Mest läst just nu

MacWorld

Apple Watch
Bilförare fick böter på grund av Apple Watch

Meny

Just nu i M3-nätverket

Håll debatten levande

Frågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Kommentatorn ansvarar själv fö;r sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Nya procedur för sms-betalningar

Inte så stora praktiska skillnader...?

2013-01-16 09:38

För mig är den j-a skillnad mellan att bara skicka ett SMS, mot att behöva registrera personuppgifter, kontokort etc. SMS-betalningar var aldrig "trasiga" så det fanns ingen anledning att "laga" dom...

Oppfinnar Jocke

Inte så stora praktiska skillnader...?

2013-01-16 10:39

Det hade gott räckt att utesluta alla andra former av sms betalningar utom just sms biljetter. Där överväger ju nyttan att behålla dem böket som blir att hitta på andra lösningar. Det är just sällanresenärer, som jag som inte kommer att skaffa något förladdat kort. Åker max ett fåtal gånger per år. När man då skall åka är kortet borta, trasigt eller tomt.

Alliansen

Inte så stora praktiska skillnader...?

2013-01-16 23:23

Du reggar dig en gång precis som när du skaffar ett mobilabonnemang.

diiz

Tveksamt om man borde ansluta sig...

2013-01-16 09:45

då det inte är helt klart hur ens uppgifter kommer att hanteras.

http://kundo.se/org/wywallet/d/hur-resonerar-ni-kring-att-ni-far-salja-folks-pers/#c151705

Trädhemulen

Tveksamt om man borde ansluta sig...

2013-01-16 13:15

Men jisses vilket snömossvar Wywallet ger. Det står klart och tydligt i avtalet att Wywallet ger sig själv rätten att "använda" känsliga personuppgifter för "marknadsföring". Wywalletsvaret jiddrar om att det bara skulle handla om att dela med sig av folks personuppgifter för "tjänstens upprätthållande"

Nädu, Wywallet går fetbort. Kan jag inte åka kollektivt utan det så tar jag bilen. Svårare än så är det inte. Sen att de även har mage att ta betalt för detta som påtvingas folk genom nån lag gör ju inte saken bättre. Det är att snylta på någonting som folk enligt lag måste göra. Är inte vidare socialistisk men Ebba Gräns "staten och kapitalet" har aldrig varit mer beskrivande än nu....

flemens

eller så...

2013-01-16 09:46

eller så gör man som tex Värmlandstrafik, som på sin hemsida skriver "Från och med 1 februari 2013 går det inte längre att köpa sms-biljetter. Då träder den nya betaltjänstlagen i kraft"

istället skriver de "Du köper din mobilbiljett genom vår mobilapp Värmlandstrafik (Mobitime). Där kan du betala din biljett genom bankkort eller mot faktura."

så har man inte en smartphone som kör ios eller android så kan man inte köpa mobila biljetter utan är hänvisad till andra sätt...

hurra!

qwerty321

eller så...

2013-01-16 14:48

Tänk på alla som skaffat en Nokia lumia... ;P

Juan_

Fejksms

2013-01-16 09:54

Hur ska man göra fejksms, är det fortfarande på samma sätt eller fungerar det inte längre.

Hanoo

Fejksms

2013-01-16 10:03

FejkSMS kommer få din telefon att explodera och lämna ett signatur-ärr i pannan, så alla andra runt omkring dig vet att det är du som skiter i demokrati, ger dyrare resor för alla andra och är inget mer en banal snåljåp.

En kraftigt förbättrad funktionalitet alltså!

Olpa

Fejksms

2013-01-16 10:13

+1

t_ander

(Inlägget är borttaget av moderator)

2013-01-16 10:38


Fejksms

2013-01-16 16:52

Jag ser i alla fall inte varför det inte skulle gå att "svara" på ett "fejksmsm" med nya systemet.

henriko

Monopol

2013-01-16 09:59

Har WyWallet monopol på dessa tjänster? Finns det inga andra företag att välja på?

Bejje

Monopol

2013-01-16 10:12

Läs artikeln. Det stod ju att vissa företag har valt andra lösningar. Så wywallet är det som operatörerna föredrar men det finns andra lösningar.

Kim Westerlund

Monopol

2013-01-16 10:28

Tror du missuppfattar mig. Om jag som kund står vid parkeringsautomaten och vill betala med sms, kan jag då välja mellan olika lösningar eller är jag tvingad till WyWallet?

Är det företaget som driver parkeringsautomaten som väljer företag som wywallet eller är det jag som kund som får välja betallösning för sms?

Bejje

Monopol

2013-01-16 10:33

> Om jag som kund står vid parkeringsautomaten och vill betala med sms

inte just parkeringsautomater - men som jag skrev ovan så har tex Värmlandstrafik valt att inte stödja sms-betalningar, utan valt att gå via en app... så vill du åka buss i värmland så kan du inte betala med sms, oavsett hur mycket du anslutit dig till mywallet.

Men erbjuder ett företaget sms-betalningar så måste det - efter vad jag förstått - gå via mywallet.

qwerty321

Monopol

2013-01-16 10:35

precis vad jag misstänkte och därmed är det ett monopol.

Bejje

Monopol

2013-01-16 10:44

Om man nu litar på vad som står i artikeln (en risk i sig) så gäller följande:

"För att sms-betala hos SL till exempel måste du registrera dig (personuppgifter samt om du vill betala med kontokort eller faktura) hos dem på deras sajt, därefter kan du betala med sms. "

SL ansluter sig alltså itne till WyWallet men ändå accepterar de SMS-betalning genom ett annat system så det är kanske ändå inte fråga om ett monopol. Fast jag antar att du då inte får betala med telefonräkningen. Du får nog en separat faktura.

Det kunde vara ett bra alternativ för mig. Jag har företagstelefon som jag får använda till privata samtal men inte för betalningar. Varken min arbetsgivare eller skattemyndigheterna gillar inte om jag kan shoppa och resa på arbetsgivarens bekostnad. Men betal-sms som inte kommer på telefonräkningen vore ju då bekvämt.

Kim Westerlund

Monopol

2013-01-16 10:56

För mig är det tvärtom. Vi har ett antal SL företagskort men om alla dessa är upptagna är SMS-betalning den smidigaste för en tjänsteresa. Att hålla på och böka med faktura skapar bara merarbete utan att det ger någon annan vinst.

| tranquility |

Monopol

2013-01-16 16:55

> ändå accepterar de SMS-betalning genom ett annat system

Hur kan jag som idag har Telia smsa med ett annat system?

henriko

Monopol

2013-01-16 17:21

> Hur kan jag som idag har Telia smsa med ett annat system?

det kan du inte.

Däremot så kan du skickar ett vanligt SMS till SL (som givetvis går via telia, och telia debiterar dig 75 öre - eller vad det nu kostar att SMS:a med telia...), men det är inte ett betal-SMS i lagens mening

SL, när de får det vanliga SMS:et kollar upp så att ditt nummer finns registrerat i deras system och skickar sedan en biljett [eller vad du nu beställt] till dig samt sparar i sin databas att de ska fakturera dig på den summan (eller drar summan direkt från konto-/kreditkort om du registrerat det hos dem)

det är alltså ett kreativt sätt för SL att gå runt systemet... jag antar att telia (mfl) vill ha mer betalt per transaktion än vad SL får betala med den lösningen de nu valt...

qwerty321

Monopol

2013-01-16 17:47

Så med andra ord finns inte betal-sms överhuvudtaget längre.

henriko

Monopol

2013-01-16 23:25

Nej, det är förbjudet.

diiz

Monopol

2013-01-16 10:34

Ja, jag missförstod dig.

Jag misstänker (jag har ingen insideinfo) att det är företaget som driver parkeringsautomaten som väljer. Och det är nog inte kostnadseffektivt för dem att erbjuda flera SMS-betalningslösningar. Däremot kan de möjligen erbjuda betalning med kerditkort och kontanter utöver sms-betalningen.

Kim Westerlund

Monopol

2013-01-16 10:37

Ja, som tur är så brukar automater som tar sms-betalning också ta kort, så det är väl egentligen inget problem. Lite tråkigt dock att det brukar ta flera minuter att betala med kort i dessa automater. Inte heller godkänner man betalningen med pin-kod och skriva under går så klart inte. Märkligt att det anses godkänt att ha det så.

Bejje

Monopol

2013-01-16 10:45

Jag har också undrat över hur de kan ta betalt med kort utan kod eller underskrift men de automater jag använt har funkat snabbt.

Kim Westerlund

Monopol

2013-01-16 14:54

Underskrift har ingen betydelse i affären heller annat än ge köparen lite trygghets känsla.

Kunde dock ha betydelse för försäljaren om du använder kreditkort, och sedan hävdar att du inte gjort köpet. Har de då din underskrift så lär du inte vinna det målet.

Men underskriften har ingen betydelse för transaktionen.

Juan_

Monopol

2013-01-16 15:34

Fast om underskriften inte är min så borde inte transaktionen vara giltig och jag borde få tillbaka pengarna av banken. Åtminstone är det så jag har fått uppfattningen att underskriften är till för.

Bejje

Monopol

2013-01-16 15:49

Jo men den smällen tar banken/kreditbolaget i längden en försäkring. Ifall någon har missbrukat ditt kort.
Men det är en del pappers arbetet för det. Fungerar väl med de gamla maskinerna där man drar kortet över ett pappers ark. För där sänds väl dessa in till kreditbolaget tillsammans med underskrifter.

Men med dagens elektroniska system är det överflödigt. Din signatur arkiveras möjligen av företagets revisor. Ifall problem uppstår, men för dig själv som kund tillför det inget.

Juan_

Monopol

2013-01-16 10:49

Vad är det för skillnad på om det är din mobiloperatör eller MyWallet som sköter betalningen?
Det är ju "monopol" hur du än väljer där.
Och sen kan man se det som att mobiloperatörerna väljer själva att utnyttja MyWallet för att slippa FI kontroll.
Förstår inte den invändningen.
Tycker själv att detta bara blir extra klyddigt för alla konsumenter.
Tack för det Finansinspektionen!
Istället för att göra det enklare och smidigare så inför man ny regler som gör det krångligare för framför allt konsumenter.
Men så länge folk får lägre skatt och får dra av för städning och läxhjälp så verkar svensson vara nöjd med rådande styre.

Martin Skånberg

Monopol

2013-01-16 11:10

Felet är att de säljer dina personuppgifter och att du måste betala i förväg för att kunna åka!

Och om du måste betala i förväg, vad är då vitsen med sms betalning? Då kan du lika gärna ha ett förladdat kort att åka med.
För de som åker så sällan att det känns onödigt att låsa in pengar på ett kort, man aldrig kan återfå och släpa på ett kort i onödan, är sms betalning ett utmärkt sätt att spontanåka med kollektivtrafiken. Nu tas denna möjlighet bort. Man kan tycka att lättheten att åka kollektivt borde överväga risken att någon håller på med penningtvätt. Det handlar ju ändå bara om ett par tior...

Kan förstå att man vill ha bort alla andra former av sms betalningsmöjligheter från skumraskföretag som t.ex. skickar ut mysko sms som sen oanande personer svarar på utan att veta att de skickat iväg sms till nån betaltjänst mm..

Alliansen

Monopol

2013-01-16 23:27

Vilka uppgifter har de sålt?

Betala i förväg har du alltid gjort.

Nej, möjligheten har inte tagits bort.

diiz

Monopol

2013-01-17 00:41

"Betala i förväg har du alltid gjort."

Nej, förr i tiden kunde man använda kontanter som betalningsmedel för att betala busschauffören vid resans start för den sträcka man skulle åka, då fick man tillbaka papperskuponger som han stämplat datum och klockslag på.

confused

Monopol

2013-01-17 09:10

Fast nu är diskussionen sms-betalning vs wywallet.

diiz

Monopol

2013-01-17 10:23

Det var tider det. Jag minns när jag var liten och en barnbiljett kostade 5kr för stadsbussarna. :)

Bejje

Monopol

2013-01-16 12:25

Nej, det finns inget monopol. Det finns ingen gräns för hur många betalningsföretag som får finnas och det kan i princip finnas ett per betalnummer.

Mobiloperatörerna har alltså bildat en eget bolag vilket inte är tillåtet om de haft monopol, så det måste finnas andra betalningsföredlare, annars måste wywallet säljas ut till någon annan.

Problemet är att varje abonnent måste alltså upprätta ett eget avtal till varje betalningsförmedlare. De flesta tjänsteleverantörer kommer nog att använda wywallet av praktiska själ, men större leverantörer som t.ex. SL och Västtrafik kan starta egna bolag för att minska kostnaderna och därmed sköta det själva.

Det kan också bli så i förlängningen att det kommer att finnas olika betalnummer beroende på vilken betalningsförmedlare man använder, och olika priser dvs en SMS-biljett till via det ena numret kanske kostar 2 kr mer än det andra.

Christer Olsson

Monopol

2013-01-16 16:58

Återigen. Hur kan jag som idag har Telia smsa med ett annat system?

henriko

Monopol

2013-01-16 18:09

Fick ett svar, en bit upp.

henriko

Why WyWallet

2013-01-16 10:11

Hatar att det ska vara fjantiga namn på engelska alltid nu. Kommer inte ansluta mig till nåt som heter WyWallet om jag så ska tvingas betala med enkronor istället.

Winne124

Why WyWallet

2013-01-16 10:16

Du kan inte betala med kontanter så det är lugnt. ;)

Frason

Why WyWallet

2013-01-16 12:14

Jo faktiskt.
tex för att göra det komplicerat så har SL valt i Ropsten att man enbart kan betala kontant i spärrarna. Dock finns det ingen bankomat i Ropsten, man kan dock köpa med kort i kiosken. Dock måste man smita in genom spärrarna olagligt för att ta sig till kiosken som är innanför spärrarna...

strife

Why WyWallet

2013-01-16 15:02

Hmm undrar hur det är i Sverige med krona, men i EMU länder så lyder direktiven från EU att alla valörer måste godtas av säljaren. Så om köparen väljer att köpa en slickepinne med 200€ sedel så måste säljaren godta detta. Eller tvärt om, om köparen betalar sin TV med 1 centare.


