Mest läst just nu

Meny

Håll debatten levande

Frågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Kommentatorn ansvarar själv fö;r sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Samsung Wallet - misstänkt lik Passbook

De

2013-02-28 06:23

Har ingen som helst skam i kroppen.

GoflorpOSX

De

2013-02-28 11:32

Nä, varför skall dom ha de, dom lär ju sig av de ledande i skamgenren...

Du GoflorpOSX GordonFlash och 32768 andra gillar detta

Öhhh

2013-02-28 06:37

Är det två ikonerna med mörk bakgrund som ska vara lika? Jag tycker faktiskt inte det är särskilt lika i detta fall. Samsung har gjort saker som är betydligt mer likt det Apple gjort.

ryxez

Samsung och innovation

2013-02-28 07:05

Jag tror de har missförstått ordet innovation - för dem verkar innovation vara jämställt med KOPIERA - något för WTO att ta sig an kanske..?
Det KAN ju vara så att det är ett fel i deras översättningslexikon där nere.

Vetande

Samsung och innovation

2013-02-28 07:26

Nu lägger ju förhoppningsvis de flesta in funktioner osv som är bra i sina egna produkter som andra kommit på. Så fungerar det inom alla andra områden.

Sen på vilket sätt är ikonen lik Apples

ryxez

Samsung och innovation

2013-02-28 09:27

Ja så har det alltid funkat och kommer altid att göra.

Om du ser på ikonen så är den extremt lik, nu har jag inte testat aplarna sida vid sida men enligt artikeln ska även de vara extremt lika.

Lustigt att gång på gång så klarar andra konkurrenter av att göra egna lösningar medanSamsung sparar in pengar genom att ständigt kopiera. Är det endast Apple de kopierar eller kopierar de friskt från andra företag också inom andra branscher?

KungC

Samsung och innovation

2013-02-28 12:22

Alla kopierar/inspireras av alla, så är det. Och inget fel i det så länge det inte handlar om ren plagiering. Skillnaden är väl att vissa företag arbetar mer än andra på att förändra/förbättra funktionerna de inspirerats av. Samsung gör inte ens ett försök att dölja vem de kopierar.

ppson

Meningen med Passbook?

2013-02-28 07:22

Har aldrig fattat meningen mad Passbook. Hur använder man den? Vad är det för skillnad med att skriva ut bekräftelsen till Dropbox/Evernote?

timofej

Meningen med Passbook?

2013-02-28 08:23

jag flyger en del med lufthansa och då måste jag säga att Passbook funkar mycket bra. rätt biljett lägger sig på låsskärmen vid rätt tidpunkt, behöver inte slå kod för att komma åt den och den roterar inte heller skärmen vilket gör det enkelt att läsa av den.

När jag flyger ut är det ofta SAS och då har jag boardingkortet i dropboxen. Då måste jag låsa upp telefonen, öppna dropboxen, öppna boardingkortet, zooma så att streckkoden syns bra, låsa skärmroteringen för att det ska fungera. Dvs inte direkt så smidigt som Passbook.

Sedan måste man vara duktigt färgad för att inte se att det finns rätt många likheter i Samsungs ikon och Apples ikon. Färgsättning på biljetterna, hur de är "klippta", färgsättning på "fodralet", etc.

Sedan tycker jag det är konstigt att inte fler lackar ur på att Samsung använder streckkoder, det ska ju vara NFC för sådant här, det har jag åtminstone läst på kommentarsfältet på idg.. ;)

kroxii

Meningen med Passbook?

2013-02-28 12:20

"Sedan tycker jag det är konstigt att inte fler lackar ur på att Samsung använder streckkoder, det ska ju vara NFC för sådant här, det har jag åtminstone läst på kommentarsfältet på idg.. ;)"

Det reagerade jag också på... Det här var väl just ett sådant användningsområde som väldigt många här på IDG's forum nämnde som användbart för NFC. Eller?

Mr Turkos

Meningen med Passbook?

2013-02-28 18:15

Jo.. Det vore en av fördelarna med NFC och jag har ingen aning om varför Samsung INTE har lagt in stöd för NFC...

giddorah - http://www.wpsverige.com - Nu även forum!

Meningen med Passbook?

2013-03-04 19:39

Var ju ett himla vevande på folk när inte iphone 5 hade NFC men Samsung hade det.

