Den stora händelsen i IT-världen den här veckan har onekligen varit den stora prylmässan CES 2013 i Las Vegas. Trots att Apple bojkottar tillställningen har vi fått se en lång rad tillbehör för företagets produkter, däribland nya Thunderboltdiskar och smarta ställ.

När det kommer till Apple ryktas det om nya modeller av iPad och iPad Mini redan i mars. Några större nyheter vankas ej, snarare handlar det om att hålla konkurrenterna stången med tätare produktlanseringar.

Det har även ryktats om en ny budgetmodell av iPhone, men detta har dementerats av ingen mindre än Phil Schiller. Exakt hur Apples marknadsföringschef uttryckte sig har visserligen varit föremål för debatt de senaste dagarna, men det råder knappast något tvivel om andemeningen.

Apples vd Tim Cook har under veckan besökt Kina. Där har han bland annat talat med ministrar, besökt lokala återförsäljare och förhandlat med China Mobile. Det sistnämnda kan innebära att det snart blir aktuellt med ett avtal som ger världens största mobiloperatör möjlighet att sälja iPhone.

Apple har även kunnat fira att det nu har skett 40 miljarder nerladdningar från App Store sedan starten 2008. Eftersom butiken har 500 miljoner registrerade användare innebär siffrorna att varje användare i genomsnitt har laddat ner 80 appar till sin iPhone, iPad eller iPod Touch.

I syfte att få bukt med utvecklare som försöker lura användarna att ladda ner undermåliga program har Apple skärpt reglerna på App Store. Från och med nu får man endast lägga till bilder som visar hur programmet ser ut i samband med lansering och eventuella uppdateringar. På så sätt hoppas man få bukt med fenomenet att illasinnade utvecklare luras med skärmdumpar från mer välgjorda program.

Avslutningsvis har vi kunnat konstatera att Apple valt att spärra alla versioner av Java äldre än 1.7.10.19 i OS X 10.6 eller senare. Detta efter att experter och myndigheter varnat för ett minst sagt allvarligt säkerhetshål i Oracles tilläggsprogram. Medan vissa av våra läsare gläds över tilltaget är det andra som förfasar sig; i de sistnämndas ögon är det nämligen användarna själva som ska avgöra vad som ska köras och vad som inte ska köras.