- MacWorld:

Därför sprids det falska Apple-rykten

Av

På sistone har det vimlat av domedagsrubriker i pressen, bland annat har vi kunnat läsa att ”iPhone 5 är en flopp” och att ”försäljningen av iPad rasar”. Bakom dessa artiklar ligger obekräftade uppgifter om att Apple skulle ha minskat sina beställningar av komponenter till iPhone och iPad, något som låter minst sagt osannolikt med tanke på att företaget nästa onsdag väntas presentera sin starkaste kvartalsrapport under dess 37-åriga historia. Därtill kommer förväntad rekordförsäljning av såväl iPhone som iPad.

Nu tyder allt mer på att den senaste tidens rykten kring Apple är ett medvetet försök att manipulera företagets aktiekurs i negativ riktning.

Redan i november avslöjade Joe Springer i en artikel på Seeking Alpha att det under sommaren 2012 utfärdades hundratusentals köpoptioner på Apples aktie med förfallodatum 19 januari 2013. Om aktiekursen kan hållas under 550 dollar fram till dess och kursen därefter skjuter i höjden kommer de som sålde optionerna att tjäna åtskilliga miljarder dollar.


Joe Springer kunde redan i november 2012 avslöja hur det skulle gå för Apples aktiekurs fram till dags dato.

Bland de som sålt flest köpoptioner finns så kallade investmentbanker, banker vars analytiker på sistone varit minst sagt kritiska till Apples förmåga att växa ytterligare. Häromdagen hävdade exempelvis analytikern Andy Hargreaves på den amerikanska investmentbanken Pacific Crest Securities att "alla som har råd med en iPhone redan köpt en", därför sänkte han riktpriset för Apples aktie till mellan 440 och 550 dollar.

Den kände krönikören John Gruber är en av många som är övertygad om att den senaste tidens desinformation kring Apple är ett led i att temporärt sänka aktiekursen.

- Om du inte tycker att det luktar aktiekursmanipulering här, så har jag en bro att sälja till dig, kommenterar Gruber på sin blogg Daring Fireball.

När Joe Springer skrev sin artikel den 13 november gav han sina läsare rådet att vänta till den 18 januari 2013 om de ville köpa Appleaktier till lägsta möjliga pris. Som av en händelse pressades kursen under veckans handel på Nasdaq-börsen ner till den lägsta nivån på nästan ett år.


Så här har Apples aktiekurs sett ut det senaste halvåret. Sedan toppnoteringen i september har aktien backat från 705 till 499 dollar.

Om uppgifterna om aktiekursmanipulering stämmer borde Apples aktie stiga kraftigt från och med nästa vecka, så det är bara att luta sig tillbaka och se om det ligger något bakom teorin.Sälj din Apple-pryl med MacWorld

Gratis guide: Så kopplar du mobilen till tv:nMer sånt? Fyll i din e-postadress så får du MacWorlds nyhetsbrev

Please don't insert text in the box below! VillkorFrågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

iPhone 6 - här är alla nyheter
MacWorlds podcast


Du har väl inte missat vår podcast? Redaktionen diskuterar spaningar och nyheter i Applevärlden. Prenumerera för att inte missa något avsnitt.
Allt om OS X Yosemite och iOS 8


 


- MacWorld:

Varför jobbar fläkten när jag strömmar?


- MacWorld:

Samsung utmanar iPhone på kalldusch


- MacWorld:

Utbytesprogram för batteri i iPhone 5


- MacWorld:

Varför fungerar inte min nya hårddisk?


- MacWorld:

Secret

Domare tvingar Apple plocka bort app


- MacWorld:

OS Lion

"Apple slopar stödet för Lion i höst"Nyheter och tips från Teknik & Trender. ANNONS

Laddaren som skapar el av bara vatten och salt

Bygg prestanda – spara pengar

Så enkelt reparerar du din Iphone själv

Så sparar du pengar när internet inte används- MacWorld:

China Telecom visar bild på iPhone 6


- MacWorld:

8 saker som faktiskt var bättre förr


- MacWorld:

Quicken uppdaterat efter sju år


- MacWorld:

Apple uppdaterar iMovie och iWork


- MacWorld:

Vi provkör Mailbox för Mac


- MacWorld:

OS X Yosemite

Ny publik betaversion av OS X Yosemite


- MacWorld:

iPhone

Nya rykten om mer utrymme i iPhone 6


- MacWorld:

iPad Air

Nästa iPad Air kan få mer minne


- MacWorld:

Automatisera Macen på 8 smarta sätt

iPhone 6 - här är alla nyheter
MacWorlds podcast


Du har väl inte missat vår podcast? Redaktionen diskuterar spaningar och nyheter i Applevärlden. Prenumerera för att inte missa något avsnitt.
Allt om OS X Yosemite och iOS 8