Fråga: Jag har väldigt fullt på min dator men jag vet inte av vad. När jag går in under Lagring i min dator så har jag 64 gigabyte under Övrigt. Så vad är allt detta ”övrigt” och hur kan jag rensa bland det? stabilt12

Svar: Kategoriseringen under Lagring är väldigt grov. Det skulle onekligen vara förnämligt om du kunde klicka dig vidare och se detaljer. Apple har heller inte exakt preciserat vad det är som ingår i varje kategori, även om det går att sluta sig till det.

En sak att hålla i huvudet är att du kan ha mängder av ljud-, bild- och filmmaterial på ställen du normalt inte tänker på. I systemmappar och temporära ytor finns exempelvis en del material.

Vidare kan du ha mängder av eget material som inte klassificeras som film och ljud i OS X. Till exempel kommer video som inte kan spelas upp i Quicktime att klassas som Övrigt.


På de flesta datorer är posten Övrigt överlägset störst. Det är för att allting som inte klassificerats hamnar där.

Det du har under Säkerhetskopior är exakt vad namnet antyder. I alla fall på en Time Machine-hårddisk. På en vanlig dator är det temporärt utrymme som OS X använder i vissa givna situationer. Normalt är det aktiverat för bärbara maskiner som kör Time Machine och inte kommer åt basstationen. Du kan i princip bortse från det, eftersom Finder klassar utrymmet som ledigt.

Sedan har du Övrigt. Där finns bland annat själva operativsystemet, arbetsfiler, loggar, stödfiler, mejl, en hel del av nedladdningarna, textdokument, pdf-filer och mycket annat. I princip är det allting som inte hamnar i grupperna ovan.

Du har alltså inte mycket hjälp av Apples uppdelning. Vill du rensa ska du i stället använda Omni Disksweeper. Det är ett verktyg som visar dig hur det fysiska utrymmet verkligen används av dina filer. Du kan också klicka dig fram till de stora filerna.

Sannolikt kommer du att hitta säkerhetskopior av din iPad och iPhone under Mobilesync. Vidare har du nog mycket filmmaterial som är klassat som Övrigt. Dessa två brukar vara de stora platstjuvarna.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!