På sistone har det vimlat av domedagsrubriker i pressen, bland annat har vi kunnat läsa att ”iPhone 5 är en flopp” och att ”försäljningen av iPad rasar”. Bakom dessa artiklar ligger obekräftade uppgifter om att Apple skulle ha minskat sina beställningar av komponenter till iPhone och iPad, något som låter minst sagt osannolikt med tanke på att företaget nästa onsdag väntas presentera sin starkaste kvartalsrapport under dess 37-åriga historia. Därtill kommer förväntad rekordförsäljning av såväl iPhone som iPad.

Nu tyder allt mer på att den senaste tidens rykten kring Apple är ett medvetet försök att manipulera företagets aktiekurs i negativ riktning.

Redan i november avslöjade Joe Springer i en artikel på Seeking Alpha att det under sommaren 2012 utfärdades hundratusentals köpoptioner på Apples aktie med förfallodatum 19 januari 2013. Om aktiekursen kan hållas under 550 dollar fram till dess och kursen därefter skjuter i höjden kommer de som sålde optionerna att tjäna åtskilliga miljarder dollar.


Joe Springer kunde redan i november 2012 avslöja hur det skulle gå för Apples aktiekurs fram till dags dato.

Bland de som sålt flest köpoptioner finns så kallade investmentbanker, banker vars analytiker på sistone varit minst sagt kritiska till Apples förmåga att växa ytterligare. Häromdagen hävdade exempelvis analytikern Andy Hargreaves på den amerikanska investmentbanken Pacific Crest Securities att "alla som har råd med en iPhone redan köpt en", därför sänkte han riktpriset för Apples aktie till mellan 440 och 550 dollar.

Den kände krönikören John Gruber är en av många som är övertygad om att den senaste tidens desinformation kring Apple är ett led i att temporärt sänka aktiekursen.

- Om du inte tycker att det luktar aktiekursmanipulering här, så har jag en bro att sälja till dig, kommenterar Gruber på sin blogg Daring Fireball.

När Joe Springer skrev sin artikel den 13 november gav han sina läsare rådet att vänta till den 18 januari 2013 om de ville köpa Appleaktier till lägsta möjliga pris. Som av en händelse pressades kursen under veckans handel på Nasdaq-börsen ner till den lägsta nivån på nästan ett år.


Så här har Apples aktiekurs sett ut det senaste halvåret. Sedan toppnoteringen i september har aktien backat från 705 till 499 dollar.

Om uppgifterna om aktiekursmanipulering stämmer borde Apples aktie stiga kraftigt från och med nästa vecka, så det är bara att luta sig tillbaka och se om det ligger något bakom teorin.