1Palm Pilot 
Tänk så lik en iPhone. Små ikoner att trycka på och möjlighet att installera applikationer. Vi minns vår ”moderna” som via blåtand kunde koppla upp sig mot internet. Plötsligt kunde vi läsa mejl på fickan, och från adressboken gick det att ringa upp folk – fast vi fick prata i mobiltelefonen förstås. Om de bara hade byggt in en telefonfunktion direkt i den så hade vi kanske alla gått omkring med varsin Palm Pilot i dag. Men icke.

2Fingeravtrycksläsaren 
Oj, iPhone 5S-teknik redan för 8 år sedan? Vi minns hur försäljaren på i dag nedlagda Onoff stolt förklarade att vi kunde logga in på vår HP-PC med fingeravtryck. Det gick inte alls. Vi fick dra fingret tills vi fick skavsår och till råga på allt upptäckte vi en bugg i systemet. HP hade byggt in en snabbknapp på tangentbordet som gick direkt till Windows mediaspelare och därifrån kunde vi trycka på ESC och komma in i datorn utan vare sig lösenord eller fingeravtryck. #fingerfail

3Etch-a-sketch 
Vi var så fascinerade när vi var små över denna fantastiska ritplatta. Ett slags pekskärm, där det gick att rita, sudda och rita på samma yta igen. Otroligt, tyckte vi, tills vi en dag fått till ett konstverk vi ville spara för all framtid. Då fanns alltid någon klåfingrig kompis på lekis som drog i spaken. Vips så var allt borta. Om den hade haft en spara-funktion och kanske lite bättre ritprogram hade det ju ”nästan” kunnat bli en iPhone, eller åtminstone en iPad.

4Teleguide 
1991 kunde du abonnera på en terminal med dataskärm och telefon och makalöst nog boka en biljett bara genom att knappa på tangentbordet. Så nära internet du kunde komma före internet. Det blev en flopp som försvann redan 1993. Om sägnen stämmer förlorade Televerket, Esselte och IBM två miljarder kronor. Om den varit mindre och bärbar, och haft hundratusen appar i stället för två, hade vi kanske suttit med våra Teleguide på stan.

5Databanken 
Den här databanken fick vi som bonuspresent när vi prenumererade på ett vetenskapsmagasin i 12 måna-der. Här pratar vi kilobyte. Den skulle ersätta telefon-boken, den där som du alltid förr fick gå omkring med i fickan för att kunna skriva vykort från semestern hem till släkten. Här kunde vi nu lagra hela 99 adresser och telefonnummer digitalt i samma storlek som en adressbok, fast med batterier. Tänk så nära en smartphone utvecklarna var här, fast ändå inte.


6Mobilkameran 
Vi rusade runt för att få tag i en Nokia 7250. Den hade nämligen inbyggd kamera! Tänk att liggande på en sandstrand kunna knäppa en bild på sina fötter och skicka den som MMS! Synd bara att upplösningen gjorde både stranden och dina fötter till grus. Inget Instagram-filter i hela världen hade kunnat rädda bilder från Nokia 7250. Någon iPhone blev det aldrig av Nokia även om de numera är värda lite beröm för sina mobilkameror.

7Sony Ericsson P1i 
Tänk så nära en iPhone Sony Ericsson varit flera gånger. P1i såg lovande ut, på papperet. I verkligheten började den strula direkt. Skärmen var usel och fick ständigt kalibreras för att det skulle gå att trycka rätt. Vi får faktiskt rysningar än i dag när vi tänker på den buggiga programvaran och att den kostade lika mycket som en iPhone när vi köpte den. Möjligen lyckades de sticka kniven i Palm Pilot men någon iPhone blev det aldrig av den här, även om vi då och då lyckades ”wappa” på den.

8Nokia Communicator 
När vi tog fram vår Nokia Communicator trodde folk att vi var murare, på gång att sätta en tegelsten. Det var så nära en smart telefon du kunde komma när det begav sig. Antennen var väl tilltagen och ”antennagate” handlade om dem som råkat sticka ut ögonen på folk. Den bästa funktionen var faktiskt faxknappen. Vi kunde använda närmaste fax som skrivare, det var ju jobbigt att läsa på den gråmulna skärmen. Nokia var så nära en iPhone, fast ändå så långt borta. Stackarna.