Nu ser man tydligt att Samsung är väldigt vilsen om de ligger i täten med nya tekniker/funktioner.

Samsung släpper produkter med NFC och slår på stora trumman. Apple lanserar egen alternativ lösning. Succen med NFC uteblir, få användningsområden och handeln tar inte det till sig. Passbook växer sakta men säkert. Samsung lanserar sin kopia av tjänsten som har extremt lik ikon och fungerar precis som Apples passbook. Historien kommer upprepa sig många gånger till kan jag lova.

Måste vara lite av ett nederlag för Samsung att tvingas tänka om och tro mer på att kopiera Apple än att våga gå sin egen väg och följa strömmen.

KungC

Meningen med Passbook?

2013-02-28 12:27

Som kroxii skriver så är idén att alla biljetter, kuponger, medlemskort etc samlas i en och samma app. Appen känner sedan av antingen tid eller plats för att visa rätt sak på din låsskärm på telefonen. Tex en flygbiljett innan din flight eller en rabattkupong på kaffe när den känner av att du befinner dig på eller i närheten av en Starbucks. Du behöver alltså varken skriva ut något eller ens låsa upp telefonen för att komma åt rätt dokument (som sedan scannas av direkt från skärmen).

Hela tjänsten bygger däremot på att många företag bygger in stöd för Passbook. Än så länge rätt få företag i Sverige med stöd. Man kan inte lägga till något "manuellt" så att säga.

ppson

Meningen med Passbook?

2013-03-01 04:42

Tack för förklaringen! Men hur får jag in biljetterna i appen? Finns den någon ikon när man bokar? Jag flyger rätt ofta med Finnair och bokar hotel på Hotel.com men jag har inte sett hur jag skulle kunna lägga bokningarna i Passbook.

timofej

Meningen med Passbook?

2013-03-01 10:59

Det kan finnas en länk eller knapp typ "Lägg till i Passbook". Har själv faktiskt bara använt den en gång och jag minns inte riktigt var och hur jag fick in den.. haha.

ppson

Inga likheter någonstans

2013-02-28 08:04

Jag som är Apple-fanboy ser dock inga som helst likheter mellan några av ikonerna.

grimny

Inga likheter någonstans

2013-02-28 12:29

Synkontroll? Jag gillar också Apple men jag hade fan sett likheten även om det var Samsung som var först.

ppson

Skrattretande

2013-02-28 08:19

Samsung kan inte hitta på något själva verkar det som. Synd om de sk utvecklarna där. Ledningen pekar väl med hela handen och säger kopiera!!! Fast det är ju standard i Asien överlag.

Kastanjen

Beprövad taktik

2013-02-28 08:22

Det är inget nytt att företag använder konkurrenters produkter som mall för egna. Vad som är uppseendeväckande är förnekandet och stridandet om det.

Att Samsung låtsas som om de utvecklar sina egna produkter utan att använda andra företags etablerade produkter som mall är vad som chockat många.

Asiater har en tradition av att kopiera väst och det sitter i ryggmärgen - att anse att det är fel är därför svårt för dem.

Johan Niklasson

Beprövad taktik

2013-02-28 10:36

Själv är jag inte bara förvånad över Samsungs agerande.

Jag har svårt att förstå hur företaget får sina kunder och i forum även anhängare som försvarar dels agerandet som sådant och som lever i förnekelse att det sker en omfattande och helt skamlös kopiering.

Själv skulle jag aldrig köpa en kopia av något. Det känns överlag helt B att köpa en tvåas produkter om skillnaden i pris/funktion mot ettan (den som skapat produkten) inte är av stor omfattning.

Att köpa ett multiverktyg av tex Bosch när Fein finns i samma butik skulle inte falla mig in. Den som skapat produkten förtjänar min tacksamhet och mina pengar.

Tjoflojt

Beprövad taktik

2013-02-28 11:20

Du skriver: "Själv skulle jag aldrig köpa en kopia av något."

Jag frågar: "Vilket fabrikat har dina jeans?"

pixeldude

Beprövad taktik

2013-02-28 11:53

Och du köper väl gud bevare dig inte produkter från fruktföretaget..

Som är extremt duktiga på att hävda att man inte skall kopiera och när man väl synar deras patent så är det känd kopierad teknik i 10-20% av patenten..

Till och med den gode Jobs hävdade ju att iden att sno ideer och sen patentera dem var det som var framtiden för Apple..

