Ett av de hetaste ryktena kring Apple just nu är att företaget är i full färd med att ta fram ett armbandsur som kallas för iWatch. Eftersom ryktet faktiskt är långtifrån nytt kan det vara på sin plats för en historisk tillbakablick.

Under 1990-talet valde Apple att bredda sin verksamhet, något som bland annat innebar att vi fick se alltifrån digitalkameran Quicktake till spelkonsolen Pippin. I samband med Gil Amelios korta sejour som vd (1996-97) lät man dessutom licensiera ut företagets logotyp till den kaliforniska klocktillverkaren Sporttime Watches. Enda villkoret var att klockornas design skulle godkännas av Apple först.

Under ett par års tid släpptes en hel drös med AppleWatches. Några med Apples logotyp, andra med klassiska ikoner som papperskorgen, bomben eller Clarus the Dogcow. I samband med att iMac gjorde succé dök det även upp matchande armbandsur i färgerna blueberry, grape, lime, strawberry och tangerine.

På MacWorld Expo 1999 råkade Steve Jobs gå förbi ett bås där man sålde Appleklockorna. Efter att ha spanat in utbudet gav han order att dra in licensen omedelbart.

I november 2001 lanserades iPod och bara några månader senare började det gå rykten om att nästa steg var en ”iPod Watch”, ett begrepp som förkortades till ”iWatch” på nolltid.

Sedan dess har ryktet om iWatch ploppat upp lite då och då. Nedan ser vi hur konceptet har förändrats under åren som gått.


2003 föreställde sig Sonia Zjawinski att vi skulle gå omkring med den här skapelsen på våra armar år 2013.


Isamu Sanada lät i april 2004 ta fram det här konceptet på en klocka som domineras av en stor Apple-logga.


När iPod Mini dök upp fick ryktet om iWatch nytt liv. Den här Bluetooth-baserade klockan från 2005 designades av Leif Olson och bjuder på en mängd funktioner, däribland möjligheten att kolla upp sina kontakter.


Även den här skapelsen från 2006 inspirerades av iPod.


2007 var det dags för ett mer traditionellt utformat armbandsur. Det enda speciella är möjligheten att spela upp musik.


Designern Eric Dubois fick en del uppmärksamhet 2008 med sitt förslag på hur Apples klocka skulle se ut.


Året därpå var iPod ute ur bilden och istället hämtades inspirationen från iPhone.


2010 tog den italienska designstudion ADR Studio konceptet till nästa nivå. Frågan är emellertid hur praktiskt det vore med ”slide to unlock” på ett armbandsur?


2011 kom den kaliforniske designern Yrving Torrealba
fram till att en klocka i transparent glas är grejen.


Svenska Anders Kjellberg, MacWorlds duktiga illustratör, står bakom 2012 års förslag på en iWatch. Bland nyheterna finns stöd för Facetime.


Avslutningsvis har vi en bild från 2013 som utgår från sjätte generationens iPod Nano, en produkt som många valde att bära runt armen.