- MacWorld:

Därför sprids det falska Apple-rykten

Av

På sistone har det vimlat av domedagsrubriker i pressen, bland annat har vi kunnat läsa att ”iPhone 5 är en flopp” och att ”försäljningen av iPad rasar”. Bakom dessa artiklar ligger obekräftade uppgifter om att Apple skulle ha minskat sina beställningar av komponenter till iPhone och iPad, något som låter minst sagt osannolikt med tanke på att företaget nästa onsdag väntas presentera sin starkaste kvartalsrapport under dess 37-åriga historia. Därtill kommer förväntad rekordförsäljning av såväl iPhone som iPad.

Nu tyder allt mer på att den senaste tidens rykten kring Apple är ett medvetet försök att manipulera företagets aktiekurs i negativ riktning.

Redan i november avslöjade Joe Springer i en artikel på Seeking Alpha att det under sommaren 2012 utfärdades hundratusentals köpoptioner på Apples aktie med förfallodatum 19 januari 2013. Om aktiekursen kan hållas under 550 dollar fram till dess och kursen därefter skjuter i höjden kommer de som sålde optionerna att tjäna åtskilliga miljarder dollar.


Joe Springer kunde redan i november 2012 avslöja hur det skulle gå för Apples aktiekurs fram till dags dato.

Bland de som sålt flest köpoptioner finns så kallade investmentbanker, banker vars analytiker på sistone varit minst sagt kritiska till Apples förmåga att växa ytterligare. Häromdagen hävdade exempelvis analytikern Andy Hargreaves på den amerikanska investmentbanken Pacific Crest Securities att "alla som har råd med en iPhone redan köpt en", därför sänkte han riktpriset för Apples aktie till mellan 440 och 550 dollar.

Den kände krönikören John Gruber är en av många som är övertygad om att den senaste tidens desinformation kring Apple är ett led i att temporärt sänka aktiekursen.

- Om du inte tycker att det luktar aktiekursmanipulering här, så har jag en bro att sälja till dig, kommenterar Gruber på sin blogg Daring Fireball.

När Joe Springer skrev sin artikel den 13 november gav han sina läsare rådet att vänta till den 18 januari 2013 om de ville köpa Appleaktier till lägsta möjliga pris. Som av en händelse pressades kursen under veckans handel på Nasdaq-börsen ner till den lägsta nivån på nästan ett år.


Så här har Apples aktiekurs sett ut det senaste halvåret. Sedan toppnoteringen i september har aktien backat från 705 till 499 dollar.

Om uppgifterna om aktiekursmanipulering stämmer borde Apples aktie stiga kraftigt från och med nästa vecka, så det är bara att luta sig tillbaka och se om det ligger något bakom teorin.
Varsågod, vi bjuder på MacWorlds testspecial 2014!


Mer sånt? Fyll i din e-postadress så får du MacWorlds nyhetsbrev

Please don't insert text in the box below! VillkorFrågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Annons: Nyheter från Telia

Så blir du mer effektiv på jobbet

Så blir du mer effektiv på jobbet

Sveriges mest effektiva medarbetare, Jonas Lindberg, ger sina absolut bästa tips på hur du kan bli mer effektiv på jobbet.

MacWorlds podcast


Du har väl inte missat vår podcast? Redaktionen diskuterar spaningar och nyheter i Applevärlden. Prenumerera för att inte missa något avsnitt.- MacWorld:

Apple

Uppåt för iPhone, neråt för iPad


- MacWorld:

Ordkrig mellan Apple och Samsung


- MacWorld:

Varför startar sd-kortet upp iPhoto?


- MacWorld:

Så får du supernätverk via thunderbolt


- MacWorld:

Apple uppdaterar Airport och Facetime


- MacWorld:

Nu kan alla vara med och betatesta OS XNyheter och tips från Teknik & Trender. ANNONS

Så väljer du rätt mobilabonnemang

Är du också rädd att bli av med dina bilder?

Populära appar till Iphone just nu

Första portabla hårddisken på 4 TB

iOS 7 och OS X Mavericks

- MacWorld:

Retsam reklam från Apple


- MacWorld:

iOS 7

Nu finns iOS 7.1.1 för nerladdning


- MacWorld:

Apple Software Update

Säkerhetsfixar för OS X och Apple TV


- MacWorld:

Varför blir skrivbordet rörigt?


- MacWorld:

Samsung

Samsung avvisar Apples miljardkrav


- MacWorld:

Ta kontroll över Macens startobjekt


- MacWorld:

Apple satsar på mobila betalningar


- MacWorld:

Thunderbolt kan bli dubbelt så snabbt


- MacWorld:

Apple ökar nyttjandet av grön el

Annons: Nyheter från Telia

Så blir du mer effektiv på jobbet

Så blir du mer effektiv på jobbet

Sveriges mest effektiva medarbetare, Jonas Lindberg, ger sina absolut bästa tips på hur du kan bli mer effektiv på jobbet.

MacWorlds podcast


Du har väl inte missat vår podcast? Redaktionen diskuterar spaningar och nyheter i Applevärlden. Prenumerera för att inte missa något avsnitt.