Mest läst just nu

Meny

Håll debatten levande

Frågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Kommentatorn ansvarar själv fö;r sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

"Apple behöver billig iPhone"

Är det bra?

2013-01-16 15:13

Är det bra att John Sculley lovordar Tim Cook för att han är bra på logistik och produktion? Med tanke på att Sculley själv inte var rätt man för jobbet! Är det inte en visionär som Apple behöver?

Mister P

Är det bra?

2013-01-16 17:29

"Är det inte en visionär som Apple behöver?"

Jag tror att en förvaltare i nuläget är att föredra framför en visionär.
En visionär har oftast egna starka idéer och de skulle kanske bara ställa till oreda när SJs ande fortfarande svävar över Apple. Inför SJs död stakade man säkert ut en del linjer för framtiden.

Vänta nåt år och ta sen in en visionär.

Zulo

Är det bra?

2013-01-16 17:51

Kanske båda. I nuläget när Apple har skämt bort alla med att hela tiden ta fram nyheter är det inte lätt att följa upp det med en förvaltare. Vi är ruskigt bortskämda och jag begriper också att det inte kan spruta fram nyheter i all oändlighet. Men en visionär klarar sig inte Apple utan. Utan visioner kommer det ingen framtid. Men de har ju Jonathan Ive och det är en välsignelse.

Mister P

Är det bra?

2013-01-16 21:45

Jo, men risken finns att en visionär bara rör till det. Spruta fram nyheter går det att alltid göra - och det är det som kan bli problemet. Det beror ju helt och hållet på vad visionären har för visioner och vilken attityd vederbörande har. Det kan sluta med en j-kla soppa eller att det blir pannkaka av det hela.

Jag tror att man stakat ut en väg tillsammans med SJ och hans ande svävar över företaget. Risken finns att det blir onödiga konflikter.

Låta Apple "sukta" efter en visionär, låt dem känna att de behöver en sådan. Låt den rätte komma in.

Personligen tycker jag inte Apple halkat efter. Däremot har Android med sina fanatiker och Samsung med sin fanbase och agressiva marknadsföring ledningen, men det är inget konstigt med det. Det är inget Apple kan konkurrera mot. Att folk väljer andra smartphones följer samma regler som när man köper nya kläder eller byter till ett nytt inneställe.

Zulo

LOL

2013-01-17 09:26

"Apple har skämt bort alla med att hela tiden ta fram nyheter"

Nu skojar du va? Apple har alltför många gånger släppt en ny Iphone med knappt några nyheter alls. Att förbättra det tempot lär inte vara svårt.

Trådlös

LOL

2013-01-17 10:18

Om man inte har förstått att Apple har släppt fram en massa nyheter under åren har man inte varit vaken. För så här är det Törnrosa, att innan iPhone så fanns det inga telefoner som såg ut och fungerade på det viset. Innan iPad fanns det inget som var i närheten. Och beträffande iPod och iMac så var det i stort sett samma sak. Och då nämner jag inte ens deras operativsystem som andra har försökt efterapa. Eller iTunes. Visst är det så att iPhone inte är en revolutionerande nyhet varje gång, men det är väl heller inte meningen. Att säga att Apple inte har släppt fantastiska nyheter under åren är märkligt. Man undrar om din signatur Trådlös betyder att någon koppling har tappats.

Mister P

LOL

2013-01-19 01:07

Grejen är att varje gång Samsung släpper en ny Galaxy så är det fullt ös och ett stort steg framåt i utvecklingen. Men när en ny Iphone kommer så är det ofta med en halv gäspning, tyvärr.

Trådlös

LOL

2013-01-19 12:11

Jag kanske inte är lika avancerad som du, eller inte har samma böjelse som du.
Tycker Apples prylar är bra och jag trivs med dem, men jag kanske är äldre än du. Jag kan också uppleva att det kan gå inflation i utveckling och att vissa framsteg inte är nåt annan än framsteg för framstegets skull.
Samsung kommer att stagnera, och folk kommer att tappa intresse för och tröttna på alla "nyheter". Det är så det funkar. Det man mest märker av Samsung är deras aggressiva marknadsföring - de syns ju överallt...

