Apple har funnits sedan 1976 och har de senaste tio åren revolutionerat flera marknader och även startat helt nya. Vi listar tolv av de mest minnesvärda ögonblicken under alla åren.

Macintosh ser dagens ljus

1. Macintosh ser dagens ljus

Den 24 januari 1984 höll Steve Jobs en av sina första stora presentationer på Apple. Det var en stor dag i persondatorhistorien, skulle det visa sig. Det som visades var Macintosh, med ett grafiskt gränssnitt som kändes som om det kom från en annan värld, jämfört med de datorer som fanns då. Vissa hade fått se datorn, bland andra Bill Gates, som snart släppte Windows och började en långdragen fejd. Samtidigt lanserades första numret av Macworld.

Steve Jobs återvänder

2. Steve Jobs återvänder

Få ögonblick i Apples historia har varit lika pirriga och spännande som när Apple meddelade att företaget hade förvärvat Next och att dess vd Steve Jobs därmed skulle komma tillbaka till företaget han grundat och tvingats lämna 1985. Gil Amelio fick sparken som vd, Steve Jobs gavs titeln ”tillfällig vd” och 7 januari 1997 talade han för första gången på tolv år på Macworld-mässan i San Francisco. Ännu visste ingen något om OS X, iPod, iPhone eller iPad – men alla kände att framtiden plötsligt var ljusare.

iMac visas upp

3. iMac visas upp

I maj 1998, bara ett år efter Steve Jobs återkomst till Apple, höll företaget ett av sina senare så ofta återkommande ”special events”. Jobs började som vanligt med att prata siffror – Apple var på fötterna igen, var budskapet – men sedan kom den stora chocken. Upp på scenen kom en dator som var så unik att den fick många att tappa hakan. Rund, halvgenomskinlig, helt utan beige och grått. Det kan vara svårt för dem som är för unga för att ha varit med under 80- och 90-talen att förstå hur ny iMac var.

Mac OS X public beta

4. Mac OS X Public Beta

Många stora ögonblick i Apples historia har utspelat sig på en scen med Steve Jobs. Andra skedde inte vid en exakt tidpunkt och upplevdes individuellt. Ett sådant var när den publika betaversionen av Mac OS X började säljas och Macanvändare runt om i världen kunde installera denna försmak av allt vad Apple skulle komma att bli under det efterföljande årtiondet. Betaversionen gick inte att jobba med, men känslan av framtid var enorm.

iPod lanseras

5. iPod lanseras

Det är nu snart 13 år sedan Apple lanserade iPod, den första nya produkten som inte var en Mac sedan Steve Jobs kom tillbaka och det som blev grunden för Apples erövrande av världen. iPod var inte den första mp3-spelaren på marknaden, men kombinationen av en hårddisk som rymde ”all din musik i fickan” och de intuitiva kontrollerna gjorde att iPod blev en succé. De flesta som såg framträdandet var Macanvändare, och många undrade nog först varför det var så stort hallå kring en liten musikspelare.

Jobs talar på Stanford

6. Jobs talar på Stanford

En lista över Apples historiska ögonblick vore inte komplett utan att snudda vid grundaren Steve Jobs kamp med cancern och alldeles för tidiga frånfälle 2011. Men vi väljer att fokusera på en av de mest minnesvärda stunderna då Jobs visade sin sårbarhet och öppet pratade om vad cancern hade gjort för honom. Anförandet inför avgångsstudenterna på Stanforduniversitetet 2005 har setts av miljoner och ger inte bara en insikt i Steve Jobs liv och person utan även konkreta råd för att leva.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Apple iPad Air 4G 128GB

Bästa pris just nu: 5710 kr