Har tänkt använda mig av detta nån dag då jag för p-böter för att automaten inte godkännde mindre än 20 centare eller högre än 2€ slantar (sedlar). Men gäller att förbereda sig med att kort eller en liten film som visar att man försökt betala, med rätt datum stämpel.

Juan_

Why WyWallet

2013-01-16 13:08

Håller med. Svtplay, wywallet....

löjligt!

primate

Why WyWallet

2013-01-16 15:07

Äh, vad som är löjligt är att lilla finland envisas med finskan och sverige med svenskan.

Själv vägrar jag svenska eller finska i mina prylar, allt går på engelska.

Juan_

En stor bluff

2013-01-16 10:34

Detta är teleoperatörernas sätt att försöka tjäna mer pengar på betaltransaktioner. Många artiklar om detta på senaste tiden och jag har ännu ej sett någon från Finansinspektionen som berättar om dessa regler. Hittills verkar det bra för Wywallet, ingen ifrågasätter deras uppgifter och de har ju som sagt redan lyckats blåsa SL med flera till att försämra servicen till sina egna kunder. En stor skandal.

Jag hoppas hela sanningen kommer fram men det verkar svårt med tanke på att media hittills bara clonat utskickade pressmeddelanden...

nisse 32

(Inlägget är borttaget av moderator)

2013-01-16 11:18


En stor bluff

2013-01-16 23:28

Gäsp, det är ingen bluff.
Fråga FI.

diiz

En stor bluff

2013-01-21 11:35

Vadå ingen bluff?

Läs:
http://www.bussmagasinet.se/2013/01/fi-mobilopertorerna-tvingar-fram-nya-sms-losningar/

http://www.fi.se/Tillsyn/Skrivelser/Listan/Klargorande-om-regler-kring-sms-biljetter/

napinsky

En stor bluff

2013-01-21 11:45

Tack för infon som bekräftar mitt ursprungliga inlägg.

Här är direkta citat ur Finansinspektionens klargörande:

"Min mobiloperatör säger att jag på grund av nya regler från FI måste börja använda en ny tjänst för att kunna betala mina sms-biljetter. Stämmer det?

Nej, det är inga nya regler på gång. Redan den 1 augusti 2010 infördes krav på att företag som erbjuder betaltjänster måste ha tillstånd från FI. Den förändring som nu sker beror på att mobiloperatörerna ska lägga ner nuvarande betaltjänst. Något de bestämt ska börja gälla 1 februari.

Stämmer det att FI kräver att betalningen ska göras via särskilda betaltjänstföretag, som exempelvis Wywallet?

Nej, det stämmer inte. De företag som kör trafiken på din ort kan själva välja vilken lösning de vill använda. Wywallet är en av flera betaltjänstföretag som erbjuder mobila betaltjänster."

nisse 32

En stor bluff

2013-01-21 12:23

Vad ska man säga? man blir bara irriterad och förbannad...

napinsky

En stor bluff

2013-01-21 12:25

Och var i ligger bluffen?

Anledningen till att det ändras nu är att mobiloperatörerna har fått uppskov tills nu.
Och att mobiloperatörerna inte vill vara betaltjänstföretag, därför skapar de ett nytt företag för detta.

diiz

En stor bluff

2013-01-21 12:23

Vad skulle vara bluffen?

diiz

En stor bluff

2013-01-21 13:36

Bluffen består i att teleoperatörerna skyller på nya regler (från FI) när de i själva verket vill enbart promota sin egen nya betaltjänst. Den lösning som finns idag funkar utmärkt juridiskt och tekniskt och det är fullt möjligt att fortsätta med den efter 1/2 - om de hade velat.

Nu försöker de lura alla konsumenter att signa upp för en ny betaltjänst och beskyller felaktigt FI att tvinga fram detta. Eftersom detta är medveten desinformation kallar jag det för bluff.

FI har inga nya regler som tvingar till ett nytt system efter 1:a februari.

nisse 32

En stor bluff

2013-01-21 13:57

"Bluffen består i att teleoperatörerna skyller på nya regler (från FI) när de i själva verket vill enbart promota sin egen nya betaltjänst"

Nja, de skyller på regler från FI vilket också är sant. Dock har de fått uppskov tills 1 feb för att inte SMS-betalningar skulle försvinna helt år 2010 när reglerna trädde i kraft.

"Den lösning som finns idag funkar utmärkt juridiskt och tekniskt och det är fullt möjligt att fortsätta med den efter 1/2 - om de hade velat."

Nej, då måste alla operatörer registrera sig som betalningsoperatörer och de vill dem inte. Därför skapade de ett nytt bolag som är det.

"Nu försöker de lura alla konsumenter att signa upp för en ny betaltjänst och beskyller felaktigt FI att tvinga fram detta."

Lura? Hur då?

diiz

En stor bluff

2013-01-21 14:13

Än en gång, citat direkt från Finansinspektionen:

"Nej, det är inga nya regler på gång. Redan den 1 augusti 2010 infördes krav på att företag som erbjuder betaltjänster måste ha tillstånd från FI. Den förändring som nu sker beror på att mobiloperatörerna ska lägga ner nuvarande betaltjänst. Något de bestämt ska börja gälla 1 februari."

nisse 32

(Inlägget är borttaget av moderator)

2013-01-21 14:17


En stor bluff

2013-01-21 14:24

Ja?
Det är ingen som sagt att det är nya regler, däremot är det nya bestämmelser från 1 feb för det var så länge som mobiloperatörerna fick uppskov att hantera sms-betalningar av FI.

Läs på lite!

diiz

Ränta?

2013-01-16 10:44

Någon som orkat kolla? Vilken ränta får man på insatta medel?

henriko

Ränta?

2013-01-16 10:51

ur "Allmänna villkor för WyWallet (gäller från och med den 1 juni 2012)"

punkt 7.1 "Kunden har inte rätt till ränta på pengar på WyWallet kontot"

qwerty321

Västtrafik

2013-01-16 10:47

Ni skriver att vi som brukar åka med SL/Västtrafik kommer få problem, och att dom utvecklat egna lösningar men skriver inte vad jag vet någonting om hur Västtrafik har löst detta?

Här har ni ett exakt sms som skickas ut från Västtrafik till sina kunder och jag skulle gärna vilja veta vilka problem detta kommer skapa för mig?

"Hej! Du behöver inte skaffa tjänsten WyWallet för att köpa våra sms-biljetter, utan kan köpa som precis som vanligt. Trevlig resa önskar Västtrafik"

För mig låter det som att jag som kund inte påverkas på något vis utan allting flyter på precis som vanligt, så IDG får gärna utveckla lite för nu har ni gjort iaf mig väldigt förvirrad.

