Kedjebrev

”Vill du vinna en Volvo, skicka detta mejl vidare till 10 vänner” är ett exempel på ett mejl som fick stor spridning i början av 2000-talet. Det var förstås inte det enda. Ett annat mejl lovade en hemleverans av en låda rödvin om du skickade det vidare till 20 personer. En annan gång skulle du få en modern WAP-telefon av Ericsson. Gemensamt för alla dessa mejl var att ingen någonsin vann något utan att de i stället skräpade ner våra inkorgar till förbannelse.

Modemkapning

Förr ringde vi upp internet med våra telefonmodem. Telia drabbades ett år av att flera av deras abonnenter fått sina modem kapade. En programvara från internet kopplade upp dig mot dyra utlandsnummer i stället för modem­polen. Konsumentverket fick rycka in och krävde att Telia ersatte alla kunder som lurats mot att de installerade en säkerhetskod. Tack och lov slipper vi numera det här problemet eftersom vi nu kör via våra fasta bredband i stället.


Det missade samtalet

Plötsligt var det någon som ringt från ett nummer som började med 00246 och som lyste som missat samtal på displayen. Nyfiken som du kan vara tryckte du på ring-tillbaka-knappen och sen tickade det på. Ett kontantkort kunde tömmas på några sekunder, för numret gick till något slags betalnummer på ön Diego Garcia utanför Indien. I dag väljer vi hellre att googla numret vi inte känner igen. Eller också tänker vi att om det är viktigt så ringer de igen.

Astronauten från Nigeria

En svindlare beskrev hur en nigeriansk astronaut hade gett sig ut på en hemlig rymdfärd med en rymdraket och strandat på den ryska rymdstationen Salyut t-16z. Nu behövde han pengar för att komma hem. 22 500 kronor skulle du betala, vilket du skulle få tillbaka så fort han landat, vilket inte skulle vara några problem då astronauten var god för 100 miljoner. Att det inte stått något om honom berodde på att operationen var hemlig. Hemliga ville också de vara som var så dumma att de gick på bluffen.


Skräppost lyfter aktier

Metoden har kallats för pumpa-och-dumpa. Spammare köper upp billiga aktier i ett företag och sprider sen massor av god ”reklam” om företaget så att folk får för sig att det blivit så hett att kursen faktiskt på riktigt ökar. Då kan de sälja sina andelar och tjäna en hacka. Påminner lite om folk på Instagram som köper följare, eller företag som köper Facebook-likes och views på YouTube för att andra ska tro att de är populärare än vad de egentligen är. Se upp för fula fiskar!


E-handel utan leverans

Det finns flera som hämtat upp paket på posten som innehållit tegelstenar. Det vanligaste är förstås att det inte dyker upp någon vara alls. Ett 90-tal kunder väntar fortfarande på att en man i Värmland ska skicka skor till dem. Tänk på att det alltid finns de som skor sig. Läs alltid omdömena om folk på till exempel Tradera innan du beställer. Men tänk på att den som aldrig sålt något av förklarliga skäl inte kan ha några omdömen och att den som har massor av goda omdömen en dag plötsligt kan bli ond.


Domänadresshotet

Plötsligt ringer någon upp och varnar för att ett oseriöst före­tag håller på att registrera en domänadress som liknar ditt företags. Den som ringer erbjuder sig att för en rejäl slant regi­strera adressen åt dig och säkra upp domänen. Att registrera en domänadress kostar ju oftast under hundralappen så bäst är att tacka nej och fixa det själv, om nu hotet skulle vara på allvar. Det här är en ren maffiametod som visar hur desperata och fula bluffmakare kan vara.

Kompisen i nöd

Plötsligt får du ett meddelande på Facebook som ser ut att komma från en av dina vänner och som du därför också tror är från en av dina vänner. Din kompis ber dig att sätta in pengar eftersom han eller hon är strandsatt på en resa och behöver hjälp med pengar till biljetten hem. Du blir lurad genom att någon utger sig för att vara någon du annars har förtroende för. Vem vet, kanske måste du börja ta dna-prov på dina vänner i framtiden. Jag vill inte skrämma dig, men du har väl sett filmen Face Off?