Apples andelar vad gäller försäljningen på pc-marknaden var under förra årets fjärde kvartal över 20 procent om iPad betraktas som en dator. Det hävdade analysföretaget Canalys i en rapport tidigare i veckan.

Den snabba tillväxten för iPhone har dock överskuggat framgångarna med Mac och iPad. Under det fjärde kvartalet förra året sålde Apple nästan 80 miljoner enheter totalt, 75 miljoner iOS-enheter och 4,1 miljoner Macar. Av iOS-enheterna stod iPad för 23 miljoner av försäljningen.

apple windows försäljning

Analytikern Benedict Evans har jämfört relationen mellan Apples försäljning och den globala pc-försäljningen. Han har kommit fram till att Apples försäljning var nästan lika stor som den totala försäljningen av Windows under det fjärde kvartalet.

Den totala pc-försäljningen med Mac inkluderat har i stort sett varit oförändrad med cirka 90 miljoner enheter per kvartal. Det innebär att Apples försäljning nu närmar sig 90 procent av Windows försäljning, den största plattformen sedan årtionden tillbaka.

Appleinsider påpekar att det finns fortfarande rum för tillväxt från Apples sida, och det är inte otänkbart att Apples datorförsäljning, med iPad inräknat, kan överstiga försäljningen av Windows. I oktober 2010 meddelade Apple att företaget gått om RIMs Blackberry i försäljning, något som vid tidpunkten ansågs vara otänkbart av många analytiker.

Analysföretaget Gartner rapporterade förra veckan att Apple kommer att göra ett allt större intryck bland företagen. Gartner förutspår att Apples produkter kommer att bli lika accepterade som Microsoft bland it-proffsen innan 2014.

Apples försäljning av Macar är fortfarande relativt liten jämfört med konventionella pc-datorer. Något som enligt Appleinsider betyder att det finns stora möjligheter för Apple att ta nya andelar i takt med att pc-försäljningen dalar.