Nellie

Västtrafik

2013-01-16 10:56

> För mig låter det som att jag som kund inte påverkas på något vis utan allting flyter på precis som vanligt,

nja, från västtrafiks hemsida "Den största skillnaden är sättet att betala. Efter 1 februari kan du inte längre betala våra sms-biljetter via mobilfakturan eller kontantkortet. Istället behöver du registrera dig på vår hemsida och kan sedan välja mellan att betala med bankkort, kreditkort eller faktura."

samt "För barn och ungdomar under 18 år gäller att förälder eller målsman behöver registrera barnets mobiltelefonnummer på sin kundprofil för att barnet sedan ska kunna köpa sms-biljetter."

det måste kännas underbart att de inför ett system där alla föräldrar kommer att kunna ha koll på hur deras barn reser :)

qwerty321

Västtrafik

2013-01-16 23:29

Föräldrarna hade säkert ingen koll på deras mobilräkningar innan.

diiz

Olika betalmetoder

2013-01-16 10:50

Vi verkar gå in mot en tid då det är olika betalningsmetoder beroende på var och vad man köper.

Hoppas att vi konsumenter klarar av att hantera det. Det bästa är väl att alla erbjuder åtminstone 3-5 olika alternativa betalningsmetoder så att man inte blir ställd.

Speciellt vid resor är det viktigt annars blir man ju strandsatt.

incus

Olika betalmetoder

2013-01-16 11:06

Japp, stämmer ju bra det. De flesta av bankerna har ju dessutom infört en mobil plånbok "Swish" nu också, där man kan överföra pengar för betalningar mellan privatpersoner.

Vi kommer säkert få ha minst 5 eller fler olika appar för olika typer av betalningar, i alla fall om man är ute och reser lite emellanåt.

BKD

Olika betalmetoder

2013-01-16 13:51

Jag förstår inte ens vitsen med Swish. Jag har redan ett betalkort. Varför skulle jag inte vilja betala med det?

Är det billigare för handlarna är Visas avgifter? För någon anledning måste det ju vara att de snart finns överallt.

Alex Thunder

Olika betalmetoder

2013-01-16 14:04

Jag har inte heller funnit någon direkt anledning använda Swift ännu.

Men tanken är att det ska ersätta typ att du ger mig en hundralapp för du fick en hundralapp av mig förut. Istället behöver du bara veta mitt telefonnr så kan du ge mig hundralappen.

Deras främsta argument har varit att man lättare kan dela på notan på krogen.

Inte direkt alltså att man använder Swift för att handla och så.

Jag tror inte att jag kommer fortsätta använda Swift, användningsområdet är alltför begränsat även idén var good. Det är helt inte så vanligt att jag ger pengar till andra privatpersoner ens med sedlar.

Eventuellt skulle det kunna funka för egenföretagare och så, som utför mindre tjänster att kunna ta betalt via Swift.

incus

Olika betalmetoder

2013-01-16 14:22

Ville bara påpeka att det heter "Swish" och inte "Swift". "Swift" är något helt annat i banksammanhang. :)

I övrigt håller jag med dig helt i sak.

BKD

Olika betalmetoder

2013-01-16 14:31

oopps, ja det står swish på mobilappen. :p

incus

Olika betalmetoder

2013-01-16 23:29

Swish har inget med betalkort att göra, det är en tjänst för att överföra mellan privatpersoner.

diiz

Problem för besökare

2013-01-16 10:58

Förut så var det lätt för besökare i Stockholm/Göterborg att resa kollektivt, bara att skicka ett SMS. Nu är det tillbaka till att köpa biljetter med kontanter (går det ens längre? I Skåne har dom slutat helt med kontanter på bussar) eller kort.

jpileborg

Problem för besökare

2013-01-16 11:59

Ja, alla stackars turister och besökare lär ju bli skogstokiga på alla olika betalningssätt och tjänster som finns, inte att välja mellan, utan en för varje bolag i princip!

ConVicTen

Problem för besökare

2013-01-16 12:20

Varför kan inte SL inför möjlighet att betala med kort på buss, tåg och i tunnelbanespärr på samma sätt som Länstrafiken i Västerbotten. Att betala med kort är begripligt men SMS-biljett och framför allt Reskassan är helt obegripligt.

S K Itsnack

kul, varje bank har även de...

2013-01-16 11:16

Detta är och verkar inte så bra som det skulle kunna vara, När Varje bank ansluter sig till deras egna utvecklade system och nu även andra aktörer som vi konsumenter Behöver/ Nyttjar ....

Vilket betyder att vi kommer behöva x-antal tjänster, för att kunna betala för x- Antal andra tjänster..

Låter inte bättre än förr och det får mig verkligen att sakna reella Pengar... för dem ville alla ha...
(utom de som riskerade förlora dem, då folk både kunde välja vart de spenderade dem och framför allt hur...

Att folk däremot (som oftast framförs som främsta skälet för att skapa Plast-pengar ala' kort/digitala system..o.s.v. ) skulle bli rånade är och förblir en realitet... problemet i den digitala världen... så har vi som privat personer mycket svårt att bevisa vad kriminella gjort/gör... förr, kunde man peka i plånboken och visa... Svårt med system som man inte har någon aning om hur de ens fungerar...

Så vi kommer få så Roligt så Roligt, Banker och Bolag som utöver att tillhanda hålla tjänster, även kommer ta betalt för att vi ens befattar oss med dem.. etc. Så om inte skurkarna tar våra pengar, så gör bolagen/bankerna det... (o.s.v....o.s.v. ) kul...

Thomas Lönnberg

kul, varje bank har även de...

2013-01-17 10:28

"Att folk däremot (som oftast framförs som främsta skälet för att skapa Plast-pengar ala' kort/digitala system..o.s.v. ) skulle bli rånade är och förblir en realitet... problemet i den digitala världen... så har vi som privat personer mycket svårt att bevisa vad kriminella gjort/gör... förr, kunde man peka i plånboken och visa... Svårt med system som man inte har någon aning om hur de ens fungerar... "

Och skillnaden mellan betal-sms och wywallet är.... ingen.

diiz

Djungel

2013-01-16 13:20

Hela detta har utvecklats till en rena farsen...
I stället för att helt sonika se till att registrerade abonnemang kan fortsätta använda tjänster som förut och hitta en bra lösning för orgistrerade abonnemang, tex genom att betaltjänster inte kan användas utan registrering, så har vi nu fått en situation när vi kan tvingas registrera oss hos ett halvdussin olika betalförmedlare, med allt vad det kan innebära med kreditupplysningar, räkningar, "missade betalningar" från mindre nogräknade aktörer och rena bedrägerier.

Jag ser framför mig att bluff-fakturabranschen kommer hitta en ny nisch att ta betalt. Säg att de upprättar ett nummer eller en pool med vanliga (mobil)nummer, men "debiterar" dessa med tex 200 kr/samtal genom att skickar faktura till folk som ringt på tex annonser med dessa nummer, och på en hemsida med dessa nummer hävda att de solklart är angivet att det kostar 200 kr/samtal, vilket då avtalsmässigt skulle innebära en bindande erkänd förbindelse att man använt tjänsten.

Soppa, som sagt...

PS! Skicka in klagomål till bolagen om detta!

Du GoflorpOSX GordonFlash och 32768 andra gillar detta

Djungel

2013-01-16 23:31

"å har vi nu fått en situation när vi kan tvingas registrera oss hos ett halvdussin olika betalförmedlare"

Vilka?

diiz

Djungel

2013-01-17 00:59

På rak arm:
* SL
* Payex
* Wywallet
* Seqr
* Västtrafik

Ok, inte ett halvdussin ännu, men tror du det tar slut där?

Du GoflorpOSX GordonFlash och 32768 andra gillar detta

Djungel

2013-01-17 09:17

Det är väl egentligen ingen som tvingar dig att registrera dig där, betala bara på något annat sätt.

Och är det något nytt med att registrera sig för att betala?

SEQR vet jag inte varför du blandar in, de har inget med sms-betalningar att göra.

diiz

Djungel

2013-01-18 13:20

Om man skall betala med SMS, vilket var förutsättning för diskussionen, så räcker det inte med att ha en betalförmedlare.

Vad gör då Seqr för nytta?

Du GoflorpOSX GordonFlash och 32768 andra gillar detta

Djungel

2013-01-18 13:44

"Om man skall betala med SMS, vilket var förutsättning för diskussionen, så räcker det inte med att ha en betalförmedlare."

Jo, det gör det. Se på SL/Västtrafik.

"Vad gör då Seqr för nytta?"
Vad har SEQR med saken att göra?

diiz

Idioti!

2013-01-16 13:29

Allt krångel med betalning för att åka kollektivt har gjort att jag konsekvent struntar i att åka kollektivt. Jag tar bilen istället. Om det är bra väder och lagom avstånd går eller cyklar jag.

Tacka vet jag kollektivtrafiken i Asien. Svenskar bara krånglar till det.
Stackars turister! De kommer att få problem med detta krångel.

Snutte

Idioti!

2013-01-16 14:06

Ja, turisterna får ett riktigt elände.

incus

Idioti!

2013-01-16 14:14

Ja, och då får ju kommunerna som beställare av busstrafiken skylla sig själva om de pga blir mindre attraktiva för turister.

M M

Idioti!

2013-01-17 10:26

Nu har ju iofs betal-sms aldrig fungerat för utländska kunder.

Nu kommer det dock fungera bättre när även dessa kan registrera sig hos SL/Västtrafik etc.

diiz

Bakåt strävande

2013-01-16 14:14

Och ännu en gång visa Sverige att vi leder i teknik och utveckling :P hahahaha. Så istället för att slänga iväg ett sms och köpa vad jag nu vill så har det blivit klumpigare och många gör olika lösningar istället för som sms var ett system som funka bra som ALLA kunde använda med vilken mobil som helst. Visst kan man göra det bättre och säkrare, men fragmentering är aldrig bra när det gäller sånt här, speciellt när man inte ens kan använda kontanter i vissa fall.

André83

Bakåt strävande

2013-01-16 14:49

... men det är jättebra för de företag som nu startas upp för dessa nya betallösningar. Det skapar fler jobb och säkert lite fler miljonärer.

... fast i slutändan är det så klart vi konsumenter som förlorar på det hela eftersom vi får stå för notan.

BKD

Bakåt strävande

2013-01-16 23:32

Nej, det är precis som vanligt. Bara att skicak iväg ett SMS.

diiz

Aldrig i livet att jag åker kommunalt

2013-01-16 14:38

Jag tar min bil dit jag skall...punkt slut!

Demokrati och yttrandefrihet är det viktigaste vi har, lär dej det !

SMS-betalning

2013-01-16 14:56

Om nu betalningen inte längre får belasta telefonräkningen/kontantkortet, utan måste gå genom en betalningsförmedlare, varför då inte införa ett gemensamt protokoll!?

Varje person kan då välja EN betalningsförmedlare, och denne kan i sin tur, via det gemensamma protokollet, överföra pengar till ALLA olika betalningsmottagare (jmfr: banken som betalningsförmedlare, plusgirot som protokoll).

xxxArneAnkaxxx

SMS-betalning

2013-01-16 18:01

Det är mycket revirpinkning nu så det dröjer nog ett bra tag tills det eventuellt kommer något sådant.

M M

Vilken ny lag?

2013-01-16 15:01

Vilken är den nya lagen som träder i kraft 1 februari? Hittar ingen uppgift om det.

M M

Vilken ny lag?

2013-01-16 23:32

Det var längesedan den trädde i kraft, men operatörerna har fått uppskov tills nu.

diiz

Vilken ny lag?

2013-01-17 04:15

Det är flera år sen den infördes, SMS-betalningarna har haft uppskov för att man skulle hinna införa lösningar.

Lagen innebär bland annat att mobiloperatörerna inte får ta ut några avgifter annat än vanlig SMS-taxa när deras abonnenter använder sig av betal-SMS som går till en tjänst utanför mobiloperatörens nät. Genom att skapa ett eget betalningsförmedlarföretag (wywallet) så kan man ändå få en del av den avgiftskakan.

Christer Olsson

Ingen extra kostnad?

2013-01-16 15:55

Och jag antar att detta INTE innebär en extra kostnad för oss som är konsumenter?

Sjukt kul om det är en kostnad (faktura, månads etc). Regeringen vill att vi åker kommunalt, men straffar de som åker kommunalt men inte de som kör bil. Varför ska jag ta bussen om jag lika gärna kan åka bil till samma kostnad?

SL ska kosta 20kr för en resa inom cirka en timme, eller till destination. Inte hutlösa 45-55kr som det kostar nu. Kan lika gärna ta bilen och sitta varmt, med min musik, och komma fram när jag vill komma fram.

MBP - MVP

Ingen extra kostnad?

2013-01-16 17:06

> Och jag antar att detta INTE innebär en extra kostnad för oss som är konsumenter?

Till att börja med förväntas vi sätta in pengar på vår nya WyWallet. Pengar som de kommer att tjäna ränta på.

henriko

Ingen extra kostnad?

2013-01-17 10:24

Och det görs inte på ditt bankkonto redan menar du?

diiz

Ingen extra kostnad?

2013-01-17 11:36

Kanske. Men jag får i alla fall lite ränta. Och det är en faktor jag kan ta hänsyn till när jag väljer via vem jag vill förmedla mina pengar.

WyWallet hade ett val att ge mig ungefär samma ränta som andra aktörer eller en högre ränta. De valde att ge min mindre ränta, varför de förtjänar att sågas på grund av det, bla.

henriko

Ingen extra kostnad?

2013-01-17 13:12

På ett normal bankkonto får du ingen ränta.

diiz

Ingen extra kostnad?

2013-01-16 23:33

Nej, det är ingen extra kostnad.

diiz

Ingen extra kostnad?

2013-01-17 00:51

"Regeringen vill att vi åker kommunalt, men straffar de som åker kommunalt men inte de som kör bil."

Skämtar du?
Bilister är väl bland de mest straffade i Sverige.

Men håller med om 20 kr, det var ju så en period i Stockholm och jag har aldrig åkt så mycket kommunalt som då (när jag haft bil), nu tar jag bilen eller taxi överallt som är längre än 10 minuters promenad bort.

confused

FI-enden?

2013-01-16 17:13

OM det nu är på grund av nya lagkrav. Vad i hela helvete var problemet som gjorde att man tvungen att införa den här typen registering för varje avsänd betalning??

Fanns det verkligen skattesmitare och andra bovar som orkade tvätta pengar genom att köpa 1000 kontantkort och sedan sätta sig och smsa upp dem?

Låter som det inte kan ha handlat om mycket pengar.

Något säger mig att sveriges minskade effektivitet från och med februari kommer kosta betydligt mer.

henriko

FI-enden?

2013-01-16 18:34

Regeringen vill förhindra pengingtvätt.
Vilket inte hindrar en statlig myndighet från att via falska fakturor få ut kontanter för att starta ett bulvanföretag.

Telia är det som hittils förmedlat betalningarna. Och telia är samma företag som lät en del av pengarna till företagsköp utomlands mellanlanda i en brevlåda i Gibraltar (eller något sånt) tillhörande en fotomodell (som råkar vara en statschefs dotter).

Så visst är det självklart att betalningar från privatpersoner till aktiebolag (publ) med miljonomsättning för i genomsnitt några tior per månad ska rannsakas!

En annan sak med det nya systemet är att i alla fall de nya betalnummer man ska anvädna från första februari inte är 71xxx-nummer (som tidigare använts för betal-SMS) utan nummer som ser ut som vanliga mobiltelefonnummer(*) (070-, 076-). Jag undrar hur många dagar inpå februari det dröjer innan någon av fakuraskojarna vaknar till och skickar SMS av typen "Hej! Var är ni? Jag är på Arlanda och väntar!" med ett "betalnummer" som avsändare.

Jag antar att pts fortfarande sover när det gäller användande av vanliga telefonnummer som betalnummer.
(*) SMS-nummer som kommer användas i stället för 71xxx (exempel):
SL 0767-20 10 10 (Verkar tillhöra TDC men skulle kunnat vara tele2)
Östgötatrafiken 0700-91 00 91 (Ser ut som vanligt Tele2-nummer)
Upplands lokaltrafik: 0704-20 22 00 (Ser ut som vanligt Tele2-nummer)

pml

Jag säger NEJ!

2013-01-16 17:24

Detta är så dumt att jag kommer vägra!

Det kommer givetvis ge mig problem i livet. Men några principer får man ju ha.

Jag kommer troligen åka till andra städer där jag är beroende av buss, i mindre utsträckning, och jag kommer endast göra resor i bil.

Jag kommer troligen skänka mindre i välgörenhet än jag brukar.

Jag kommer handla färre tjänster, och begränsa mig till leverantörer som säljer giftcards, eller aktörer som helt enkelt i min närhet, dit jag kan åka och prata med folk och ge dem en sedel. Fast det kommer säkert inte funka i många fall.

Jag skulle gärna se att alla sa nej, så FI(?) Telia och andra fick tänka om och tänka rätt igen.

henriko

Jag säger NEJ!

2013-01-16 23:34

Och vad är problemet?

Ser ingen större skillnad mellan betal-sms och WyWallet.

diiz

Jag säger NEJ!

2013-01-17 00:41

Först och främst smidigheten. Detta blir ju ett steg extra, med en extra registrering, och extra påfyllnad av pengar hela tiden.

Tanken är ju att alla ska ha en pott insatt som aktörerna bakom kan lyfta ränta på. Det rimliga borde ju kanske vara att jag fick ränta på mina pengar. Insåg just att det är därför det heter WyWallet och inte MyWallet. Det är liksom helt upp och ner tänkt.

Och för turister och arbetare från utlandet kommer det ju bli en väldigt stor skillnad, eftersom de är exkluderade från systemet.

För de som kan registrera sig föreligger ju problemet att all information om namn, adress och personnummer kommer att säljas vidare till andra aktörer. Finns ju många som kanske inte vill få sina uppgifter sålda till spammare och misshandlande exmakar.

Dessutom kommer även information om dina köp säljas. Jag tycker man som privatperson ska ha rätt att köpa tex vuxenblöjor med kontanta medel om man inte vill att det ska hamna i ett centralt register, som det bara är en tidsfråga innan det ligger på torrentnätverket. På samma sätt tycker jag det är varje privatpersons rätt att få vara betalande medlem i tex en StarTrekdejtingsida på Internet, utan att det ska hamna i ett centralt register.

Detta kunde man med gamla systemet, via kontantkort. Men med nya systemet är det omöjligt, så vida man inte är organiserad brottsling givetvis. Då har man ju tillgång till stulna telefoner, identiteter och målvakter, ifall man skulle vilja skicka svart-sms.

Vill staten ha koll på skatter får de väl kolla företagen som har betalnumren. Det är ju där pengarna kommer in, och det är ju där de ska skattas. Pengar som privatpersoner har är ju redan skattade, så jag förstår inte grejen alls.

Jag tror tyvärr detta nya system är helt meningslöst. Det kommer inte stoppa fifflare, och det är en klar försämring gentemot gamla systemet.

Problemet är att det hela är en korkad lösning på ett problem som jag betvivlar finns överhuvudtaget, och dessutom inte löser det om det finns.

henriko

Jag säger NEJ!

2013-01-17 09:15

"Först och främst smidigheten. Detta blir ju ett steg extra, med en extra registrering, och extra påfyllnad av pengar hela tiden."

Registrering är en gång, precis som när man skaffar ett mobilabonnemang. I övrigt är det inga extra steg mer än just påfyllning.
Påfyllning har man ju dock på kontantkort också t.ex.

" Det rimliga borde ju kanske vara att jag fick ränta på mina pengar"

Varför?
Du får inte ränta på ditt vanliga bankkonto heller.

"Och för turister och arbetare från utlandet kommer det ju bli en väldigt stor skillnad, eftersom de är exkluderade från systemet."

De har väl alltid varit utanför SMS-systemet?

"För de som kan registrera sig föreligger ju problemet att all information om namn, adress och personnummer kommer att säljas vidare till andra aktörer. Finns ju många som kanske inte vill få sina uppgifter sålda till spammare och misshandlande exmakar."

Hur vet du vem (och om) uppgifterna kommer säljas?
Och om de skulle göra det, varför skulle de sälja till spammare?

"Jag tycker man som privatperson ska ha rätt att köpa tex vuxenblöjor med kontanta medel om man inte vill att det ska hamna i ett centralt register, som det bara är en tidsfråga innan det ligger på torrentnätverket."

Gör det då?
WyWallet är inte det enda sättet.

"Vill staten ha koll på skatter får de väl kolla företagen som har betalnumren. Det är ju där pengarna kommer in, och det är ju där de ska skattas."

Det handlar inte om skatter utan om penningtvätt.

"Problemet är att det hela är en korkad lösning på ett problem som jag betvivlar finns överhuvudtaget, och dessutom inte löser det om det finns."

Hur kan du vara så säker på detta? Jobbar du i branschen?

diiz

Jag säger NEJ!

2013-01-17 12:23

> Registrering är en gång

Många jag känner brukar byta nummer typ vartannat år för att de inte orkar bry sig att behålla sitt nummer när de skaffar nytt abonnemang där en telefon ingår.

Hur som helst så är det ett extra jobb. du frågade vad skillnaden var. Jag tog upp en skillnad.

> I övrigt är det inga extra steg mer än just påfyllning.

Kör du kontantkort åker du på en registrering du aldrig behövt göra tidigare. Och dessutom ytterligare en pott du måste hålla koll på och fylla då och då, som du inte behövt krångla med tidigare. Startkostnaden ökar ju givetvis också.

Kör du abonnemang åker då på en registrering du aldrig behövt göra tidigare, samt krånglet med att fylla på en pott som du inte behövt göra tidigare. Och startkostnaden ökar givetvis här också.

> Du får inte ränta på ditt vanliga bankkonto heller.

Det hade jag då sist jag kollade. Jaså. Har det också blivit sämre i samhället. Dags att byta bank i så fall.

> De har väl alltid varit utanför SMS-systemet?

Nej. De har kunnat köpa kontantkort och använda till sms-betalningar.

> Hur vet du vem (och om) uppgifterna kommer säljas?

Det står i avtalet för tjänsten att de planerar sälja ALLA uppgifter som finns i systemet.

Vem som faktiskt kommer att köpa vet jag givetvis inte. Men jag kan ju förutse några som kommer vara intresserade.

Den som tex inte vill att scientologerna ska få veta på vilken ort du bor och i vilka affärer du shoppar, och när du inte är hemma... bör ta det säkra före det osäkra att inte acceptera dessa villkor.

> Gör det då? WyWallet är inte det enda sättet.

Om inte gamla SMS-betal-systemt via kontantkort var enda sättet att anonymt betala saker på nätet, varför bryr man sig ens om att ta bort den vägen då?

Vilka system tänkte du på?

> Det handlar inte om skatter utan om penningtvätt.

Och exakt varför ska privatpersoner straffas för det? Varför ska de registreras och kartläggas? Hade det inte varit bättre för alla om man istället kartlade och registrerade de bolag som tog emot pengarna? De är ju färre.

> Hur kan du vara så säker på detta? Jobbar du i branschen?

Hm. Nej. Ordet "betvivlar" betyder ungefär motsatsen till "vara säker".

Men du som är så insatt kan väl förklara för oss utomstående vilka summor vi snackade om, och exakt hur de gick till väga, de som tvättade pengar i stor skala genom att smsa.

henriko

Jag säger NEJ!

2013-01-17 13:20

"Många jag känner brukar byta nummer typ vartannat år för att de inte orkar bry sig att behålla sitt nummer när de skaffar nytt abonnemang där en telefon ingår.

Hur som helst så är det ett extra jobb. du frågade vad skillnaden var. Jag tog upp en skillnad."

Det är ju som sagt samma extra jobb som när de byter nummer.

"Kör du kontantkort åker du på en registrering du aldrig behövt göra tidigare. Och dessutom ytterligare en pott du måste hålla koll på och fylla då och då, som du inte behövt krångla med tidigare. Startkostnaden ökar ju givetvis också.

Kör du abonnemang åker då på en registrering du aldrig behövt göra tidigare, samt krånglet med att fylla på en pott som du inte behövt göra tidigare. Och startkostnaden ökar givetvis här också."

Jaha, 5 minuter av ditt liv. Måste vara jobbigt att leva om du vägrar alla nya registreringar.
Vad är det för startkostnad du pratar om?

"Det hade jag då sist jag kollade. Jaså. Har det också blivit sämre i samhället. Dags att byta bank i så fall."

Det kan inte vara mycket.

"Nej. De har kunnat köpa kontantkort och använda till sms-betalningar."

Och nu kan de registrera sig direkt hos SL/Västtrafik och sedan skicka ett sms från sitt vanliga abonnemang.

"Det står i avtalet för tjänsten att de planerar sälja ALLA uppgifter som finns i systemet."

Nej, det gör det faktiskt inte. Det är enbart tolkningar...

"Om inte gamla SMS-betal-systemt via kontantkort var enda sättet att anonymt betala saker på nätet, varför bryr man sig ens om att ta bort den vägen då?"

För att det inte är anonymiteten man är ute efter?

"Och exakt varför ska privatpersoner straffas för det? Varför ska de registreras och kartläggas? Hade det inte varit bättre för alla om man istället kartlade och registrerade de bolag som tog emot pengarna? De är ju färre."

Lagen har inget med registrering och kartläggning att göra, den säger bara att mobiloperatörerna får köra vidare som de gör nu. Eftersom de inte orkade lösa problemet så startade de ett nytt bolag.

"Hm. Nej. Ordet "betvivlar" betyder ungefär motsatsen till "vara säker"."

Du verkade ganska säker på att det inte löser problemet, hur vet du det?

diiz

Jag säger NEJ!

2013-01-17 20:04

> Vad är det för startkostnad du pratar om?

Pengarna man måste ha innestående i systemet.

henriko

Jag säger NEJ!

2013-01-17 22:57

Du menar som på vilket kontantkort eller betalkort som helst?

diiz

Jag säger NEJ!

2013-01-17 20:15

> Nej, det gör det faktiskt inte. Det är enbart tolkningar...

Ja, så tolkar jag avtalstexten. Du och alla andra får givetvis tolka hur ni vill.

Så här står det i alla fall:

"Kunden medger att 4T samlar in, registrerar och behandlar Kundens
personuppgifter, exempelvis namn, personnummer, adressuppgifter, datum
för inköp, hos vilken Handlare inköp gjorts, i förekommande fall uppgift om
kreditbelopp, samt övriga uppgifter"

"Personuppgifter kan komma att lämnas vidare till ombud, underleverantörer,
till berörda Handlare, kreditpartners eller andra partners"

http://wywallet.se/wp-content/uploads/2012/06/Allm%C3%A4nna-villkor-2012-06.pdf

Dessutom:

"4T kan komma att samla in och behandla personuppgifter från annat register".

Vilket skulle kunna tolkas som att när de gjort detta så har de ännu mera känsliga personuppgifter i sitt register som de har rätt att sälja vidare, eftersom jag gett dem tillåtelse till det.

henriko

Jag säger NEJ!

2013-01-17 22:58

Du får också tolka det som du vill, och tills vi vet säkert är det som sagt bara tolkningar.

diiz

Jag säger NEJ!

2013-01-17 20:21

> För att det inte är anonymiteten man är ute efter?

För mig som medborgare är den dock helig.

Jag är väldigt tveksam till 1984-samnhället vi är på väg in i... i kubik. Stasi hade inte ens kunna drömma om denna grad av medborgarkontroll.

Det sk transparenta samhället kan säkert ha fördelar... genom att vi behöver färre poliser på span.

Men det har också stora risker då makt ofta korrumperar. Det kommer bli väldigt svårt att ens åka buss till en liten fredlig demonstration utan att bli identifierad... och få hela familjen bortförd och fängslad.

henriko

Jag säger NEJ!