Exemplet slide to unlock är ju fantastiskt.

Dels att man snott det rakt av i princip från neonode och dels att uppfinningen är 2000 år gammal..

Att sen hävda att det är en fantastisk patenterbar teknik och att dom själva kommit på det är väl lite under nivån för ett teknikinnovationsföretag..

Krasst sett så kan du inte köpa någonting idag där man inte kopierat nånting..

Du kan tro det givetvis men då lurar du bara dig själv..;-))

Vanuda Ericsson

Beprövad taktik

2013-02-28 12:24

Du förstår nog poängen med mitt inlägg.

OM du däremot inte förstår vad Apple tillfört branschen och tillför branschen som Apple är etta på så får du fundera vidare.

Tjoflojt

Beprövad taktik

2013-02-28 14:01

Jag har 2 ipad2'or och min fru en iphone..

Jag kan ju inte direkt säga att dom är världsledande och innovativa..

ipad mini är ju söt men med samma junkiga ios som 2'orna..

Android står för förnyelse, innovation och framtid.

Ios står för att apple strider hårt för att låsa in sina användare maximalt..

Sen kan man ju diskutera att kopiera applikationen i detta fall..

Om ingen kopierar den så finns det liten motivation för leverantörer att implementera
en wallet funktion..

Om alla implementerar den så att det blir en standard som alla kan använda så kommer den att slå..

Men du vill ju att standards bara skall finnas för apple..;-))

Vanuda Ericsson

Beprövad taktik

2013-02-28 14:12

Android står för sunkig kvalla, taskig användarupplevelse, stora säkerhetsfrågetecken och diversifiering samt dålig utvecklar-ekonomi.

Android är inte framtid. Android är Win 95 all over again. Sämre plattform att bygga framtid på finns inte idag på marknaden.

iOS står för brett utbud av funktioner som är användarbekväma, kvalla, säkerhet och en bra framtid samt god utvecklar-ekonomi.

I min spåkula är det W8 och iOS som kommer att vara drivande för it-branschen, utvecklarna och företagen. Android blir privatpersonsprylar och på sikt inte nödvändigtvis OS på några topp-enheter längre. Billigt junk helt enkelt.

Tjoflojt

Beprövad taktik

2013-02-28 18:16

"Kvalla" :D Är du norrlänning?

giddorah - http://www.wpsverige.com - Nu även forum!

Beprövad taktik

2013-02-28 18:18

Självklart!

Mer eller mindre alla med förstånd kommer från norr.

Tjoflojt

Beprövad taktik

2013-02-28 18:19

Jävlar vad du steg i graderna där. :D

giddorah - http://www.wpsverige.com - Nu även forum!

Beprövad taktik

2013-02-28 12:25

Jag tror att även du förstår poängen med mitt inlägg.

Tjoflojt

Beprövad taktik

2013-02-28 14:43

Så vad har du för mobiltelefon? Det kan ju inte vara en Apple eftersom de inte var först?

REx Luthor

Beprövad taktik

2013-02-28 14:48

Du förstår nog du med. Gör du inte det så är det troligen bortkastat med förklaringar.

Tjoflojt

Som vanligt!

2013-02-28 08:29

Detta är väl mer vardag än något annat.

Hörde att Samsung ska börja göra bilar. Ska tydligen heta BWM!

YesSirICanBoogie

Som vanligt!

2013-02-28 09:29

Hade väl snarare blivit Sokoda :)

KungC

Som vanligt!

2013-02-28 09:57

http://gemssty.com/wp-content/uploads/2012/12/bmw-vs-byd-logo.jpg
Den högra är en Geely-logga.

http://gemssty.com/wp-content/uploads/2012/12/mercedes-c-vs-geely-merrie-300-proto.jpg
Den nedre är en Geely.

Swenba

Som vanligt!

2013-02-28 12:39

Haha, var köper jag en sån i Sverige?

ppson

Som vanligt!

2013-02-28 15:20

Bilia? :-)

Jag antar att det lätt blir så här i länder där man inte läser text vänster -> höger. "Copyright" blir lätt utläst som "Right to Copy" istället...

Hemske71

Samsung!

2013-02-28 09:15

Samsung har gjort det igen, det som dom är bäst på. Att kopiera.

shade

Ikonerna

2013-02-28 10:55

Fattar inte, ikonerna är ju inte alls speciellt lika? Och eftersom appen tydligen heter Samsung Wallet så är det ju ganska naturligt att ikonen föreställer en plånbok.

