Att ladda en Iphone eller Ipad, eller vilken annan laddningsbar elektronikpryl som helst för den delen, kan tyckas vara något av det minst komplexa du kan företa dig. Bara att plugga in och vänta – hur svårt kan det vara?

Men faktum är att tiden det tar att ladda varierar kraftigt och det kan skilja så mycket som 100 procent mellan två olika sätt. Så här gör du för att skynda på laddningen så mycket det går.

Laddare
Hjälp! Hur får jag min Iphone att laddas upp snabbare?

Välj rätt laddare

Det viktigaste valet du gör är vilken laddare du väljer. Valet har störst påverkan på tiden det tar att ladda. Det är dessutom viktigt ur en säkerhetsaspekt – då de flesta av oss lämnar laddare obevakade hela tiden eller flera timmar om dagen är det viktigt att inte köpa en dålig kopia av Apples laddare som inte följer elsäkerhetsföreskrifter och kan orsaka eldsvåda.

Det finns bra tredjepartsladdare också, till exempel adaptrar för laddning i bilen, men här fokuserar vi på de olika laddare Apple erbjuder:

  • Usb-porten i Macen
  • Iphone-laddaren
  • Ipad-laddaren

Iphone-laddaren är begränsad till 5 watt och 1 ampere. Ipad-laddaren för nyare modeller av paddan har 12 watt och 2,4 ampere, medan den äldre hade 10 watt och 2,1 ampere.

Uppdatering 27/12: Det verkar som att Ipad Air 2 återigen har 10-wattsladdare som standard, medan Apple fortsätter sälja 12-wattsladdaren som tillbehör. Tack till Christer för tipset.

Usb-portarna i Macen skiljer sig åt mellan olika Macar. Äldre maskiner som bara har usb 2.0 har bara 2,5 watt och 0,5 ampere och är alltså i särklass långsammast för laddning. Med usb 3.0 får du ut 0,9 ampere på 5 volt, vilket innebär 4,5 watt.

Usb-ström på Macen
Du kan själv se hur mycket ström din Iphone eller Ipad får ur Macen genom att välja Apple -> Om den här datorn -> Systemrapport och klicka på USB. Här ser du hur en Mac Pro (2013) ger 2,1 ampere.

Men om du kopplar en Apple-produkt direkt i en Mac med usb 3.0 (eller Thunderbolt Display) kan den ge ytterligare lite kraft och få ut 1,1 ampere eller 5,5 watt – aningen mer än Iphone-laddaren med andra ord. Det fungerar bara i OS X och inte genom en hubb. På vissa riktigt nya modeller kan du dra hela 2,1 ampere ur usb 3.0-kontakten.

Har du en nyare Mac går det alltså oftast bra att ha Iphone inkopplad i den, helst direkt i en ledig usb-kontakt. Med en äldre Mac rekommenderas en fristående laddare. För Ipad rekommenderas alltid att använda Apples originalladdare.

Ta av skalet?

Många tipsar om det här knepet för snabbare laddning: Ta av skalet. Vi är däremot inte övertygade om att det ger någon fördel, åtminstone inte när det kommer till hastigheten.

Problemet du undviker genom att ta av ett skal eller ta ur prylen ur sitt fodral är temperaturhöjning. IOS-prylar blir lätt varma när de laddas för fullt och ett tättsittande och isolerande skal kan göra det betydligt värre.

För mycket värme är dåligt för batteriet och blir det tillräckligt varmt kan det ta permanent skada. Teorin bakom tipset är att Iphone och Ipad själva känner av att de är för varma och bromsar in uppladdningen. Vi har inga uppmätta värden som visar på det, men eftersom det är dyrt och krångligt att byta batteri kan det ändå vara bra att ta av skalet, åtminstone om du har ett mer gediget sådant.

Kan jag ladda Iphone med Ipad-laddaren?
Huruvida det är säkert och om det hjälper att ladda en Iphone med den kraftfullare Ipad-laddaren är något som har diskuterats flitigt på nätet. På Apples supportforum finns en lång tråd om frågan.