Zulo

LOL

2013-01-19 12:37

Varför Apple har ett försprång beror till stor del på Appstore. Att många av oss som har Apples produkter är trogna kan ha med historien att göra. Vem minns inte de första iMacarna som ställdes mot den urtista pc-designen

Det är en självklarhet att det inte går att uppfinna smartphones vareviga gång de släpper en ny modell, men jag tror säkert att det kan komma intressanta nyheter i det segmentet även i fortsättningen. Utvecklingen av betalningssystem är bara i sin linda. Blir det verkliga nyheter så kommer folk att köpa dem. Det är så det fungerar i vårt samhälle. Därmed inte sagt att det är bra med ett konsumtionssamhälle som vårt i längden. Att du skulle vara äldre än jag har jag mycket svårt att tro på. Men tack för den komplimangen.

Mister P

LOL

2013-01-19 19:02

Vet ej hur gammal du är... ;-) ...mitt svar var riktat till Historielös (f'låt, Trådlös menade jag).

Zulo

LOL

2013-01-20 09:08

Saken är ju den att Apple gav mobiltelefonutvecklingen en ordentlig spark i röven 2007. Och visst hände det en del där i början, men nu då? Hur spännande är Iphone 4S och Iphone 5? Vad har tillkommit egentligen? Apple måste ta sig i kragen och fläska på med kraftigare nyheter, inte bara en 4 tums skärm när alla andra siktar på 5 och 6 tum, bara för att ta ett exempel.

Trådlös

LOL

2013-01-20 13:28

"Hur spännande är Iphone 4S och Iphone 5? Vad har tillkommit egentligen?"

Jag är nöjd med min 4S.

Jag kan snarare tycka tvärtemot dig. Att spotta ur sig "nyheter" tror jag bara får den effekten av att man blir mätt på alla dessa (icke-)nyheter och att man inte orkar bry sig. Bättre kan då vara att man satsar på att göra det befintliga bra.

Finns det några undersökningar över vad folk i allmänhet vill ha ut av sin telefon? Nästa grej kanske inte ligger i själva mobilen utan hur den används i det vardagliga.

Du nämner skärmstorleken. Jag tror att det kan finnas en idé för Apple att ta fram en mindre mobil, våra fickor blir ju knappast större... ;-) ...dessutom kanske 5-6"-segmentet är fullt av mobiler. Man har ju istället storpaddan och minipaddan.

Apples styrka är som jag ser det ett renodlat utbud som man satsar på att kvalitetsmässigt förbättra och integrera. Valfrihet och mångfald i all ära - men det finns en helsikes massa val den moderna människan ska göra. Nu är det hausse på mobiler, men om några år har den värsta uppståndelsen lagt sig.

Zulo

LOL

2013-01-20 21:09

Apples problen är just att dom spottar ur sig icke-nyheter! Siri tex... fan vad värdelöst! Och på det försöker man sälja en hel generation Iphones? Tragiskt säger jag. Och Androidversionen är om möjligt ännu sämre, men Androidgänget låtsas iaf inte att det är superbra.

Apple bör definitivt släppa en budget-Iphone med mindre skärm osv, typ 3 tum. Men man kommer även tvingas att släppa en 5 tums Iphone (minst) i framtiden. Vill man hålla premiumsegmentet så är det ett måste.

På sätt och vis skulle Apple kunna släppa 3 varianter av Iphone imorgon, säg 3 tum, 4,5 tum och 6 tum, och låta maknaden bestämma. Men det lär inte hända förrän om 1-2 år.

Den här haussen på mobilen har ållt i sig i minst 15 år, och kommer fortsätta i minst 15 år till, tro mig.

Trådlös

LOL

2013-01-20 21:55

Jag använder inte Siri, så jag kan inte uttala mig om det. För mig fyller det ingen funktion - ens om det skulle funka klanderfritt. Jag har mina händer i behåll och kan använda dem, de som vill använda Siri och liknande produkter får göra det om de vill.

Budgettelefon - ja. Större? Näe, i varje fall inte för min del.
Vill man hålla premiumsegmentet så gäller det att göra enkla men väl fungerande telefoner (med fungerande och ändamålsenliga appar). Och så länge Apple gör vinst så lär de vara nöjda. De kommer alltid att ha märkestrogna kunder.

Zulo

LOL

2013-01-20 22:39

Om du inte vill ha större skärm, vill du ha mindre skärm då? Om inte så har du den väldigt arroganta inställningen att det som råkar finnas just nu kommer att vara bäst för all tid och evighet - arrogant, som sagt.

Ericsson hade också märkestrogna kunder, och hur gick det med det?

Trådlös

LOL

2013-01-21 17:37

Ursäkta, men jag förstår inte din kommentar.

Zulo

LOL

2013-01-21 23:49

Om du inte vill ha större skärm, vill du ha mindre skärm då?

Trådlös

LOL

2013-01-22 19:45

"Om inte så har du den väldigt arroganta inställningen att det som råkar finnas just nu kommer att vara bäst för all tid och evighet - arrogant, som sagt."

Det var det här i din kommentar jag inte förstod. V g förtydliga dig.

Zulo

LOL

2013-01-23 01:28

Det är ytterst osannolikt att den skärmstorlek som Iphone använder just nu är den ultimata storleken. Är du med så långt?

Om du då påstår att den enda storleken du kan tänka dig är den som råkar användas just nu, ja då är du, mest största sannolikhet, arrogant.

Trådlös

LOL

2013-01-23 17:32

"Om du då påstår att den enda storleken du kan tänka dig är den som råkar användas just nu, ja då är du, mest största sannolikhet, arrogant."

Så du menar att jag inte får tycka att befintlig skärmstorlek är OK för mig..? Sen så finns det de som vill ha en mindre och de som vill ha en större, men det är väl deras ensak, jag bryr mig inte.
Vad är problemet?

Zulo

LOL

2013-01-23 21:42

När Iphone hade 3,5 tumsskärm så var det oslagbart, men så fort Iphone hade 4 tums skärm, då var det bäst, helt plötsligt. Där har du problemet. Du är inte trovärdig.

Trådlös

LOL

2013-01-23 22:40

Har jag sagt att 3,5" är oslagbart och sen sagt att 4" är bäst..? Har du tuggat i dig nån olämplig naturprodukt..?

Tycker nog att 3,75" är den perfekta lösningen! Varken 4 eller 3,5, utan just 3.75!
Eller vad säger du? ;-) Skulle inte du också vilja ha en 3,75?

Zulo

LOL

2013-01-19 12:41

Är du verkligen säker på att det är fullt ös när de släpper en ny modell i veckan? Vem orkar hålla reda på deras olika modellbeteckningar? Och var det inte kul att de fotade en högt uppsatt Samsungchef med en iPhone i näven? Tror du han gäspade när han skaffade den? Hur är för övrigt en halv gäspning? Ett hål är ett hål, det finns inga halva...

Mister P

LOL

2013-01-20 09:04

En modell i veckan är väl att ta i, och vem fan bryr sig om vad modellbeteckningen är? Av historiens alla härskare så fanns det säkert nån som gillade att äta bajs, det betyder inte att Apple är bäst, längre.

Trådlös

LOL

2013-01-20 13:31

"...och vem fan bryr sig om vad modellbeteckningen är?"

Det är väl därför Apple kör med sitt "The new iPad"... ;-)

Skämt åsido, det Mister P försöker säga är att det bara blir en j-kla röra av alla nya modeller, den ena bättre än den andra.

Zulo

LOL

2013-01-20 21:13

Ja, det är sant. Men med tanke på Samsungs imponerande försäljning så verkar taktiken fungera. Alla vill inte bo i samma svarta eller vita hus.

Apple har redan olika modeller av både Ipod och Ipad, hur troligt är det att Apple inte skulle skapa olika Iphones också? Jag vill hävda att det är 0% chans att det inte kommer en diffrentierad Iphone hyfsat snart.

Trådlös

LOL

2013-01-20 21:41

Jo, att Samsung lyckas beror ju dels på en aggressiv marknadsföring och dels för att folk vill ha nåt nytt (i ett vitt begrepp). Inte hel omöjligt att det om ett tag kommer en annan spelare som knuffar ner såväl iPhone som Samsung... ;-)

Jo, ryktena går om en mini-iPhone och det kan funka bra, det finns säkert de som vill ha en iPhone men då en mindre och (kanske) enklare variant.

Att Apple varit starka på musikspelare beror helt enkelt på att det inte funnits så stor konkurrens till iPod och konceptet med iTunes. Men när det gäller smartphones så har en aktör ingen möjlighet att tillfredställa alla behov.

Zulo

(Inlägget är borttaget av moderator)

2013-01-16 15:22


Nämen titta...

2013-01-16 15:55

Men det generar klick på sidan att skriva vad han sagt. Hade jag varit honom hade jag nog hållt mer låg profil.. LOL!

´

Internt serverproblem?

2013-01-16 15:32

Ni borde fixa serverproblemet som uppstår när man skickar inlägg. Nu missade ni iaf mitt inlägg i ämnet.

"Internt serverproblem

(500 Internal Error)
Sidan som finns på just den här servern går för tillfället inte att nå.
"Vi hoppas ha åtgärdat problemet inom kort.

Testa gärna någon annan sida på vår webbplats under tiden:

Ta hjälp av IDG:s sajtöversikt
Gå till startsidan för IDG.se
Med vänliga hälsningar,
IDG.se"

M M

Internt serverproblem?

2013-01-16 15:54

Det är mer vanligt än ovanligt, därför kopierar jag alltid texten innan jag klickar "skicka".

´

Internt serverproblem?

2013-01-16 16:50

Rätt smidigt att använda det här också:

https://addons.mozilla.org/en-us/firefox/addon/textarea-cache/

Rotten_Apple

Internt serverproblem?

2013-01-16 23:49

Lysande! Det där hade man behövt fler än en gång på IDG :)
Tack.

pingvinäpplet

Internt serverproblem?

2013-01-17 00:23

Jag bytte upp mig från Textarea Cache till Lazarus. Rekommenderas.

lg

Internt serverproblem?

2013-01-17 00:25

Förstår. Den var ju dessutom rekommenderad av plugin-skaparen, för den som vill använda kryptering.

pingvinäpplet

Internt serverproblem?

2013-01-16 16:32

Det verkar som om man kan vara inloggad, men ändå är postningen beroende av någon tidsgräns (TTL) som är lägre? Men det finns så många "quirks" hos IDGs sidor. Exempelvis har forumet för MacWorld en mycket gammal navigering högst upp, en kopia från ett antal år tillbaka. Man förvånas lite över att det ändå är ett företag som pysslar med typ data/IT ... En totalrenovering inom viss framtid?

Ang. Sculley så pysslade han ändå med en sorts anpassning av Apple mot dåvarande läget för marknaden. Inga innovationer, men däremot en hel del produktnärmande till dåvarande giganten Microsoft. Burkarna blev tråkigare och tråkigare. Systemen blev mest lapp och laga, lite inkrementellt.

I den mån Apple behöver anpassa sig så är nog Sculleys råd inte ointressanta. Frågan är bara, behöver Apple det? Anpassa sig?

exquisitus

Sculley?

2013-01-16 16:21

Look who's talking!
Han skulle inte våga öppna munnen om Jobs var inte död. Jag tror inte Jobs ville ha en mobil i varje personens ficka på jorden. Apple kan tjäna pengar på Premium modell. Vad Apple behöver är en ny pryl som kan skapa en helt ny kategori som Ipad gjorde.

SK

sOM OM...

2013-01-16 16:22

Som om Apple behöver en gammal pensionerad direktör som talar om för dem vad de måste.

De måste inte alls sälja en "budget-lur".
Att Apple är så stora beror på att de inte sänkt sig själva till att börja tillverka 500kronorslurar som de tjänar 75 öre på.