Sen kanske apparna liknar varandra, det kan jag inte säga något om eftersom jag inte har en Samsungtelefon och aldrig sett något behov av att starta igång Passbook.

vogon_jeltz

Ikonerna

2013-02-28 12:41

Ikonerna är väldigt snarlika och hade det rört sig om logotyper för 2 svenska företag så hade samsung åkt dit så det bara visslade om det.

ppson

Ikonerna

2013-02-28 13:05

Jag kan bara säga att jag inte håller med alls. Om du tycker att de är lika så är det ju inget mot hur ikonerna för t.ex. olika kalender- och mailappar (även Apples) liknar varandra.

vogon_jeltz

Eh?

2013-02-28 11:26

Hur tänkte artikelförfattaren här? Ikonerna är ju inte lika alls.

Artiklar som denna är anledningen till att folk ser "IDG-nätverket" som ett stort skämt och Mac World en klubb för inbördes beundran (klubben i fråga som vanligtvis kallas en kult). Skärpning för bövelen.

Antor

Eh?

2013-02-28 11:33

För fanatiska macibaner är det säkert extremt lika. Dock inte så för oss normala.

Rotten_Apple

Eh?

2013-02-28 12:02

Du har för länge sen visat att du inte är normal med ditt Apple hat så spela inte skenhelig.

hdtv-lol

Eh?

2013-02-28 20:25

Vem är fanatikern? Ditt namn säger en del i hur insnöad du är. De värsta fanatikerna är de som går in bara för att skriva skit och hata.

Feelip

Ikonerna lika?

2013-02-28 17:54

Nu har väl ändå ett helt gäng, vad det verkar, grava synfel.
Att tycka att ikonerna är extremt lika är ju skrattretande. Det enda jag skulle kunna påstå är lika är själva konceptet till ikonerna, dvs att det skall symbolisera att "biljetter" ligger i en plånbok. Men därifrån till att påstå att konceptet sedan är utfört så pass snarlikt att ikonen skulle vara en kopia är ofattbart.

Om nu koncept är något heligt och som man absolut inte får inspireras av eller ens antyda med någon liten liten detalj som på avvägar kan anses likna någon annans verk, så är ju hela iPhone en gigantisk kopia på alla mobiltelefoner som fanns innan. För så vitt jag vet så var inte Apple först med konceptet mobiltelefoner, och speciellt inte telefoner som var avlånga och hade en skärm osv.

Det hade varit en helt annan sak om det varit så att det var en unik logotyp, dvs utan generella objekt som har med ändamålet att göra.
Om jag nu gör en app som presenterar matbord, och då har en väldigt enkel ikon med ett endast ett matbord på, skulle det då vara att kopiera min ikon så fort någon annan som har samma app-idé också har en ikon med bord på, även om utformningen skiljer sig på flertalet punkter? Har jag pinkat in revir vad gäller ikoner med bord, eller kan det kanske vara så att det faktiskt är mitt eget "fel" att ha gjort en ikon som är så enkel och uppenbar?
Det är ju som att som konditori börja klaga på att många av konkurrenterna också har en bulle och kaffekopp som del av sin logotyp.

Smala Elefanten - När man pratar om trollen har man livlig fantasi.

Comments powered by Disqus
Går det att ha flera virtuella operativsystem öppna samtidigt?

MacWorld

Så kör du flera operativsystem samtidigt utan att datorn går på knäna

Apples mystiska bilar

MacWorld

"Apples mystiska bilar skapar Street View-konkurrent"


MacWorld

Steve Wozniak

Steve Wozniak blir vaxfigur på Madame Tussauds


MacWorld

Iphone-försäljningen ökar

Starkt uppåt för Iphone-försäljningen


PC för Alla

Skärmen är svart

Så gör du när datorn startar men skärmen är svart


MacWorld

Google Photos

Google släpper obegränsad fotomolntjänst


MacWorld

Apple Watch

Bilförare fick böter på grund av Apple Watch


Sajter om it & teknik

Andra områden

  • Anbud24För anbudsansvariga och bid managers.
  • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
  • Lag & rättRegler och verktyg för miljöproffs.
  • MiljöaktuelltHållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
  • Studio För dig som producerar ljud och musik.
  • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng