Laga Iphone


Det räcker med att missa fickan eller väskan och tappa Iphone i golvet för att skärmen ska spricka eller krossas helt – i alla fall om du har lite otur. Sprucken skärm är ett av de vanligaste hårdvarufelen på Apples IOS-prylar och därför är det inte så konstigt att det finns en rad reparationsalternativ.

Här går vi igenom de fem vanligaste sätten att laga Iphone när skärmen måste bytas.

Tänk på garantin

Om din Iphone fortfarande har garanti kvar kan det vara bra att välja Apples reparationsservice, alternativt att gå till en annan firma som är auktoriserad av Apple. Annars kan du få problem senare om något annat fel uppstår som faller under garantin, eftersom skärmbyte bryter mot denna.

Missa inte: Skydda din Iphone med ett skal - test av 25 modeller

Reparera Iphone


Alternativ 1: Gå till Apple

Har du nära till en Apple-butik kan du kila dit och lämna in din telefon på lagning. Om telefonen i övrigt är i gott skick kostar det 1 213 kronor för Iphone 6 och 1 413 kronor för Iphone 5, 5C, 5S, 6S och 6 Plus. Iphone 4S har ingen fristående skärmbytesservice, utan där får du betala 2 101 kronor för fullservice. Då ingår även allt annat som kan vara trasigt, och även vattenskador.

Om Apple anser att telefonen är värre skadad än att ett skärmbyte räcker kostar det 2 808 kronor för Iphone 5, 5C och 5S, 3 108 kronor för Iphone 6 och 6S, och 3 508 kronor för Iphone 6 Plus och 6S Plus. Det här är problemet med denna metod, priset för skärmbyte är relativt billigt men du vet inte i förhand vad det faktiskt kommer kosta eftersom att bedömningen av om telefonen är i tillräckligt gott skick görs av Apple. Vi har tidigare skrivit om hur Apple nekar garantireparationer på grund av små blessyrer och skråmor som inte borde påverka dess funktion.

Du kan även skicka in telefonen till Apple med posten och porto från Apple till dig ingår i ovanstående priser. Här finns mer info om Apples service och priser.

Missa inte: Batteripanik? Så här laddar du din Iphone och Ipad snabbare

Fakta

Skärmen på Ipad är oftast lättare att fixa än den på Iphone då det går att byta bara glaset och lämna själva skärmpanelen. Det kostar en knapp tusenlapp hos de flesta servicefirmor. Välj gärna en auktoriserad verkstad om du vill vara säker på att utbytesglaset håller samma kvalitet som originalet.