerad. Så hur gör du för att ta reda på om så är fallet?

Det finns inget sätt att med 100 procent säkerhet fastställa att du har blivit blockerad, annat än att faktiskt fråga personen i fråga (vilket blir svårt om du inte når fram till den). Men när du försöker nå någon finns det flera tecken du kan leta efter som kan ge en ledtråd om att du har blockerats.

Blockerade nummer

När vi har testat blockeringsfunktionen och försökt ringa en Iphone som har blockerat oss så har det ringt exakt en gång innan vi har fått meddelanden av typen ”numret du har ringt kan inte nås för tillfället”, och skickats vidare till röstbrevlådan. På den blockerande telefonen syntes ingenting.

Om du lämnar ett meddelande i röstbrevlådan får mottagaren heller ingen notis om det, men meddelandet sparas ändå och mottagaren kan själv kolla röstbrevlådan och lyssna på ditt meddelande (som hamnar i mappen ”blockerade meddelanden”). Finns det inga sådana syns inte den mappen heller.

Blockerade meddelanden i röstbrevlådan

Vad du håller utkik efter är alltså att det ringer en gång och sedan blir förvisad till röstbrevlådan. Men det kan också hända om telefonen är avstängd eller i Stör ej-läge.

Meddelanden har inga liknande tecken utan utgör ett perfekt pokerfejs. När du skickar meddelanden till ett nummer eller Icloud-konto som har blockerat dig ser det ut precis som vanligt. Meddelandet markeras som skickat utan krusiduller, oavsett om det skickas som sms eller Imessage.