GoflorpOSX

Nope

2013-01-16 16:28

Apple behöver inte alls en billig iPhone. Däremot behöver man en ny lur med helt ny design, proppad med alla sensate finesserna och ett uppfräschat iOS. Vill man ha billiga grejor...tjackar man en Androidlur för 375 kr.

Jeanjalusi

(Inlägget är borttaget av moderator)

2013-01-16 16:34


(Inlägget är borttaget av moderator)

2013-01-16 16:50


Hur står det till ?

2013-01-16 17:16

Vill dessutom ha ett offeciellt svar på vad som ni tyckte var fel, och om ni inte kan presentera det en ursäkt.
F.Ö. kan ni fara åt h-vete.

rat

eh..

2013-01-16 17:35

>> stora erfarenhet av just tillverkning och logistik
Det märks ju verkligen inte, det var en månads leveranstid på iPhone och ännu längre leveranstid är det på iMac nu. Gör om, gör rätt!

Kuf http://db.tt/RKWb1ZZt

Behövs det en billig Lexus, billig Rolls Royce?

2013-01-16 21:41

Man väljer sitt marknadssegment. Och stannar där. Apple har valt att arbeta med exklusiva produkter. Och tjänar bra med pengar på det.
Finns inget skäl börja sälja läsk som komplement till en exklusive champagne.

jannejanne

Behövs det en billig Lexus, billig Rolls Royce?

2013-01-16 23:44

Jag kan bara hålla med jannejanne - Apple ska fortsätta att enbart producera premiumprodukter. Vad de däremot ska satsa på (vilket jag hoppas på) är att ta sig in på tv-marknaden. Där finns det pengar att tjäna om det nu skulle vara Apples drivkraft.

Richo

Behövs det en billig Lexus, billig Rolls Royce?

2013-01-17 08:09

Verkligheten ringde precis och avslöjade att det finns inget som helst exklusivt med en Iphone eller egentligen någon annan av Apples produkter. Du borde nog ta dig ut och insupa lite verklighet.

Recman

Behövs det en billig Lexus, billig Rolls Royce?

2013-01-17 11:51

Hihi du förstår verkligen inte...
Ungefär som ex-chefen och det är precis därför han inte är chef längre.

Tauren Shaman

Behövs det en billig Lexus, billig Rolls Royce?

2013-01-17 15:38

Vad är det som är så exclusivt med Apple? Att skärmen crackelerar? Att man inte med enkla medel kan byta ut batteriet? Att foton tagna med deras kameror har lägre kvalité än från en kinakamera köpt för 2:50 på loppis?Att de släpper sub-standard applikationer?

Eller känslan att man är ett bland tiotusentals som använder prylens ansiktskamera som spegel, som SMS:ar till sin bänkgranne istället för att prata med denne, eller annonsera till folk vart femte minut att nu är det bara x minuter kvar innan man kommer fram?

En Din Ding Värld

John sculley?!

2013-01-16 22:00

Varför ska vi apple lyssna på john sculley?! När han var vd för apple. Så misslyckades han välldigt mycket!

Hhehhehe

Mer välbärgade konsumenter??

2013-01-17 00:04

ALLA har iphones för guds skull. Dom är väl inte dyrare än andra lurar? De senaste 3 androidarna jag köpt har kostat 5000+ så försök inte. Välbärgade, ha, försök med "pöbel drones".

RayBanJockey

Mer välbärgade konsumenter??

2013-01-17 08:10

Du läste inte slutet på meningen...? "...och nya ökningar måste komma från utvecklingsmarknader". Hur många i Bangladesh har en iPhone eller high end Android?

enemywithin

Scule är en idiot

2013-01-17 03:05

Han var en av dem som sparkade Steve Jobs. Sen förstörde han nästa Apple.

Sculley har inget som helst att komma med. Jag har läst hans jävla bok The Journey Is the Reward.

Det tog tio år att reparera Apple igen!

(Det ska stå Sculley i rubriken så klart. Men av någon idiotisk anledning går det inte att redigera rubrikerna. Någon har inte tänkt.)

Zathanielsson

Apple säljer redan budgetlurar

2013-01-17 07:19

Eftersom man fortfarande säljer Iphone4 till ett billigare pris kan man ju säga att man redan finns i budgetsegmentet.