Kontentan verkar i varje fall vara att det är helt ofarligt att ladda Iphone med Ipad-laddaren, men att det inte går snabbare eftersom laddningskretsen sitter i telefonen och inte i laddaren. Iphone drar bara 5 watt och laddas således inte snabbare bara för att laddaren har kapacitet att ge upp till 12 watt. Det märker du på att Ipad-laddaren blir märkbart varmare om du laddar just en Ipad än vad den blir med en Iphone inkopplad.

Ipad-laddaren fungerar med Iphone
På Apples hemsida ser vi tydligt hur Ipad-laddaren är tänkt att även fungera perfekt ihop med Iphone.

Men i och med Iphone 6 och 6 Plus har Apple smugit in en nyhet, då dessa nya modeller kan utnyttja Ipad-laddaren fullt ut. Det gör att en Iphone 6 Plus kan ladda fullt på bara ett par timmar trots att batteriet har mer än dubbelt så hög kapacitet som Iphone 5s (2 915 mAh mot 1 440 för den gamla).

Att Apple ändå skickar med den gamla, långsammare laddaren till Iphone 6 och 6 Plus beror förmodligen mest på att Ipad-laddaren är så mycket större.

Aktivera Flygplansläge

Det här är också ett tips som ofta förekommer men vars verklighetsförankring är ifrågasatt. Om du aktiverar flygplansläge drar din Iphone mindre ström eftersom den inte längre kommunicerar trådlöst, är tanken. Det stämmer så klart, men om du inte ringer med telefonen eller aktivt använder det trådlösa på annat sätt (till exempel med ett bluetooth-headset) påverkar det väldigt lite.

Flygplansläge
Flygplansläge kan göra att Iphone drar aningen mindre ström och att laddningen därmed går lite fortare – men bara ett par minuter.

Om du befinner dig på en plats med riktigt dålig mobiltäckning kan flygplansläget däremot ha större effekt, speciellt när du inte laddar och inte vill ladda stup i kvarten. Det beror på att Iphone annars kan behöva leta efter signalen om och om igen och det går då åt betydligt mer ström.

Stäng av din Iphone eller Ipad

Samma tanke ligger bakom det här tipset: Stäng av hela prylen så drar den ingen ström medan du laddar och det går fortare att ladda. Det här gör vanligtvis heller ingen större skillnad och vi pratar om kanske ett par minuter snabbare laddning. Tänk också på att du måste koppla in laddningen innan du stänger av enheten, om du kopplar in sladden i en avstängd Iphone eller Ipad startar den ju automatiskt. Om du däremot laddar medan du håller på att använda enheten – till exempel spelar ett intensivt spel – kan du räkna med att det kommer ta längre tid än om du låste skärmen.

Varför laddas de sista procenten långsammare?

Du kanske har lagt märke till att det går mycket fortare att ladda från 10 till 80 procent laddning än från 80 till 100 procent. Det beror på kemin i moderna batterier. Laddningen mäts på individuella battericeller och sedan förses de med rätt strömstyrka för att maximera laddningshastigheten utan att låta cellen ta skada av för stark ström.

Äldre batterier laddades med en konstant styrka över hela batteriet och hela tiden tills batteriet är fulladdat, vilket gjorde att det både laddades långsammare när det var helt tomt och laddades för fort när det var nästan fullt (och därmed sänkte livslängden).

Apples moderna Macar och Iprylar kan därmed ladda första biten riktigt fort för att sedan bromsa in och skona battericellerna när de sista procenten fylls upp. Det tydligaste beviset på den här teknikens fördel är att moderna Macbookar klarar omkring 1 000 hela uppladdningscykler, medan äldre modeller bara klarade hälften så många.

PrisjaktI samarbete med Prisjakt.nu
Populäraste Mobiltelefoner (Ios) just nu