Mest läst just nu

MacWorld

Apple Watch
Bilförare fick böter på grund av Apple Watch

Meny

Just nu i M3-nätverket

Håll debatten levande

Frågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Kommentatorn ansvarar själv fö;r sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Därför sprids det falska Apple-rykten

Sund marknad?

2013-01-18 21:16

Och denna s k marknad har ensamt kraft nog att sänka hela världens ekonomi... Idioti!

Hela marknaden med finansiella instrument borde klassas som spel&dobbel och borde kapslas in i en egen värld som inte kan påverka vår riktiga värld.

Du GoflorpOSX GordonFlash och 32768 andra gillar detta

Sund marknad?

2013-01-19 00:21

Helt rätt - det är spel o dobbel. (skillnaden är väl att aktiemäklarna tror sig vara finare än de som spelar på trav etc).
Enda sättet att göra säkra aktieaffärer är genom att ha inside information - det har dock problemet att vara kriminellt...

mikeg

Sund marknad?

2013-01-19 11:32

Manipulation är olaglig även den...

tva

Sund marknad?

2013-01-19 12:15

"Manipulation är olaglig även den..."

Men kan vara svårare att påvisa.

Har ibland funderat på om mängden apple-hatare här på forumet egentligen inte är nåt annat än "nyttiga idioter". Vems ärenden de sen lyckligt ovetandes springer kan vara osagt, men det finns många som tjänar på att Apple faller eller om intet annat slutar stiga... ;-)

Zulo

Sund marknad?

2013-01-21 14:11

Oja- speciellt om de bloggar.

Vem insåg inte att detta var det som pågick när man såg att "analytiker" skrev nån vecka innan negativt om Apple bara för att lite senare få totalt fel när Apple släppte sina redovisningar.


Helt klart mygel som pågår, hände även Nokia.

Juan_

Aktier..

2013-01-18 21:36

Toppnotering var säkert någons plan att vinna en stor del av kakan. I början av 2012 startade liten bubbla. Om man kollar upp några år tillbaka kan man se att aktievärde ökade stadigt. Om den hade samma ökning, skulle aktievärdet komma upp till 500USD nu, vilket är aktuellt. Det räcker inte att världen har fått två ekonomikris under 3 årsperiod? Dags att kasta ut alla analytiker?

SK

Aktier..

2013-01-19 11:38

Visst ligger det något i det du säger
( http://finance.yahoo.com/q/bc?s=AAPL&t=5y&l=off&z=l&q=l&c= )

tva

Egna agendor

2013-01-18 22:27

Några vill få ner kursen och skriker om minskad försäljning (de som vill köpa eller som ställt ut optioner) medan andra hävdar att det blir starkaste rapporten någonsin (de som äger aktier eller har köpoptioner?). All "analytiker" (högavlönade gissare) har väl egna agendor.

Vem som har rätt återstår att se.

Men börsanalytiker är lustiga figurer, de säger att företagens resultat missar analyserna när det inte stämmer, som om analysen vore facit. Ungefär som om en meteorolog skulle säga att tyvärr missade vädret gårdagens prognos och regnade fast vi förutsagt solsken. :-)

Count Zero Interrupt

Egna agendor

2013-01-18 22:46

Ännu intressantare blir det om man tittar på det som handelshusens analytiker publicerar och jämför det med hur samma handelshus agerar. Ingen tvekan om att man medvetet manipulerar kurserna. Systematiskt så trycker man upp och ner kursen för att dra pengar ur nervösa småplacerare. Handla långsamt och driv upp kursen, dumpa och blanka.

Response.End

Egna agendor

2013-01-19 00:06

Pump and Dump i stor skala. Klart som korvspad. Se bara på Stureplan där dom hänger på kvällarna, dom som "har så viktigt arbete" att dom är värde en månadslön exkl bonus på 250 papp eller mer. Hur tjänar dom de pengarna? Jo, genom att få sina kunder att hela tiden köpa och sälja och på så sätt fått sitt courtage. Har sett det med egna ögon. Dom sitter runt ett "mäklar bord", och efter ett avslutat samtal rusar dom mot en whiteboard i änden på rummet stryker siffran som står där och skriver en ny. Jag var där en halvtimme, på den tiden gick siffran från 55000 till 185000, det var dagens courtage så långt.

Totte_A

Aktiehandel...

2013-01-18 23:38

..värre pyramidspel finns inte.

Dinsdale77

Aktiehandel...

2013-01-19 10:31

Det ska väl vara hela ränteekonomin då isf, med andra ord, hela ekonomin.

