Ett registerprogram är nästan ett måste i varje Macanvändares arsenal. Det gör att du enkelt kan hantera medlemmarna i den lokala skytteföreningen eller bara komma ihåg vad du lånat ut. Att göra det i Textpad eller på post-itlappar är hopplöst. Du kommer snart att slita ditt hår i förtvivlan.

Det kanske bästa programmet på Macen är Filemaker Pro. I nyare versioner är det ett välslipat verktyg som klarar av en hel del avancerade operationer. Du kan till och med använda frågespråket sql.

Men alla finesser har också gjort programmet relativt komplicerat. Om du inte behöver alla snitsiga funktioner är lillebrorsan Bento därför ett klart bättre alternativ. Och det för en bråkdel av priset. Senaste versionen, 4.1.1, kostar relativt rimliga 379 kronor på App Store.

För att visa hur smidigt det är ska du få bygga ett register för resten av dina applikationer. Det kan vara bra att ha om du fortfarande köper program utanför Apples inbyggda butik. Alla nycklar kan vara minst sagt knepiga att hålla reda på.

Fixa Bento
Du kan skaffa Bento på två sätt. Enklast är, som ovan nämnt, att skaffa det genom App Store. Öppna affären, sök efter Bento och köp programmet. Det kommer att laddas ner omgående. Alternativet är att gå till http://mw24.se/1h6 och klicka på köpknappen. Vill du testa programmet först kan du gå till Macfliken och trycka Try. I utbyte mot lite personliga uppgifter kommer du att få en friversion som fungerar i hyggliga 30 dagar.

Snabbintro till Bento
När du startar Bento får du första gången upp hjälprutor. Klicka bort dem. Till slut landar du i själva huvudprogrammet. Där ser du tre olika sektioner. Uppe till vänster har du dina register. Nedanför det har du ett fält för fältinställningar. Det är till höger du har ditt verkliga arbetsfönster. Där kommer du att bygga upp inmatnings- och visningsformulären. Notera att allting är tomt just nu. Det ska du strax få ändra på.

Registrera ditt register
Dags att bygga ditt första register. Klicka på plustecknet till vänster. Det finns bara ett enda som du kan trycka på i nuläget. Detta plockar fram en mallsamling. Du kan hitta ganska många olika varianter att utgå ifrån. Men nu väljer du Blank. Det ger dig ett helt tomt blad att bygga på, vilket är precis vad du vill just nu. Knacka på Choose så kommer du till någonting som påminner om ett kalkylark. Där är det dags att välja fält.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning