Photoshop Elements, adobes program för att redigera och organisera foton, har kommit i en ny version. Adobe verkar ha satsat på att ge den typiska hemanvändarprodukten en hel del av de kraftfulla funktioner som finns i Photoshop, men på ett mer användarvänligt sätt. Det innebär bland annat att man gjort stora förändringar i gränssnittet.

Eftersom målgruppen är hobbyfotografer och entusiaster, inte de som redigerar foton dagligen i jobbet, har den här versionen lagt fokus på enklare användning och bättre prestanda. I Photoshop Elements 11 ingår bland annat nya guider för redigering och funktioner som hämtats direkt från Photoshop CS 6, till exempel möjligheten att välja texturer som hår och päls.


Med hjälp av kantutjämningsverktyget går det numera att markera till exempel päls och hår.

Nytt i Organiseraren
Här har Adobe gjort en återgång till det ljusgrå gränssnittet i äldre versioner, men Organiseraren har nu fått en menyrad med rejäla knappar längst ner. Alla med funktioner som hjälper dig att organisera din fotosamling med extra information. Du kan till exempel välja att bläddra mellan dina bilder i samma mappstruktur som din hårddisk. Det är ingen ny funktion, men den är snabbare och lät-tare att hitta.

Längst upp hittar du fyra nya flikar som ändrar sorteringen. Media visar allt du importerat via Organiseraren. Folk sorterar foton efter vilka som finns med på dem med hjälp av ansiktsigenkänning. Det går att samla bilder som taggats med namn. Pekar du på en samling kan du se miniatyrbilder av fotona i den. Du kan välja mellan att se hela foton eller bara ansikten, precis som i iPhoto. Dubbelklickar du på en samling öppnar du den. Du kan även skapa grupper under Folk för att lätt och snabbt komma åt alla bilder av familj och vänner.

Platser är en ny funktion som låter dig sortera bilder efter den plats där de är tagna genom geotaggning. Kameror med gps-funktion och smartmobiler som iPhone lägger till det automatiskt, men du kan geotagga dina bilder själv om din kamera inte har den funktionen.

Välj bild och klicka på knappen Lägg till platser längst ner i Organiseraren. Då visas en stor karta. Skriv in den plats du vill använda i sökfältet eller dra och släpp foton på kartan. Då visas en röd markering på den plats du valt. När du klickar för att godkänna det valda alternativet återgår programmet till kartan. Dubbelklickar du på en markering på kartan kan du se alla bilder som tagits just där som miniatyrer på vänster sida.


Med kartfunktionen kan du geotagga bilder automatiskt och manuellt.

Du kryssar i att du bara vill se de bilder som är geotaggade och använder zoomreglaget för att se en större bild av en viss plats. Fotoraden till vänster ändras när du zoomar beroende på vilka markeringar som just då syns på skärmen. Klickar du på ett enskilt foto ändras kartan och zoomar in på den plats det taggats med.

Händelser är en annan ny funktion som låter dig sortera bilder efter händelser som du skapar själv. Du kan även använda de händelser som Organiseraren skapar automatiskt, baserade på datum och tid. Använd filterfunktionen på höger sida för att begränsa antalet händelser med hjälp av kalendern. Till skillnad från i iPhoto kan du inte skapa händelser när du importerar bilder.

Tre redigeringslägen
I Redigeraren, som numera är ljusgrå, har ikonerna blivit större och i färg. Du väljer mellan tre olika redigeringslägen: Snabb, Guidad och Expert. Men du kan också växla mellan dem under tiden du redigerar. I snabbläget visas varje ändring du tänkt göra automatiskt i miniatyrbilder. I expertläget ändras verktygspanelen och visas uppdelad på olika kategorier, så att du enklare ska kunna se vilka verktyg som används till vad.

En större menyrad visas längst ner på skärmen, där det ska vara lättare att se och använda alternativet. Du kan öppna och stänga de paletter som du använder ofta, till exempel Lagerpaletten eller Effekter, genom att klicka på knapparna längst ner. Slutligen har den knapprad som fanns längst ner på Lagerpaletten flyttats längst upp.

Guideläget innehåller, som namnet antyder, ett antal inbyggda guider som enkelt låter dig göra ändringar i bilderna. I Elements 11 har det tillkommit ett antal nya guider som bland annat låter dig räta upp snett inskannade bilder, lyfta fram högdagrar, ljusa upp bakgrunder och liknande. Varje gång du använder en guide visas bara de verktyg du kommer att ha användning för vid just den funktionen, inga andra.

När du är klar med en guide kan du gå in i expertläget och se hur Elements skapade just den effekten och göra finjusteringar manuellt – jättebra om du vill lära dig mer.

Funktionen Grafik är också ny. Den innehåller bland annat ramar och clipart, men funktionen känns inte speciellt användbar.


Den nya Organiseraren utnyttjar mappstrukturen på din hårddisk.

Expertläget
I läget Expert kan du använda kantutjämningsverktyget, som är mycket användbart när du bara vill ändra en del av bilden. Där ingår numera flera smarta verktyg och funktioner som hämtats direkt från Photoshop CS 6. Det gör det möjligt att klippa ut och klistra in objekt från ett foto till ett annat, eller att byta ut bakgrunder utan att det ser helt orealistiskt ut. Det här var i stort sett omöjligt i tidigare versioner, speciellt på områden i bilder med hår eller päls. Det har också tillkommit flera nya konstnärliga filter, till exempel Pen & ink (pen- och bläckteckning) och serieinspirerade filer som Graphic Novel och Comics.

Sammanfattning
Photoshop Elements är ett jättebra program för användare som inte tycker att iPhoto räcker till. Version 11 är den användarvänligaste vi sett hittills, men alla ändringar kommer att ta en stund för gamla Elements-användare att vänja sig vid.

De stora ikonerna som tillkommit i Organiseraren och redigeringslägena är mycket lättare att se och hitta bland, och den ljusare färgen på gränssnittet gör att det känns mer lättillgängligt och inte lika överväldigande. Även om foton vanligtvis brukar se bättre ut mot en mörk bakgrund tycks Adobe vilja reservera den funktionen för sina proffsprodukter som Photoshop CS6, InDesign CS6 och Photoshop Lightroom.

Fakta: Adobe Photoshop Elements

Funktion: Bildredigering
Version: 11
Mer info: http://mw24.se/12q
Pris: 925 kronor

  • Nya designen är användarvänlig.
  • Hårddiskens mappstruktur används i Organiseraren.
  • Bra nya guider.

  • Det går inte att skapa nya händelser vid import.
  • Ramfunktionen känns ganska onödig.
  • Priset.

Betyg: