Detta jailbreak fungerar för närvarande bara med iOS 6.1, 6.1.1 och 6.1.2.

Många är de som har gått och väntat på en jailbreaklösning för iPhone 5, men också för Apples senaste version av iOS. Om du är en av dessa, eller bara är nyfiken på vad det här med jailbreak går ut på, har vi här en guide som visar hur enkelt det är att öppna din iPhone, iPad eller iPod touch för teman, appar som Apple inte vill ha i butiken, och mycket annat.

Detta är så klart något som Apple inte uppmuntrar så vi lämnar det upp till dig att bedöma om det är värt besväret och vissa risker. Läs mer om Apples varningar för jailbreak.

För att kunna följa guiden behöver du en iOS-enhet – vilken som helst, Evasi0n har stöd för samtliga modeller – med någon version av iOS 6. Du behöver också en Mac (programmet finns även för Windows och Linux men vi visar hur du gör på Macen) samt en usb-sladd.

Innan du börjar kan vi inte nog rekommendera en fräsch backup, antingen via iTunes eller iCloud. Även de mest pålitliga jailbreakprogrammen kan då och då misslyckats mitt i ett försök och då kan det hända att du måste installera om hela systemet. Stäng först av lösenordsskyddet för backupen om du har använt det, och vänta på att backupen blir klar – har du använt skyddet kan det ta ett bra tag. Denna inställning hittar du på enhetens infosida (den första du ser när du klickar på den i listan till vänster i iTunes).

Du måste även stänga av enhetens lösenordsskydd under hela processen, då detta kan utgöra ett hinder. Du hittar låskoden under Inställningar -> Allmänt -> Lösekodslås/Autolås.

Gå till http://evasi0n.com/ och ladda ner Macversionen av Evasi0n. Stäng av iTunes och Xcode om du har något av dessa igång, och starta Evasi0n från dess .dmg. När du väl har satt igång: Starta inte iTunes eller Xcode. Lämna helst datorn helt ifred tills du är klar, så du är på den säkra sidan.

Plugga in enheten, vänta på att programmet ger klartecken, och kör igång jailbreaket. Du kommer nu behöva vänta ett par minuter medan den utför de första stegen. Programmet påpekar att du inte ska röra enheten, så gör inte det.

Efter en första omstart och ytterligare en liten väntan kommer programmet be dig låsa upp skärmen och klicka på en ny ikon kallad jailbreak. Tryck bara en gång på den och lägg ifrån dig enheten igen, så sköter programmet resten av processen.

När programmet är klart kommer enheten startas om automatiskt och köra igång den sista delen av processen, vilket du ser genom att en speciell ikon visas på en bit botten med texten ”Finding offsets…”. Detta handlar om att låsa upp iOS så kallade kernel, och är det slutgiltiga steget som helt låser upp systemet.

När enheten har startat om för sista gången och ligger i viloläge är det bara ett litet steg kvar. Hitta Cydia-ikonen på någon av hemskärmarna och starta appen. Den kommer då ”förbereda filsystemet” och sedan stängas av.

Klart! Bara att öppna Cydia, välja användarnivå. För en nybörjare rekommenderar vi så klart och spana in de många nya möjligheter du har med en jailbreakad iPryl. För dig som inte tidigare provat jailbreak kan vi rekommendera en titt på de många teman som finns, du kan verkligen ändra stilen på iPhone med ett par enkla tryck!