Men självklart kommer Apple att rasa, jag skulle väl snarare säga att DET HÄR är det falska ryktet.

Det ryktet och den här nyheten har gemensamt när IDG skriver om det, är ju att IDG i båda fallen menar att det inte alls är någon fara för Apple...

gummianka

Aktiehandel...

2013-01-19 17:30

Varför skulle Apple rasa, bara deras kassa i sig själv kan garantera utdelningar som överträffar avkastning från räntor och statsobligationer med hästlängder - och vidare är Apples finanser långt mycket bättre än de flesta länders. Det är ren idioti att sälja Apple här, speciellt när Apples nya finanschef är "utdelningsvänlig".

joqqy

Appropå ryktesspridning om Apple...

2013-01-19 00:49

...så är det ju rätt mycket sådan som sprids via just... I-D-G...!

Du GoflorpOSX GordonFlash och 32768 andra gillar detta

Appropå ryktesspridning om Apple...

2013-01-19 02:53

Ja, IDG är troligen min största källa av rykten om Apple.

M M

Suck ja

2013-01-19 00:55

Det fisförnäma folket leker med andras pengar som vanligt. Det finns 3 typer av folk som skulle låsas in. Aktieanalytiker, aktiemäklare och de som alltid startar nya datorkrig.

Säger som gamle frånlidne Lars Ekborg sade en gång "Bunt i hop dem bara och...."

MacCloud

I heard a rumor..

2013-01-19 01:24

Jag hörde ett rykte om att Macworlds redaktion inte var helt objektiv och gärna hellre förklarade sämre försäljning med aktiemanipulation, än att folk tröttnat på att köpa om samma stasi-censurerade mobil om och om igen sedan 2007 :-)

iSheep

I heard a rumor..

2013-01-19 10:14

Fast det är ju inget rykte att försäljningen ökar, det är ju fakta.

Precis som att det är fakta att forumtroll (ingen nämd) konstant går in på Macworld för att läsa artiklar samt kommentera för fullt trots att de säger de inte är det minsta intresserade av Apples produkter.

Lika märkligt som att aktien backar trots starkare försäljning.

KungC

I heard a rumor..

2013-01-19 10:33

Är det inte ett rykte just nu, eller är det en evig sanning att Apples försäljning kommer öka?

Jag gissar att du ändå menar att Apples försäljning någon gång måste sjunka (och troligtvis tvärstannna när det väl händer) men du menar att det händer inte just nu?

Du säger ju själv att det verkar märkligt, kan det inte helt enkelt vara så att försäljningen sjunker, och att det ÄR därför aktien backar?

Tror du att dom som köper aktien gör det för att dom är intresserade av Apples produkter, eller kan det finnas andra intressen bakom? Är det som med religion att man måste vara en del av den för att få kritiserad den, för att ingen som ÄR en del av den gör det?

gummianka

I heard a rumor..

2013-01-19 11:00

Eftersom varken du eller jag har en spåkula så återstår det att se om/när försäljningen minskar. Att den skulle tvärstanna närmsta tiden finner jag osannolikt.

Eftersom försäljningen ökar så kan det absolut finnas en sanning bakom denna artikel, likaså teorin om höjd skatt och just därför säljer folk sina aktier. Jag förmodar att du läst om detta? Den teorin styrks av att många andra (google) även backat kraftigt under samma period.

Jag tror du tar trollandet lite väl långt i din kommentar, varför blanda in religion och vad spelar det för roll vad de som köper Apples aktier har för intresse?

KungC

I heard a rumor..

2013-01-19 18:11

tja. precis som jag förutspådde så tog den lille gröne över mobilmarknaden med besked. Detsamma är på väg att hända för plattor också.
Servrar?
Hur många ex biltillverkare har impl Osx/Ios i sina produkter?
Det enda stället där Åpple har ett försprång än är på Desktopen. Kommer det ändras i o m försäljningen utav ex Chromebook's etc? Det har ju ändras fort på dom andra marknadssegmenten eller hur?

Förmodligen osannolikt eller hur ;-)

Kalle_Anka

I heard a rumor..

2013-01-19 18:33

Med tog över menar du mest sålda enheter förmodar jag. För Apple tjänar ju väldigt mycket mer pengar per såld enhet än övriga mobiltillverkare och även mer pengar än övriga tillsammans. Det betyder att Apple är väldigt uthålliga och inte behöver kasta in handduken i första taget. Min gissning är att tillverkare lämnar Android för annat OS inom en snar framtid om de inte kan börja tjäna pengar på att sälja enheter med Android.

Gällande plattor, där har väl Apple runt 3/4 av marknaden samt 90-95% av surftrafiken så hur menar du att Android har eller kommer ha större marknadsandel inom närmsta framtiden?

Google Chromebooks blir kanske en lika stor succé som Google Tv, om någon minns den :)

KungC

I heard a rumor..

2013-01-19 18:42

Get your facts - Windows äger desktopmarknaden och har worldwide någonstans mellan 80-90 %, följt av Mac OS X, runt 10-15%. Linux på desktopen har legat runt 1 % de senaste 10 åren.

#100

I heard a rumor..

2013-01-21 14:17

Eh siffrorna blir något högre än 100 jämt här.

Worldwide så ligger väl osx på drygt 5% idag. Men växer mer än marknaden i övrigt. Vad gäller USA har de väl kanske 15% av nyfrösäljningen över disk låg de ett tag på 20%.

Juan_

I heard a rumor..

2013-01-21 14:59

Eftersom det inte finns någon mätmetod som är exakt så finns det ingen mening att summera de siffror jag nämner ovan heller. Enskilt stämmer de dock ganska väl med vad olika mätinstitut hävdar och ger en överblick över hur marknaden ser ut. Jag må missat på 5 % enheter hit och dit, men det är inte relevant.

Vad man ska välja att förstå från mitt inlägg är att Windows är fortfarande med en dominerande marginal det största operativsystemet på en klassisk dektop, följt av OSX och därefter kommer Linux och andra operativsystem runt 1 % och under.

#100

I heard a rumor..

2013-01-21 15:13

Jepp win är ännu ohotad etta. -Stackars alla användare.

Android verkar få motsvarande status på mobil marknaden. Men där tror jag framtiden inte är så säker. Som den har varit för MS och fortfarande är. Android vinner på att det är så gott som gratis för hårdvarutillverkare att använda, men så fort ett bättre alternativ finns att tillgå för dem kommer de att välja något annat.

Men google vinner mycket på att ge bort mjukvaran, sen att folk vill ha det fattar jag inte.

Juan_

I heard a rumor..

2013-01-21 16:09

Google ger väl inte bort någon hårdvara?? Hur menar Du.. Och om de nu skulle kunna göra det (Motorola) och ändå tjäna pengar, så är väl alla glada?!?!

Apple å sin sida tillverkar billig hw i kinesiska fabriker och paketerar det som "lyx" till obegåvade konsumenter, . Det är knappast ett koncept som kommer hålla i det långa loppet.. Till slut ämnar fasaden, när folk börjar inse att de betalt mer men får mindre.

Idag är det Apple som är den gråa Storebror-monoliten, som man ville "bekämoa" 1984.. Så trista storebror-tendenser och insöad inlåsning att de mer och mer förlorat fotfästet och kontakten med verkligheten för att kunna utveckla sig och inte fastna i sin 2007-ipod-telefon.

http://www.forbes.com/sites/darcytravlos/2013/01/21/is-google-the-new-think-different/?partner=yahootix

iSheep

I heard a rumor..

2013-01-21 16:14

Läs om läs rätt, iSheep.

Juan_

I heard a rumor..

2013-01-21 16:29

Ok. sorry.. läste fort och fel :-)

Men att Du inte fattar varför folk vill ha billigt, eller till och med gratis när det t.om är bättre än dyrt och inlåst.. tycker jag är helkonstigt :-)

iSheep

I heard a rumor..

2013-01-21 16:31

Folk vill gärna tro det är bättre eller lika bra, för de vill inte kännas vid att deras val skulle kunna vara sämre.

Det avspeglar sällan verkligheten.

Juan_

I heard a rumor..

2013-01-21 16:36

Jag sitter dagligen och jobbar med såväl iOS, Android, OS-X, Windows 7/8, WP8 osv.. Och det är inget snack om saken.. at iOS är det sämsta och mest begränsade inlåsta moderna OS som finns idag..

Apple har gått i censur-spåret och det är trist.. Att blunda för detta är att vara icke-objektiv och okunnig (enligt min mening)..

iSheep

I heard a rumor..

2013-01-21 16:56

Hurdå, hittils har ios alltid haft en lösning för mina problem.
Att jag inte kan byta standard webläsare etc är inte ett problem så länge den gör sitt jobb. Vilken den är utmärkt till.

Juan_

I heard a rumor..

2013-01-21 17:03

Min morsa som bara kollar aftonbladet i webbläsaren och email tycker iOS funkar lysande också..

Vad har Du för torrent klient på din iOS? Hur gör Du om du vill lyssna på youtube videons ljud samtidigt som du kollar mail, och uppdaterar positionen på kartan i navigator-appen ??

Ios suger helt enkelt.. klarar ju inte ett skit av vad man bör förvänta sig av en modern dator-pryl.. Man kan ju för fasen inte ens koppla till en mus som enhet till skiten !!!

Visst man kan komma med argumentet "den gör vad jag behöver".. Men då säger man ju samtidigt att man inte har större krav än på nivån av vad en symbian nalle 2005 klarade...

iSheep

I heard a rumor..

2013-01-21 17:42

Aha, fjortisar med sina torrents. Jag kan väl räkna på fem fingrar de gånger jag använt mig av en torrent klient, och det skulle aldrig falla mig in att ha en på min telefon.

Inte ens säker på om jag har en installerad på min dator för tillfället.

Youtube använder jag ibland för video, inte för ljud. Jag köper min musik, spotify har jag testat några gånger, men vilken kvalitets skillnad det är till musiken köpt från itunes. Det är ju hörbart på mina små logitech högtalare till datorn.

Vad gäller film går jag den lagliga vägen också, kör med standardiseradd format och inga problem i världen att få grunkorna att fungera som de är tänkta att fungera.

Att youtube pusar är ju bara självklart när du lämnar det något annat är idioti. Spotify spelar på hur bra som helst i bakgrunden, precis som det är tänkt att fungera.

Men visst om man vill använda en skruvmejsel som hammare så kanske android är en bra skruvmejsel.

Juan_

I heard a rumor..

2013-01-21 21:38

För det första trycker jag det är väldigt trångsynt att dissa t.ex. ett nätverksprotokoll för att man själv saknar förmågan att utnyttja tekniken.

Min poäng var att det finns stöd för de flesta std. protokoll, programmeringsspråk etc. på de flesta moderna OS, utom just Apples Dinkey-toys OS, iOS.

Att Du insinuerar att den enda anledningen till att man vill lyssna på t.ex. ljud från webbsidor, youtube etc, samtidigt som man t.ex. läser mail, skulle vara kopplat till huruvida man konsumerar musik och video "lagligt" eller inte är ärligt talat ganska patetiskt det också.

Att Du inte har problem med DINA lågkvalitativa videos betyder inte att det inte ÄR ett problem. Har man lite högre krav som t.ex. stöd för fulla bluray specar, full-frame 3D, HDMI Deep color etc. etc. Så är iOS diskvalificerat återigen.. Men har man inga eller låga krav så funkar naturligtvis iOS.

Vad jag inte riktigt förstår är hur folk på allvar kan hävda att de inte gjort ett korkat köp, när de köper en ergonomisk, vadderad, hammare som bara kan användas tillsammas med specialgjorda spikar från samma tillverkare, när man kan köpa en hel verktygslåda med lika bra hammare som funkar för alla spikar och dessutom på köpet få med skruvmejslar, spikar, elborr och mycket mycket mer, till ett lägre pris.

Man kan inte hjälpa att tycka att "hammar-köparens" försvarstal om att skaftet e lite mjukare, skönare, och att han ändå inte behöver något annat än spika den medföljande lådan med hammartillverkarens egna spikar.. Blir rätt krystat!!!

iSheep

I heard a rumor..

2013-01-22 09:15

Dissa ett nätverksprotokoll.

Vem gör det, jag dissar torrents på en mobil då det inte fyller någon funktion samt syftet varför man vill ha det. Vad gäller stöd för standarder så saknas de verkligen i andra OS. Nämn en standard iOS inte stöder! På riktigt.

Vad gäller musik fungerar det utmärlt att lyssna till samtidigt som man gör annat. Jag gör det varje gång när jag lyssnar på musik via nallen. Vad gäller film så är det helt rätt att pausa om jag lägger bort ögonen från materialet.

Just nu har jag en webbradio igång som jag kollar mailen och skriver detta. Det är ingen begränsning i systemet. Bara att köra. Men som du själv beskrev så vill du använda skruvmejslar som hammare, och då är android kanske en bra skruvmejsel.

Vad gäller video kvalitet verkar du inte riktigt hänga med. iOS stöder standarden h.264 plus att det stöds i hårdvara. Blu-ray kör med h.264. Så iOS är en special hammare ja för den spikar standarderna utmärkt. Jämfört med de flesta andra system osx undantaget.

Juan_

I heard a rumor..

2013-01-21 16:26

Och där diskvalificerade du dig från diskussionen med att hävda att man är obegåvad om man köper Apple, men väljer man ett märke (som råkar vara samma som du har) så är man ej det. Suck - troll, omyndig eller både och?

#100

I heard a rumor..

2013-01-21 16:38

Du diskvalificerade dig just i läsförståelseklassen, då meningen "Apple å sin sida tillverkar billig hw i kinesiska fabriker och paketerar det som "lyx" till obegåvade konsumenter" inte kan eller bör utläsas till att misstolkas att alla som köper en Apple produkt nödvändigtvis och tvunget MÅSTE vara obegåvade..

Suck troll :-)

Jag har själv köpt Apple produkter, och anser mig inte obegåvad för det :-)

iSheep

I heard a rumor..

2013-01-21 21:17

> Jag har själv köpt Apple produkter, och anser mig inte obegåvad för det
Jo - det brukar heta så men vi vet alla hur det ligger till.

#100

I heard a rumor..

2013-01-21 21:44

Vad är det "vi alla" "vet" "hur det ligger till" ????

Du får nog förklara dig. Det lät som en ganska otrevlig kommentar, men jag kanske missförstått vad Du menar?

iSheep

I heard a rumor..

2013-01-21 22:16

_Vi_ inkluderar dig också och du vet exakt vad jag menar. Du behöver inte ta på dig offerkoftan. Du kan fundera hur trevlig/otrevlig du upplevs när du skriver som du gör i en artikel märkt med "MacWorld".

Att du inte kan förstå varför folk anser iOS är bra är en sak och det är din rätt att tycka- men att du däremot måste argumentera mot folk som anser att det är bra och kalla folk för obegåvade och insinuera att folks åsikter är patetiska för att de inte håller med dig är inte okey vare sig på Internet eller irl.

#100

I heard a rumor..

2013-01-21 22:32

Att du tar illa vid dig personligen av kritik mot att Apple vänder sig till mindre teknikbegåvade kunder, är inget jag kan göra någonting åt.

Om Du inte kan skilja på kritik mot Apple och dess prylar, från kritik mot Dig själv, macworld, eller folk som allmänt tycker deras produkter är helt ok, men inte prövat, eller undersökt alternativen, så är det synd, men inte mycket jag kan göra någonting åt.

Att du är otrevlig mot personer som kommer med kritik mot "ditt"?? företag och "favorit"?? produkter, leder bara till att intrycket av sekt förstärks.

När Du dessutom påstår att "Du vet" saker om andra i dessa forum, som Du har noll koll på, så är nog gränsen nådd för hyfsat beteende, och social kompetens.

iSheep

I heard a rumor..

2013-01-21 22:46

Nej, jag tar inte åt mig personligen, varför tror du det? Jag har ett jobb som kräver hög teknisk kompetens och med avseende på det omdöme jag får av kolleger, chefer och kunder så ser jag inte sambandet med operativsystem jag har i telefonen. Vad har du för belägg för ditt påstående?

Jag har inget emot kritik mot något företag, du får tycka vad du vill - jag bara påpekade att du är provokativ och otrevlig mot andra med avvikande åsikt. Eller menar du att termerna obegåvad, patetisk, sekt anses vara neutralt eller positivt laddade ord och lämpligt att använda i en vuxen diskussion? Vad vill du åstadkomma när du använder de termerna om människor och hur tycker du själv att du framstår när du använder dem?

#100

I heard a rumor..

2013-01-19 18:46

Fast jag har hört att enligt rykten så existerade inte Stasi längre 2007, så hur förklarar du detta rykte?

Aaaarghh

Bulls eller Bears...

2013-01-19 13:24

Vilka ska man lyssna på?

giddorah - http://www.wpsverige.com - Nu även forum!

Comments powered by Disqus
Apple TV

MacWorld

Ny tv-tjänst från Apple bekräftas av tv-chef

Steve Wozniak

MacWorld

Steve Wozniak blir vaxfigur på Madame Tussauds

MacWorld

Iphone-försäljningen ökar

Starkt uppåt för Iphone-försäljningen


PC för Alla

Skärmen är svart

Så gör du när datorn startar men skärmen är svart


MacWorld

Google Photos

Google släpper obegränsad fotomolntjänst


MacWorld

Apple Watch

Bilförare fick böter på grund av Apple Watch


MacWorld

Iphone startar om

Speciellt meddelande kan krascha IOS - så får du igång telefonen igen


MacWorld

Macbook Pro

Nya Macbook Pro har stöd för 5K-skärmar


Sajter om it & teknik

Andra områden

  • Anbud24För anbudsansvariga och bid managers.
  • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
  • Lag & rättRegler och verktyg för miljöproffs.
  • MiljöaktuelltHållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
  • Studio För dig som producerar ljud och musik.
  • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng