4. Håll koll på aktiviteten

Ibland händer det att enstaka program lägger beslag på nästan all processoraktivitet, vilket segar ner hela systemet. Lyckligtvis går det enkelt att få reda på vilket program som ställer till det.

Starta Aktivitetskontroll och välj Processor i popup-menyn längst upp. Klicka därefter på kolumnen % processor för att sortera efter detta kriterium. Om någon enskild process tar upp mer än 50 procent markerar du den och trycker på knappen Tvinga en process att avsluta.

Aktivitetskontroll

Om det är Safari som tar upp all processor­kraft kan du testa med att stänga ner dina öppna flikar. Ofta är det en webbsida med Flash eller något annat tilläggsprogram som ställer till det.

5. Kontrollera minnesanvändningen

Macen använder sig av en kombination av fysiskt minne och virtuellt minne för att få saker gjorda. Har du ont om det förstnämnda får datorn förlita sig på det sistnämnda, vilket kan göra att systemet känns trögt.

Avsluta program: För att förbättra situationen kan du avsluta program som du inte använder för närvarande. Vid behov kan du starta om datorn, då rensas nämligen den så kallade växelfilen.

Kontrollera minnesanvändningen: Starta Aktivitetskontroll och se vilket/vilka program som lägger beslag på ditt minne. Vid behov stänger du ner dessa program.

På fliken Minne kan du få mer information. I äldre versioner av OS X visas minnesanvändningen som siffror, men i de senaste versionerna finns en graf som visar Minnestryck. Den är enkel att avläsa, börjar den bli röd används för mycket minne och det är dags att stänga ner processer.

Minne

Ta itu med bestående problem: Upprepade problem med minnesanvändningen kan tyda på att ett program du använder har en minnesläcka. En uppdatering kan lösa problemet.

6. Ta fram plånboken

Ibland är det enda sättet att få bukt med en långsam dator att plocka fram plånboken.

Utöka mängden minne: Har du råd bör du se till att din Mac har så mycket arbetsminne som möjligt. Är du osäker på hur mycket minne du kan stoppa in i just din dator rekommenderar vi gratisprogrammet Mactracker. Detta förutsätter att du inte har en av modellerna som inte kan uppgraderas i efterhand.

Köp en större hårddisk: Om du ständigt får ont om ledigt utrymme bör du fundera på att köpa en större hårddisk. Vill du få bästa möjliga prestanda kan du med fördel välja en ssd-enhet i stället.

Köp en ny Mac: Om din Mac har några år på nacken kan det vara på sin plats att köpa en helt ny dator. Med all sannolikhet kommer den nya datorn att ha en snabbare processor, mer minne, större och snabbare ssd-disk och snabbare portar. Har du tur slipper du bekymmer helt och hållet tills det är dags för nästa uppgradering.

Apple MacBook - 1,2GHz DC 8GB 512GB 12" Pris vid test: 10790 kr.

Bästa pris just nu: 15228 kr