Smartsound, som är ett så kallat UF-företag, säljer en liten cylinder, drygt nio centimeter hög, som också heter Smartsound. Toppen går att ta av och sitter fast i huvuddelen med en utdragbar sladd. Smartsound drivs med två aaa-batterier och när du satt i dem och startat Smartsound blir den en extern högtalare till din iPhone, iPad eller valfri pryl med ett vanligt 3,5-millimetersuttag. Men vänta nu, den låter väldigt svagt? Det beror på att Smartsound inte har någon högtalare i vanlig mening utan använder omvärlden som högtalare. Undertill på den avtagbara toppen pillar du bort en platsfilm och därefter kan du fästa toppen på valfri yta som genom vibrationer nu förvandlas till en högtalare. Och plötsligt låter det betydligt mer.


Den avtagbara toppen (till höger) trycker du fast mot valfri pryl i närmiljön och vips har du en högtalare. 

Efter en del experimenterande har vi kommit fram till att Smartsound funkar bäst på lagom fasta ytor som inte ger för mycket bi-ljud, men samtidigt vibrerar. Dessutom är boxar, lådor, rör, skåp och liknande bäst som förstärkare för ljudet. Ett plåtskåp gav ett bra basljud, en porös bordsskiva i Ikeas bästa låtsasträ funkar fint. Trycker du den mot skallbenet känns det som att musiken är inuti huvudet. Lite obehagligt.


Hopfälld tar Smartsound inte särskilt mycket plats. 

Men problemet är användningsområdet. Det är en ball produkt men när fascinationen över själva grundfunktionen har lagt sig är det en relativt enkel högtalare med en förvånansvärt lågt ljud. Skruvar du upp volymen distar det lätt, både hårdare dansmusik och smäktande ballader. Vi ser att Smartsound skulle funka bra på resa om du vill ha lite bättre ljud än bara telefonens högtalare, men det förutsätter ju att du hittar något att trycka den mot.

Vi tror också att ljudkonstnärer, musikskapare och andra skulle kunna ha mycket kul med Smartsound. En mikrovågsugn gav förvånansvärt bra ljud, vad händer om du seriekopplar fem stycken och trycker dem mot samma mikrovågsugn? Eller mot samma skallben? Oändliga möjligheter.

Fakta om Smartsound UF
Pris: 199 kr
Färg: grön, blå, vit, svart
Mer info: http://mw24.se/1wg

  • Kul idé, som funkar
  • Ger ett okej ljud, beroende på material
  • Smidigt format

  • Låg volym
  • Lite oklart användningsområde

Betyg: