Webbsurfning på en tv är inte alltid en angenäm upplevelse och Apple har också valt att inte inkludera en webbläsare i Apple TV. Men om du verkligen vill kolla dina favoritsajter på tv:n finns det sätt.

Du kan för det första använda Apple TV som en extra skärm för Macen och har du ett trådlöst tangentbord kan du sitta i soffan och surfa med tv:n som skärm. Du kan också använda Airplay för att strömma bilden från din Iphone eller Ipad till Apple TV och använda Mobile Safari. En tredje möjlighet är att använda en tredjepartsapp som utnyttjar Airplay för att visa webben på Apple TV.

Apple TV

Strömma Macens skärm till tv:n med Apple TV

Det enklaste sättet att surfa med Apple TV är att strömma Macens skärm till den via Airplay. För att göra det behöver du en Mac med Core-processor (i praktiken en Mac från 2011 eller senare, förutom Mac Pro där du måste ha den nya modellen från 2013). Det fungerar dessutom inte på allra första Apple TV utan du behöver andra eller tredje modellen, och du måste ha minst version 5 av mjukvaran.

Om din Mac och Apple TV är kompatibla bör du se en Airplay-ikon uppe i menyraden. Om du inte ser den, kan det även bero på att maskinerna inte är på samma nätverk, så kontrollera det. En annan möjlighet är att du inte har aktiverat Airplay på Apple TV. Det gör du i Inställningar -> Airplay.

Klicka på Airplay-ikonen och välj din Apple TV. Du kan även välja om du vill spegla Macens skärm eller använda tv:n som en extraskärm. Det senare är oftast det bästa valet eftersom du kan fortsätta använda Macen till annat medan du till exempel kollar på film, men ska du surfa på nätet spelar det inte så stor roll. När Airplay är aktivt blir ikonen blå.

Med ett bluetoothtangentbord i knät och en tv med full hd-upplösning kan detta vara ett angenämt sätt att både slösurfa och till exempel titta på strömmat material som inte har en egen kanal på Apple TV – till exempel Viaplay.

Det bästa är kanske att du kan se video som använder Flash eller Silverlight, eftersom du använder Macen.

Använd Airparrot när Macen inte klarar Airplay

Airparrot är ett program som också kan dela skärmen (eller bara ett programfönster) till Apple TV. Skillnaden mot Airplay är att det har fler funktioner, att det fungerar oavsett vilken Mac du har så länge den är snabb nog, att du även kan dela till Chromecast, och att det finns en Windowsversion så att du kan strömma din pc till Apple TV lika lätt som Macen.

Strömma Iphone eller Ipad till Apple TV

Att dela skärmen på en Iphone eller Ipad med Apple TV fungerar ungefär som på Macen. På IOS sveper du uppåt från botten av skärmen för att öppna kontrollcenter där du aktiverar Airplay.

Även på IOS kan du välja mellan att spegla skärmen eller att strömma uppspelat innehåll. Skillnaden är att du inte kan använda skärmen på Iprylen samtidigt om du speglar den, och att den alltid ligger i porträttläge vilket kan göra bilden ganska liten.

Du kan nu öppna Safari och surfa loss på tv:n med Iphone eller Ipad som ”fjärrkontroll”, men upplevelsen är inte direkt perfekt. Här kommer tredjepartsappar dock till din undsättning.

Airweb


Använd en app för bättre resultat

Airweb är en app som kostar 19 kronor och förvandlar din Ipryl till ett tangentbord och en styrplatta med vilka du surfar på nätet direkt på tv:n. Airplay utnyttjas maximalt genom att fylla hela tv:n med den aktuella webbplatsen, och all navigering görs på din Iphone eller Ipad. Du styr med gester och kan skriva in webbadresser med det vanliga tangentbordet. Om du bara surfar runt behöver du i princip inte trycka på

Airbrowser

Ett annat liknande alternativ är Airbrowser, som kostar 49 kronor.

På grund av hur Airplay fungerar kan du inte visa vilket videoinnehåll på webben som helst, utan en viss sajt måste stödja funktionen. Däremot fungerar det utmärkt att läsa nyheter, kolla Facebook, shoppa och allt annat du kan tänkas göra med en vanlig webbläsare.

Om Airplay krånglar

Airplay är fantastiskt - när det fungerar. Om du plötsligt stöter på problem med en fungerande strömning, är omstart av dator och Apple TV lösningen i 9 fall av 10. Vår erfarenhet är att det ofta ställer till bekymmer när vi växlar mellan flera olika enheter som airplayar till samma Apple TV. Men klassisk omstart löser som sagt de flesta bekymmer.

Läs allt om Apple TV

Apple TV (3rd Generation)

Bästa pris just nu: 998 kr