Teleoperatörerna har tagit fram ett nytt system för att sköta sms-betalningar. Från och med 1 februari kommer många typer av sms-betalningar gå via det gemensamma bolaget Wywallet.

Förutom att hantera sms-betalningar är det även tänkt att du med Wywallet i framtiden ska kunna göra betalningar på nätet, överföringar mellan privatpersoner och på sikt även betalningar i butik.

För dig som bara vill sms-betala kommer det inte att bli så stora praktiska skillnader. När du försöker göra en sådan betalning efter den första februari kommer du att få ett sms om att du måste registrera dig hos WyWallet. Det gör du antingen genom att ladda ner deras app till din smartphone, men det räcker med att skicka ett sms till nummer 71798 med texten "WW". Nu kommer du att fortsätta få dina sms-betalningar på mobilfakturan, men de går genom Wywallet.

Dock gäller det att vara vaksam när du ska göra sms-betalningar till företag för första gången i fortsättningen. Det krävs nämligen att företag ansluter sig till Wywallet för att du ska kunna fortsätta betala som vanligt (efter att du registrerat dig hos Wywallet som sagt). Du som till exempel brukar betala SL- eller Västtrafik-biljetter med sms kommer att få problem, för SL och Västtrafik har valt att utveckla egna lösningar. För att sms-betala hos SL till exempel måste du registrera dig (personuppgifter samt om du vill betala med kontokort eller faktura) hos dem på deras sajt, därefter kan du betala med sms.

Rättelse: Ursprungligen stod det att lagen som bland annat reglerar sms-betalningar börjar gälla 1 februari men den är redan införd.