Om du redan använder Google Reader i stället för en mer gammaldags rss-klient som Netnewswire vet du redan fördelarna: oavsett vilken maskin du sitter vid är alla dina nyhetsströmmar bara ett par klick bort och du vet precis vad du redan har läst. Med Caffeinated flyttar funktionen in på Macen i stället för att hyra ett motellrum i Safari.

Snyggt
En av de största poängerna med att inte använda Googles webbapp är att få en snyggare läsupplevelse, och det erbjuder Caffeinated med råge. Du kan själv ställa in typografin men redan i grundinställningarna är det ett nöje att snabbt läsa igenom strömmen av nyheter. Just nu följer fyra olika teman med, men det ska snart gå att skapa egna och även dela med sig av dessa till andra användare. Gillar du exempelvis att läsa brödtext satt i 13-punkters Georgia med rubriker i Futura fixar programmet det.

Programmet kan ladda en länkad artikel direkt via webkit eller en förhoppningsvis mer lättläst variant via en knapp kallad Readability som läser in innehållet och presenterar det på ett sätt som liknar Safaris Reader-funktion. I vårt test fungerar denna funktion dock lite si och så, från vissa sajters rss-strömmar laddas kommentarerna i stället för själva artikeln och på andra ser den färdiga sidan lite konstig ut, vilket inte direkt gör den mer lättläst.


Flytta in dina nyhetsströmmar permanent på Macen i stället för att ha dem i Safari.

Snabbt
Den största fördelen med att använda ett riktigt program framför en webbapp är att det blir så mycket snabbare. Nackdelen kan vara att du låser dig till en specifik dator men Caffeinated ger det bästa av båda världarna – den är alltid synkad med Google Reader; du riskerar aldrig att missa en oläst artikel och slipper bläddra igenom sådana som du redan läst på telefonen på väg hem från jobbet.

Att hitta bland hundratals rss-strömmar är också vansinnigt snabbt jämfört med en sökning på nätet. Med hjälp av moderna funktioner i OS X som Core Data och Grand Central Dispatch sker sökningar blixtsnabbt.

Caffeinated har egentligen bara två nackdelar, och den ena försvinner förhoppningsvis allteftersom utvecklarna får bort alla buggar. Det händer nämligen titt som tätt att programmet kraschar oförklarligt. Inte så ofta att vi vill slänga ut programmet, men lagom ofta för att dra ner betyget.

Den andra nackdelen är helt enkelt priset: 65 kronor är inte mycket, men Netnewswire och själva Google Reader är helt gratis är det ändå en ganska smaskig prislapp. Kör prova på-versionen innan du slår till.

Fakta: Caffeinated

Funktion: Rss-läsare
Version: 1.3.1
Mer info: http://mw24.se/1qv
Pris: 65 kronor.

  • Snyggt.
  • Synkar fläckfritt med Google Reader.
  • Snabbare och flexiblare än webbapp.

  • Lite dyrt med tanke på funktionen.
  • Kraschar lite för ofta.

Betyg: