Så fick vi då äntligen ett "riktigt", om än bantat, Photoshop i telefonen. Tidigare har vi endast haft Photoshop Express som bara innehåller verktyg för att rätta till och fräscha upp foton. I Photoshop Touch kan du rita och måla på fri hand, lägga till text, jobba med lager, göra detaljerade markeringar och lägga på filter. Och visst fungerar det. Att snabbt svänga ihop en komposition med foto, grafik och text går lätt och är riktigt kul. Räkna dock inte med någon större detaljstyrning på den lilla skärmen. 


Tre illrar och en akrylmålningskonverterad krukväxt på en tallrik. Photoshop i telefonen lockar till lekfulla collage. 

Dessutom märks det att Adobe släpar på ett tungt arv från "stora" Photoshop. Det hade varit trevligt med lite mer intuitiv touch- och gesthantering, exempelvis när du ska flytta på olika objekt. Nu måste du välja rätt lager, gå in i "&"-menyn (vilket för övrigt är en skum benämning) och välja Transform (som inte är helt givet om jag bara vill flytta på något). Transform i &-menyn ska för övrigt inte förväxlas med Transform i menyn med en streckad ruta och en penna, det Transform ändrar bara urklippsbanan. Nåväl...


Här ser vi en vy från Stockholms centralstation med ett antal olika svartvita effekter applicerade.

Adobe har satsat mycket på molnet och ger dig möjlighet att spara dina kreationer i Adobe Creative Cloud. Du får två gigabyte utrymme gratis och kan på så sätt jobba vidare på bilden, med bibehållna lager och annat, i Photoshop i iPad eller på datorn.


Det är lätt att bli lite galen på det "intuitiva" Scribble selection tool.

Adobe Photoshop Touch for phone är såklart oerhört prisvärt och både kul och användbart. Bättre logik i menyerna och bland verktygen, samt lite nytänkande vad gäller gestinmatning, hade gett full pott.

Fakta om Adobe Photoshop Touch for phone
Pris: 38 kr
Version: 1.0.0
Plattform: iPhone (finns även till iPad)
Länk: mw24.se/1zh

Betyg