Efter lanseringen av Office 365 i slutet av förra månaden har Microsoft höjt priset på Office 2011 för Mac med upp till 21 procent i Sverige. Samtidigt har företaget lagt ned erbjudandet om ett så kallat multipack som tillåter installation på två Macar.

Prisändringen gör att Office 2011 för Mac nu kostar lika mycket som Office 2013 för Windows. Det nya priset tillsammans med borttagandet av multipack-licens gör även att Microsoft Office 365 blir mer attraktivt jämfört med standardlicenser för de som använder flera datorer.

Det är osäkert exakt när prisändringen infördes, men när MacWorld kontrollerade priserna på Microsofts webbokats den 4 februari gällde fortfarande de tidigare priserna. Prishöjningen måste således ha skett någon gång under de senaste två veckorna.

Nedan följer en jämförelse mellan de tidigare och de nya priserna:

office 2011 prishöjning

Du kan fortfarande hitta Office 2011 till de tidigare priserna hos många återförsäljare, men risken finns för att priserna kommer att höjas även där när de nuvarande lagren sålts ut.

Office 365 är Microsofts nya prismodell som betyder att du istället för ett fast pris betalar en prenumerationsavgift på 899 kronor per år. Fördelen med den modellen är att du kan installera programsviten på upp till fem datorer utan extra kostnad. Nackdelen är att det innebär en löpande kostnad per år.

MacWorld har kontaktat Microsoft i Sverige för en kommentar och uppdaterar artikeln så snart vi får svar.