Apple gjorde sitt starkaste kvartal någonsin under de sista tre månaderna 2012, men i efterhandeln på Nasdaq-börsen fick företagets aktie sig en rejäl törn. Efter själva presentationen av rapporten hölls även en frågestund där börsanalytiker på de stora investmentbankerna fick svar av vd Tim Cook och ekonomidirektör Peter Oppenheimer.

Innan frågorna började meddelade cheferna att Apple ska sluta ange en konservativ prognos för vinst och omsättning och istället börja ange ett intervall inom vilket företaget är någorlunda säkert på att det kommer hamna. Detta är en stor skillnad mot tidigare, då Apple konsekvent har presterat betydligt bättre än sina egna prognoser, vilket börsanalytiker och investerare så klart har varit medvetna om.

Den första frågan kom från Katie Huberty på Morgan Stanley, som undrade vad Apple anser om den internationella försäljningen av iPhone 5 (jämfört med den fantastiska försäljningen i USA). Svaret blev att tillväxten var 70 procent mot septemberkvartalet och i Kina ökade försäljningen med över 100 procent, så Tim Cook och gänget är mycket nöjda.

Här är några andra intressanta frågor och svar:

Många konkurrenter fokuserar på större skärmar än den i iPhone 5. Vad tycker ni om det? Kommer större skärmar bli framtiden?

– [iPhone 5] har en större skärm utan att offra den enkla enhandsfattning som våra kunder älskar. Vi har lagt mycket möda på att fundera över storleken på skärmen och tycker att vi har valt den rätta.

Hur är efterfrågan på iPhone? Har ni sett någon försämring?

– Tittar du på försäljningen av iPhone under perioden ser du att vi hade tillverkningsbegränsningar för iPhone 5. När vi får upp farten kommer vi också sälja fler. iPhone 4 hade begränsad tillgång under hela perioden och sålde också väldigt starkt.

Här säger alltså Cook att efterfrågan på gamla iPhone 4 fortfarande är så stark att tillverkningstakten begränsade försäljningen. Han tillade även:

– Jag vet att det har gått rykten om ordernedgångar och så vidare. Jag vill inte kommentera på enskilda rykten för det skulle jag kunna ägna resten av livet åt, men jag föreslår att inte lita på rykten av det slaget. Även om en enskild faktauppgift stämmer är det omöjligt att avgöra vad det har för betydelse för företaget i stort. Leverantörskedjor är komplicerade; vi har ett flertal källor, produktionen kan variera, enskilda leverantörers prestanda kan variera, och så vidare.

Hur viktigt är det för Apple att behålla marknadsandelar under 2013? Realistiskt, hur ska Apple behålla sin andel med tanke på att den marknad och det prisläge ni ligger i förväntas växa långsammare?

– Det viktigaste för Apple är att göra de bästa produkter i världen som förbättrar livet för kunderna.

Vad hände med Macen?

– Vi sålde 1,1 miljoner färre Macar sista kvartalet 2012 jämfört med samma period 2011. iMacförsäljningen stod för 700 000 av nedgången. Nya iMac lanserades i slutet av oktober, började skeppas i slutet av november och 27-tumsmodellen i december. Så vi hade begränsningar där. Vi försökte varna er i förra kvartalsrapporten. Förra året var sista kvartalet 14 veckor, i år var det 13.

– Allt detta räcker för att förklara skillnaden, men det finns även annat som påverkar. Enligt IDC sjönk hela pc-marknaden med sex procent, och vi sålde 23 miljoner iPad. Vi kunde dessutom ha sålt fler men kunde inte tillverka lagom många iPad mini. Det finns alltså en viss koppling mellan iPad och Macen, men den stora grejen var iMac, ett något längre kvartal och lagernivåer.

Vi kan tolka det sista som att Tim Cook påpekar att iPadförsäljningen kanske påverkar Macförsäljningen en aning, men ändå inte så mycket.

Förra året hade ni väldigt många nya produkter i slutet av året. Kommer ni sprida ut nyheterna mer i år?

– Bra fråga, som jag inte kommer besvara. Vi släppte nya produkter i samtliga kategorier, vilket vi aldrig har gjort förut.

Mot slutet kom en fråga från Piper Jaffrays numera närmast komiska analytiker Gene Munster:

Tim, du har tidigare pratat om hur tv-upplevelsen är föråldrad. Om ni gör en uppdaterad Apple TV eller en hel tv-apparat, hur viktig är den här marknaden för Apple, och vad tror du att ni kan åstadkomma med tanke på hur det ligger till med själva innehållet?

– Det där tänker jag inte svara på.