Netflix – en bra bit på väg

Det största namnet inom strömmande film är utan tvekan Netflix. Under flera år har vi i Sverige fått kasta lystna blickar först mot Nordamerika och sedan även mot Storbritannien. Men nu har tjänsten äntligen kommit till Norden.

Problemet är att Netflix haussats alltför mycket. Utbudet är nämligen väldigt skralt. Visst finns det en hel del klassiker, men nyare filmer lyser nästan helt med sin frånvaro. Som exempel finns Batman Begins från 2005. Sedan dess har två filmer till i serien hunnit nå dvd-hyllorna.

Skralt utbud
Likadant är det bland tv-serierna. Det finns en hög populära alternativ som Breaking Bad, Prison Break och Dexter. Men som med filmerna håller det inte hela vägen. De har alla säsonger från början, men saknar de senaste.

Vidare finns kategorier som inte hunnit fyllas ut alls. Bland dokumentärerna hittar du exempelvis omkring 100 titlar. Men mycket är utfyllnad från Ted och Discovery. Utbudet av hd-material är inte heller imponerande. Ljudet är däremot ofta av lite högre kvalitet. Många titlar kommer med Dolby 5.1.

Lättnavigerad webbplats
En viktig detalj är att Netflix försöker gissa vad du kommer att tycka om olika filmer. Redan första gången du loggar på får du välja ut dina favoritgenrer. Du får dessutom rangordna titlar du sett.

Allt du matar in jämförs med vad andra användare på tjänsten valt. När du sedan klickar på en ny film får du en indikator som talar om hur sannolikt det är att du kommer att tycka om den. Du får dessutom förslag på rullar du troligen kommer att gilla.

Hela systemet fungerar faktiskt riktigt bra. Till stor del beror det på att Netflix, i motsats till konkurrenterna, har haft miljontals kunder under många år. Därför finns en massiv databas med statistik.

Webbplatsen är lättnavigerad. Kategorier, undergrupper och förslagslistorna får dig att hitta både det du sökte och det du inte visste att du ville ha. Det finns en specialsida för barn, med anpassad navigering. En irriterande detalj är att du hela tiden blir ombedd att koppla ihop tjänsten med Facebook. Om du inte använder det sociala nätverket, eller bara inte vill sprida din filmsmak till omvärlden, blir det snabbt tröttsamt.

Givetvis kan du titta på tjänsten via din dator eller dina bärbara enheter. Fast även spelkonsoler, mediastationer och en del tv-apparater finns med i listan över hårdvara.

Tjänsten är ruggigt snabb på alla enheter. Du behöver i regel inte vänta många sekunder innan filmen startar. Under många dagars intensivt tittade hackade tjänsten inte en enda gång.

Det är verkligen riktigt trist att det inte finns mer material, för själva tjänsten är faktiskt riktigt bra. Det är enkelt att starta en film oavsett enhet och du kommer åt den från nära nog varje pryl du har. Den håller dessutom reda på var du är mellan enheterna, vilket gör att lösningen verkligen känns on-the-go. Det är så här en filmtjänst ska fungera.

Netflix

Funktion: Filmtjänst
Plattformar: OS X, iOS, Windows, Android, Xbox, Playstation 3, Wii med mera.
Utbud: Skralt, få nya filmer och serier
Mer info: http://mw24.se/1pf
Pris: 79 kr/mån

  • Bra gränssnitt.
  • Synkroniserar över enheter.
  • Smart förslagsmotor.

  • Få nya filmer.
  • En hel del gratismaterial.
  • Mycket bättre i USA

Betyg: