2010 släpptes en av de trevligaste att göra-apparna för iOS, Due, från utvecklarna på Phocus. Dess starkaste kort var och är det enkla gränssnittet, som gör det lätt att faktiskt hålla i gång dina att göra-listor och inte bara börja bygga en och sedan ignorera den i några månader tills du gett upp och tar bort appen. Sedan debuten har Due lagt till stöd för kalenderappen Agenda och förmågan att synka listor via Dropbox eller iCloud.

Nu har Phocus släppt Due för OS X på Mac App Store, med samma påminnelser, timer och logfiler som i iOS-versionen men i ett gränssnitt anpassat för Macen. Programmet är lika enkelt som originalet trots den nya peka-och-klicka-miljön.


Due för Mac har samma enkla timerfunktion som iOS-motsvarigheten.

Naturligt språk
Att skapa en ny uppgift är lätt: ge den ett namn, en deadline i form av ett datum och ett klockslag  för påminnelse – vilket du kan göra med naturligt språk precis som i Fantastical, och ja det fungerar på svenska. Klicka i om du vill upprepa.

När du väl har skapat en uppgift kan du lika enkelt redigera, senarelägga, duplicera eller radera dess påminnelse genom att helt enkelt föra muspekaren över uppgiftens titel i listan och klicka på det lilla kugghjulet. Det finns ett gäng förprogrammerade kommandon du kan ge direkt via tangentbordet också, till exempel Senarelägg en timme, men du kan också ”snooza” påminnelsen som en väckarklocka en viss tid eller ändra varningsljudet.

För att markera en uppgift som utförd klickar du i dess checkruta. Alla utförda uppgifter läggs till i loggboken där du kan bläddra runt bland allt du redan gjort och återuppliva en uppgift du trodde var avslutad men som fortfarande behöver jobbas på.

Timers
Due för Mac har samma enkla timerfunktion som iOS-motsvarigheten, den ser till och med nästan identisk ut. Funktionen går ut på att bestämma ett intervall och bli påmind när tiden har gått ut. En ny timer startas automatiskt men du kan pausa den genom att klicka på stoppknappen. Timers sparas automatiskt, med tanken att du förmodligen har ganska många saker du gör utifrån bestämda intervall, till exempel brygga kaffe eller te, men det går lätt att radera en timer.

Due har många talanger, men iCloud-synkning – som självklart fungerar med iOS-versionen – är kanske den allra bästa. Synkprocessen är snabb och den synkar till och med pågående timers. Du kan sätta i gång timern för morgonteet på telefonen och höra alarmet från Macen.

Due är ett mycket kapabelt program, speciellt i samspel med sin iOS-kusin.

Fakta: Due

Funktion: Påminnelser
Version: 1.2
Mer info: http://dueapp.com
Pris: 38 kronor

  • Enkelt gränssnitt
  • Inget överflödigt
  • Synkar med Dropbox och iCloud

  • Inga särskilda svagheter

Betyg: