Clueless

Clueless (1995)

Passande namn på en film där datorerna inte direkt stämde överens med verklighetens. Ungdomarna på Beverly Hills Highschool har datorer som ser ut att köra ett program för att matcha kläder. Om det inte var för att det saknas en menyrad och ett välbekant äpple hade vi gissat att programmet i själva verket var en Hypercardstack på en gammal Mac. Det kanske mest intressanta är dock att datorn är långt före sin tid; den är nämlligen bestyckad med en pekskärm à la iPad och iPhone.


The Island (2005)

The Island (2005)

Ewan McGregor spelar en av två kloner som flyr från en klonfabrik i den här halv-science fiction-filmen som utspelar sig år 2019. 2019 visar sig vara en tid då varken Microsoft Windows eller Apples OS X är de vanligaste operativsystemet. Istället syns en dator med ett gränssnitt som snarare verkar låna sin estetik från tv-spel. Förutom att användaren inte verkar kunna göra speciellt mycket alls lägger det aktiva programmet som är någon form av övervakning till helt onödiga bilder bara för syns skull.


Moon (2009)

I den här annars välgjorda science fiction-rullen, som har ett genomsnittsbetyg på 7,9 på IMDB, används datorer vars gränssnitt inte direkt är specialgjorda för att hjälpa den stackars ensamma Sam på sitt tre år långa arbetspass på månen. Videomeddelandena som kommer från hans fru och dotter på jorden visas i svartvitt. Vi antar att företaget som skickade honom ville spara några ören och valde svartvita skärmar. Det kryllar ju av sådana på marknaden nu för tiden så varför inte i framtiden?


Jurassic Park (1993)

En riktig klassiker i genren, som tvärtemot de flesta andra inte använder ett påhittat gränssnitt vilket gör att den numera klassiska repliken "It's a Unix system. I know this." faktiskt stämmer, på sätt och vis. Lex, dinosauriesnubbens barnbarn, visar sig vara en liten datornörd när it-administratören Mr. Arnold inte kan lista ut hur han ska ta sig förbi alla hinder som Dennis, den missnöjde programmeraren, har lagt in i säkerhetssystemet. Istället för tråkiga kommandoprompter används ett tredimensionellt grafiskt gränssnitt. Fsn, som systemet heter, utvecklades av Silicon Graphics för att visa upp kraften i deras Irix-system.