Headteacker

Apple säljer redan budgetlurar

2013-01-17 08:45

Tänkte precis skriva samma sak. Apple har redan 2 stycken billigare Iphones. 4 och 4S.

Little Mac

Apple säljer redan budgetlurar

2013-01-17 09:00

direkt från apple får du en 5:a från 5995:-, en 4:a från 3295:-, så visst, den är billigare.

från artikeln "och nya ökningar måste komma från utvecklingsmarknader"

så frågan är, i länder som kina, indien, pakistan och stora delar av afrika, brasilien... är verkligen 3295:- ett budgetpris? antagligen inte...

qwerty321

Apple säljer redan budgetlurar

2013-01-17 15:37

Fast å andra sidan så håller jag nog med SJ om att Apple visst skulle kunna tillverka en lågpris budget-nalle som andra gör. Fast de skull inte kunna sälja den utan att skämmas, något kanske de andra borde göra ;-)
En riktig lågpris iphone skulle dessutom urvattna varumärket i premium segmentet.

G.Smith

Apple säljer redan budgetlurar

2013-01-17 15:41

Men de gör ju detta redan. De säljer en billig telefon, dock dyrt...

De kanske skulle skämmas att sälja billigt, men troligtvis inte, för de skäms inte för att sälja billiga prylar dyrt.

En Din Ding Värld

Apple säljer redan budgetlurar

2013-01-17 15:49

Värdet på prylen, inte ens kvalitet har mycket med exklusivitet att göra.

Sedan kan du ju trolla på bäst du vill, alla som använder Apples prylar håller kvaliteten på produkterna högt. Vilket visar sig i undersökningar om hur många som rekommenderar produkterna och tänker köpa nästa modell.

G.Smith

Iplast

2013-01-17 08:45

Apple kan ju döpa sin nya plastiga telefon till Iplast. Vi lansering kan de låta Aqua sjunga "Barbie girl".

ryxez

Iplast

2013-01-17 09:46

Alternativt att dom stoppar upp SJ och skjutsar runt honom i en liten vagn.

Trådlös

mja..

2013-01-17 10:33

Verkar inte gå så bra som apple hoppats på, kanske dags att börja tänka nytt?

http://online.wsj.com/article_email/SB10001424127887323596204578240440691304344-lMyQjAxMTAzMDEwMzExNDMyWj.html

After upphill...(?)

Marcus Macke Johansson

The X-Files?

2013-01-17 12:18

Är Dana Scully John Sculleys dotter?

Techjunkie

Vi snackar inte i Sverige…

2013-02-03 20:56

…utan marknader som Afrika. Ska Apple vara med och leka där (galet stor marknad) så behövs en billig telefon (gärna under tusenlappen). Typ som denna:

http://www.engadget.com/2013/01/24/safaricom-yolo-africa-intel-smartphone/

Min kompis som är i Kenya och han säger att denna kommer kommer börja säljas för strax över $100 där.

star-affinity

Comments powered by Disqus
Går det att ha flera virtuella operativsystem öppna samtidigt?

MacWorld

Så kör du flera operativsystem samtidigt utan att datorn går på knäna

Apple TV

MacWorld

Ny tv-tjänst från Apple bekräftas av tv-chef

MacWorld

Steve Wozniak

Steve Wozniak blir vaxfigur på Madame Tussauds


MacWorld

Iphone-försäljningen ökar

Starkt uppåt för Iphone-försäljningen


PC för Alla

Skärmen är svart

Så gör du när datorn startar men skärmen är svart


MacWorld

Google Photos

Google släpper obegränsad fotomolntjänst


MacWorld

Apple Watch

Bilförare fick böter på grund av Apple Watch


MacWorld

Iphone startar om

Speciellt meddelande kan krascha IOS - så får du igång telefonen igen


Sajter om it & teknik

Andra områden

  • Anbud24För anbudsansvariga och bid managers.
  • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
  • Lag & rättRegler och verktyg för miljöproffs.
  • MiljöaktuelltHållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
  • Studio För dig som producerar ljud och musik.
  • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng