I juni, när Apple gav oss en första försmak av nya Mac Pro, lovade företaget att den nya maskinen skulle börja säljas ”senare i år”. Här är vi nu, några dagar före kalendern slår om till 2014, och nya Mac Pro har precis släppts. Apple kallar modellen ”Mac Pro (sent 2013)” men det kanske hade passat bättre med ”Mac Pro (nästan 2014)”.

Oavsett vad du kallar den är den här och det är Apples nya flaggskeppsdator – den häftiga maskin som kanske inte nödvändigtvis kommer sälja bra men som företaget hoppas ska visa hur det kan gå i bräschen för ny teknik. Vi har hårdtestat den i en vecka nu, så frågan är: Lever den upp till sitt namn och är en riktig proffsmac?

Det korta svaret är: det beror på. När datorn presenterades i somras var de första reaktionerna milt sagt polariserade. En del ansåg att datorn visar på briljant design och tar vara på alla de hetaste trenderna i värstingdatorer. Andra ansåg att den var ett hån mot ”riktiga” proffsanvändare.

Båda sidor har sina poänger. Beroende på just dina behov kan nya Mac Pro vara precis vad doktorn ordinerade (en toppmodern arbetsstation med fokus på gpu som inte slösar utrymme på onödiga expansionsmöjligheter du ändå inte använder) eller helt fel om det du är ute efter är just expansion.

Vi kan inte svara på i vilken kategori Mac Pro faller för just dig: Varje professionell användare har sina egna behov och du vet bäst själv vad du är ute efter. Vad vi däremot kan göra är att berätta vad nya Mac Pro är bra på och hur bra den är på detta.

Liten och rymdgrå

Sannolikheten är stor att du redan vet allt om designen på nya Mac Pro, men om du har hållit dig undan kan vi ge en enkel beskrivning. Apple har skrotat det stora chassit som utmärkte gamla Mac Pro och har istället skapat en liten vacker cylinder formad från ett enda stycke aluminium. Vi har tidigare visat hur bilderna på Mac Pro inte riktigt gör den rättvisa: Den är mer ”rymdgrå” än svart, till exempel. Ungefär samma färg som bakstycket på iPhone 5s och nya iPad med andra ord.

Cylindern är bara 25,1 centimeter hög och 16,7 centimeter i diameter, vilket enligt Apple är en åttondel så stor till volymen som gamla Mac Pro. Att försöka greppa det är dock svårt utan att faktiskt jämföra de båda sida vid sida, vilket du kan göra på bilden härintill.


Ny Mac Pro. Gammal Mac Pro.

Med tanke på vad den är kapabel till är Mac Pro verkligen en pytteliten maskin. Apple åstadkom detta genom att tänka bort många saker som tillverkare av arbetsstationer länge har tagit för givna. Utrymme för interna hårddiskar, flera grafikkort, andra expansionskort och optiska läsare.

Istället erbjuder nya Mac Pro all expansion externt. Vrid på cylindern och du möts av en stor uppsättning kontakter: Fyra usb 3.0-kontakter, hela sex thunderbolt 2-kontakter, två gigabit ethernet-portar och en hdmi-kontakt. Dessutom finns två vanliga ljudkontakter som självklart fungerar för både analogt och digitalt ljud och hörlurskontakten kan dessutom hantera headset.

Apple har också reducerat storleken på Mac Pro genom nyskapande ingenjörskonst. I traditionella datorer leds värmen från varje enskild komponent bort med ett eget system. Processorn har en egen kylfläns och fläkt, grafikkortet en annan uppsättning, och så vidare. Att packa in alla dessa komponenter med kylsystem och samtidigt behålla ett luftflöde som räcker för kylningen gör att många datorer är rent ut sagt enorma. Det är också ett ineffektivt användande av metall, eftersom varje kylfläns bara utnyttjas för sin komponent och inte hela tiden.

Att inte ha interna hårddiskar, pci-kortplatser, bjässar till grafikkort och liknande i datorn gör naturligtvis sitt för temperaturen i nya Mac Pro, men Apple har också byggt något det kallar en enhetlig värmekärna, eller unified thermal core på engelska. Detta är i princip en enda massiv triangulär kylfläns gjord i aluminium, som sitter mitt i Mac Pro och mot vilka alla komponenter i datorn är kopplade.


Apple kallar den centrala sammanlänkade kylflänsen unified thermal core.

Insidan ser verkligen ut som en traditionell kylfläns med sina rader av tunna metallskivor som ska öka ytan och därmed värmeledningsförmågan. På de tre sidorna av triangeln sitter Mac Pros processor och båda grafikkort.

Resultatet är att en och samma kylfläns används av hela datorn. Enligt Apple innebär det att de utnyttjar kylflänsen effektivare och jämnare. Även när den jobbar för fullt känns ovansidan av den nya maskinen bara varm, inte het, och du kan inte använda den som ersättare till ett trasigt element som med äldre modeller.

Nya Mac Pro har dessutom bara en enda fläkt som sitter längst upp precis nedanför öppningen till cylindern. Den här fläkten suger in luft genom öppningar i basen på cylindern, genom datorns kärna och ut genom toppen. Istället för en vindtunnel låter 2013 års Mac Pro så lite att vi knappt kan höra den. Lägg örat mot den och du kan höra ett svagt sus. Enligt Apple producerar den 12 dB när den bara står och tuggar och 17 dB när den anstränger sig. I ett rum som även hade en iMac från 2010 gick det inte att höra Mac Pro trots att vi testade att rendera 4K-video med Final Cut Pro X.


Mac Pro sedd från ovan utan ytterhöljet i aluminium. Luft sugs från undersidan av datorn genom kylflänsen i mitten och ut genom utblåsen lägns ytterringen på ovansidan.

Kombinera all den här tekniken och Mac Pros minimala storlek och du får en förvånansvärt tät pryl. Den må vara en åttondel så stor som gamla Mac Pro men den väger mer än en fjärdedel – drygt dubbel så hög densitet med andra ord. Lyft den med handtaget (kanten runt öppningen på ovansidan) och du känner hur tung och solid den känns.

Med den lilla storlek och attraktiva design är det uppenbart att nya Mac Pro är tänkt att stå stolt skrivbordet, inte gömmas undan under.