Om du haft din e-postadress ett tag är risken ganska stor att du får mängder av skräp i lådan. Även om du skyddar den som om det gällde livet får fel person eller organisation till slut fatt på den. Och då är det kört.

Numera ser effektiva spamfilter till att en stor mängd av den allra värsta dyngan försvinner på ett tidigt stadium. Det är framför allt din tjänsteleverantör som ser till att de nigerianska prinsarna inte når fram till dig.

Men en del slinker ändå igenom. Och i andra fall är det information som du är lite intresserad av, bara inte just nu. Till exempel information om en kurs tre månader framåt eller bästa vännens länk till en rolig katt­video. Det finns helt enkelt en rad olika situationer som kan uppstå i e-postlandet.


Normalfunktionen för skräppost i Mail låter breven ligga kvar, för säkerhets skull. Om du inte gillar det kan du själv diktera vad som ska hända med eländet.

Ställ upp regler
Lösningen på allt detta är regler. I Mail kan du sätta ihop enkla regler som talar om vad som ska hända med inkommande post. Du kan radera data, flytta till speciella mappar eller tvärtom flagga upp något som tokviktigt så att du inte missar det.

Innan du börjar fylla ditt program med regler gäller det att du har klart för dig vad du vill uppnå och hur du ska nå dit. Tekniken är inte svår, men din egen prioritering kan mycket väl vara det.

Kända och okända
Ett smidigt sätt att råsortera dina brev är att dela upp kända och okända avsändare. På det sättet visas bara post från folk du haft kontakt med tidigare i förstaläget. Resten hamnar i en låda som du tittar till när du har tid.

Det här är lätt gjort. Börja med att öppna Mail. Sedan skapar du en ny mapp att lägga posten i. Om du inte ser katalogerna beror det på att de i normalläget göms undan. Tryck på knappen Visa uppe till vänster så dyker de upp.

Gå till menyn Brevlåda och välj Ny brevlåda. Välj att lägga den på toppnivån och döp den till Nedprioriterade. Du ser omgående att den nya mappen dyker upp i listan till vänster.

Med den på plats går du till Inställningarna för Mail. Fliken för regler hittar du allra längst till höger. Klicka på ikonen för att få upp en lista på dem du har definierade. Sannolikt har du bara Apples egen på plats. Strunta i den och tryck i stället på Lägg till regel.

Fyll i ett namn som passar, exempelvis ”Flytta till Nedprioriterade”. Fyll i rutorna så att du får följande mönster: Avsändaren finns inte i mina kontakter, Flytta brev till Nedprioriterade. Klicka sedan på OK.

Det här gör att alla brev som kommer in matchas mot din kontaktlista. Om e-postadressen inte finns med där flyttas brevet automatiskt till din nedprioriterade låda för senare hantering. Testa genom att skicka dig själv post från en skräptjänst.

För att få uppdelningen att bli ännu lite mer exakt kan du skapa en vip-lista. Höger­klicka på namnet på en användare i e-postlådan. Välj att lägga honom eller henne i din prioriterade hög. Nu kan du hänvisa till denna lista också i dina regler.


Trots att det är enkelt att bygga regler är möjligheterna stora. Tyvärr kan du inte kombinera dem, men å andra sidan är det enkelt att bygga flera olika regler i stället.

Med den här metoden kan du definiera att enbart en handfull personer får ta upp din tid oavsett klockslag. Alla andra får snällt vänta på svar till dina fördefinierade tidpunkter. Ett bra sätt att få arbetsro.

Fast detta kan vara en alltför för grov sortering. I alla fall om du får en del viktig post från nya avsändare. Anta till exempel att alla hänvisningar till MacWorld är av högsta vikt. Det kan du lösa genom att lägga in fler regler. Markera därför din regelrad och klicka på Redigera.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning