Fjärrstyrning, Remote Access, VNC – kärt barn har många namn, och att styra en dator med en annan är ett beprövat knep som nu har fått nytt liv då du kan sitta i soffan med en Ipad och snabbt göra något på Macen. Med rätt program och ett tillräckligt snabbt nätverk blir det som att paddan är en liten Mac.

Teamviewer
Med Teamviewer kan du köra Photoshop på Ipad Pro.

Men många lösningar för fjärrstyrning är dyra och de kräver ofta ett abonnemang. För professionella användare som kanske har tiotals datorer att fjärrstyra är det så klart värt kostnaden, men för hemanvändare är det inte lika lätt att svälja. Som tur är finns det gratisalternativ, även om de är lite krångligare att komma igång med.

Vår erfarenhet är att det bästa programmet idag är Teamviewer, som är gratis för konsumenter. Du installerar ett serverprogram på den Mac du vill fjärrstyra, och laddar ner en app på Ipad för att ansluta. Du kan så klart även installera klienten på andra Macar och/eller Windowsmaskiner. Teamviewer-appen finns förutom till IOS även till Android, Windows Mobile och faktiskt Blackberry.

Så här använder du det.

Teamviewer på Mac

Installera på Macen

Det första du måste göra är att installera Teamviewer-programmet på Macen du ska fjärrstyra. Hämta Teamviewer 11 från utvecklarens webbplats och kör igång installationsprogrammet. Det guidar dig så att du kan välja ett lösenord för att ansluta till datorn över internet och lite annat.

När du är klar hamnar Teamviewer som en ikon i menyraden. Klicka på den och välj Visa Teamviewer så öppnas ett fönster där de uppgifter du behöver för att ansluta visas.

Installera på Ipad

Installera appen och anslut

Ta nu fram din Ipad och öppna App Store. Sök efter Teamviewer (eller använd den här länken) och installera appen. Kontrollera att din Ipad är ansluten till samma nätverk som Macen du ska styra (det kan du göra i Inställningar -> Wi-Fi).

Öppna sedan appen och skriv in Teamviewer ID-numret du ser i fönstret på Macen (nio siffror). När du trycker dig vidare måste du även fylla i lösenordet, som du också ser i samma fönster på Macen. Det är alltså inte lösenordet för oövervakad åtkomst som du valde medan du installerade programmet.

Anslut

I nästa steg visar appen olika gester du kan använda när du styr Macen, till exempel hur du högerklickar och använder dra-och-släpp. Kontrollerna skiljer sig lite från att använda mus eller styrplatta och pekare.

Teamviewer är inte lika enkelt att använda som en del kommersiella program, som Logmein Ignition, och har inte ett lika raffinerat gränssnitt som Parallels Access, men det är gratis och det fungerar för att komma åt Macen från Ipad. Det är ett väldigt praktiskt verktyg att ha installerat.

Kontroller

Teamviewer justerar upplösningen på skärmen utifrån vad programmet tycker passar och hastigheten på nätverket, men du kan öppna inställningarna och manuellt ställa in upplösningen om du vill.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Om du har problem med att få anslutningen att fungera, se till att båda datorerna befinner sig i nätverk som inte blockerar portarna 80, 443 och 5938 eftersom trafiken från programmet går genom de portarna.