2013-01-17 22:59

"Det kommer bli väldigt svårt att ens åka buss till en liten fredlig demonstration utan att bli identifierad... och få hela familjen bortförd och fängslad."

Öh, va?

diiz

Jag säger NEJ!

2013-01-17 20:26

> Du verkade ganska säker på att det inte löser problemet, hur vet du det?

Du svarar ju inte på min fråga exakt vilket problem det är vi pratar om.

Men rent generellt känner jag mig rätt säker på att de kriminella man vill åt nu bara kommer bli ännu mera kriminella. I brist på en anonym identitet, snor man väl bara en riktig.

henriko

Jag säger NEJ!

2013-01-17 23:00

Vi pratar om problemet som funnits med sms-betalningar bl.a.

diiz

Jag säger NEJ!

2013-01-17 09:51

Utländska mobilabonnemang kan också registrera sig hos betalningsförmedlaren. Så det kommer att fungera bättre för dem eftersom möjligheten att registrera sig finns.

Men framförallt för de med företagsabonnemang hos andra teleoperatörer än de stora blir det en stor fördel eftersom deras abonnemang idag räknas som utländska hos de svenska teleoperatörern varför betal-sms idag inte fungerar.

Christer Olsson

Jag säger NEJ!

2013-01-17 12:26

> Utländska mobilabonnemang kan också registrera sig hos betalningsförmedlaren.

Källa på det?

Enligt deras egen information är det endast personer med svenskt personnummer och svensk folkbokföringsadress som kan skaffa WyWallet.

Så jag kan som papperslös utlänning registrera mig?

henriko

Jag säger NEJ!

2013-01-17 13:21

Nu skrev han hos betalningsförmedlaren, alltså t.ex. hos SL/Västtrafiken.

Vad de har för krav får du kolla med dem.

Dessutom finns det inga papperslösa utlänningar, det är illegala och bör ej finnas i landet.

diiz

Jag säger NEJ!

2013-01-17 20:31

> Nu skrev han hos betalningsförmedlaren, alltså t.ex. hos SL/Västtrafiken.

Ah! Ok. Fattade fel där.

> Dessutom finns det inga papperslösa utlänningar, det är illegala och bör ej finnas i landet.

Nu hamnade vi kanske lite utanför ämnet. Men de ska ha rätt till sjukvård nu mera, så samhället har inte riktigt samma raka syn på dessa människor som du har.

Ena handen välkomnar dem i sjukvården. Andra handen gör det samtidigt svårare för dem att ta sig dit.

henriko

Jag säger NEJ!

2013-01-17 23:02

Nja, snarare att de nu har rätt till ALL sjukvård m.m. som en vanlig medborgare har.

Men ja, det är idioti och endast något som har kommit till för att "hålla SD borta"

Akutsjukvård har alla människor rätt till.

diiz

Jag säger NEJ!

2013-01-17 06:43

> Ser ingen större skillnad mellan betal-sms och WyWallet.

nej, det är väl nästan samma sak... problemet är ju att nästan ingen (i alla fall inom kollektivtrafiken) tänker använda sig av wywallet... varje företag tänker istället använda en egen lösning som man måste registrera sig i för att kunna betala biljetter via mobilen

qwerty321

Jag säger NEJ!

2013-01-17 09:22

Ja, det är ett problem.
Man undrar varför, är det för dyrt?

diiz

Jag säger NEJ!

2013-01-17 12:35

Kanske tar bolagen en rövare?

Går det så går det.

(Eller rättare sagt... Går folk på det så går folk det på det.)

Bussbolagen tycker givetvis det är trevligare om folk sätter in en förskottspott på deras bankkonto än på en teleoperatörs bankkonto.

Detta är ju givetvis ett helt ok system för de som åker med samma buss varje dag, och som då naturligt kanske vill ingå mer omfattande avtal, där ökad smidighet och rabatter ingår i avtalet.

Men för sällanåkare. Är den här typen av system inte ett vettigt alternativ.

henriko

Jag säger NEJ!

2013-01-22 09:20

Det uppenbara problemet är att de som mest behöver SMS-biljetter dvs de som inte redan skaffat länstrafikens "kontantkort" troligen inte kommer att ha registrerat sig i förväg.

Sen är det som sagt den andra klasen problem: Vanliga 070-nummer till betal-sms:en (vilket är en gyllene chans för fakturaskojarna i sydvästra skåne), helt plötsligt andra företag inblandade som har en annan syn på personlig integritet (dvs "anmäler du dig så får vi spamma järnet och skicla dina resvanor till de som betalar"). Och pengingtvätt håller som sagt statliga myndigheter redan på med fast på en högre nivå.
Om Nisse vill föra över pengar till Olle så känns det som en omväg att Olle registrerat ett företag, startar en SMS-tjänst, Nisse tecknar ett mobilabonnemang och sedan skickar betal-sms.
Borde vara enklare att lägga en guldtacka eller nåt liknande under en stubbe i skogen som sen Olle säljer till "sms-guld".

Den här betaltjänstlagen verkar vara ännu en lag där regeringen skjuter först och, tja snacka om den har de inte gjort än. Men trycket kanske ökar om kontanthanteringen ökar när de som använder dagens SMS-tjänster blir färre. Eller att mindre välkända företag börjar starta betalförmedlingstjänster inofficiellt (nu när det inte är 71xxx eller 72xxx-nummer så kan ju vem som helst göra det).

pml

Jag säger NEJ!

2013-01-22 09:27

"Om Nisse vill föra över pengar till Olle så känns det som en omväg att Olle registrerat ett företag, startar en SMS-tjänst, Nisse tecknar ett mobilabonnemang och sedan skickar betal-sms.
Borde vara enklare att lägga en guldtacka eller nåt liknande under en stubbe i skogen som sen Olle säljer till "sms-guld"."

Ja, nu är det väl inte den typen som man försöker komma åt.

Nja, lagen i sig är inte problemet. Problemet är teleoperatörerna och kollektivtrafiken.

diiz

Då blir det att ta bilen istället...

2013-01-17 08:31

... för att åka buss/tunnelbana de få gångerna det passar.

Choban

Comments powered by Disqus
Steve Wozniak

MacWorld

Steve Wozniak blir vaxfigur på Madame Tussauds

Iphone-försäljningen ökar

MacWorld

Starkt uppåt för Iphone-försäljningen

PC för Alla

Skärmen är svart

Så gör du när datorn startar men skärmen är svart


MacWorld

Google Photos

Google släpper obegränsad fotomolntjänst


MacWorld

Apple Watch

Bilförare fick böter på grund av Apple Watch


MacWorld

Iphone startar om

Speciellt meddelande kan krascha IOS - så får du igång telefonen igen


MacWorld

Macbook Pro

Nya Macbook Pro har stöd för 5K-skärmar


MacWorld

Pixelmator

Nu finns Pixelmator även för Iphone


Sajter om it & teknik

Andra områden

  • Anbud24För anbudsansvariga och bid managers.
  • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
  • Lag & rättRegler och verktyg för miljöproffs.
  • MiljöaktuelltHållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
  • Studio För dig som producerar ljud och musik.
  • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng