Kom i gång med kapandet
Hur ser det egentligen ut på och runt ditt skrivbord? Med enkla medel kan du bli effektivare och mer kreativ – och må bättre. Här visar vi smarta och enkla tips som hjälper dig att komma i gång.

Vi tillbringar förvånansvärt mycket tid framför bildskärmar, på jobbet och hemma, som oftast är placerade på skrivbord. Men hur mycket tid och energi lägger vi egentligen på att göra de platser där vi befinner oss under stora delar av dagen så effektiva och trevliga som möjligt? För de flesta är svaret ”väldigt lite tid”. När man sitter framför en bildskärm är det lätt att glömma bort det som finns utanför och runt skärmen. Den omgivande miljön, som vi kan kalla ”arbetsplatsen”, är minst lika viktig som det du ser på skärmen, både hemma och på jobbet.

Rädda rygg och nacke
Enligt Arbetsmiljöverkets skrift ”Arbeta rätt vid bildskärmen” jobbar nästan tre miljoner av Sveriges fyra miljoner yrkesarbetande större delen av sin tid vid en bildskärm. Och en stor del av dem, så mycket som 30–40 procent, har någon form av smärta i nacke, axlar eller armar som kan härledas till dålig ergonomi på deras arbetsplatser. Det finns mycket man kan göra för att undvika sådana problem, som att byta arbetsställning ofta och ta pauser i arbetet.

Men en bra arbetsplats handlar inte bara om ergonomi utan också om organisation, planering och estetik. Om det du behöver finns där du behöver det när du behöver det så gör det dig inte bara mer effektiv utan också mindre frustrerad och stressad. Oreda och stök är också något som kan bidra till negativa känslor. Rena, enkla linjer och färger och mönster som inte stör gör dig mer fokuserad på det du ska göra.

Så hur uppnår du detta skrivbordsnirvana på egen hand, utan att lägga ut en förmögenhet? Principerna är ganska enkla och funkar för de flesta men tillämpandet av dem är något av en konstform. Det handlar i första hand om att följa en gammal designdevis: Lägg inte till allt du kommer på utan ta bort allt som inte är absolut nödvändigt. Vilket inte betyder att du ska tömma ditt skrivbord på saker utan att bara det du behöver ska vara nära till hands.

För att åstadkomma det behöver du två saker: tomma ytor på skrivbordet och förvaring. Tomma ytor behövs för att du ska få plats med de saker du använder just nu. Om ditt skrivbord är fullt till att börja med så blir det svårt att få plats med något nytt. Med förvaring får du tomma ytor, men lägg några minuter på att stoppa undan saker varje dag.

Ska det lyckas så behöver du något att förvara dina saker i. Längre fram i tidningen finns exempel på sådant, till exempel en brevkorg och en låg ask med lock som kan stå framme på skrivbordet utan att vara i vägen eller störa. Men det kan också vara en bra idé att satsa på ytterligare förvaring som inte finns på skrivbordet och flytta dit saker du sällan använder. Fråga dig själv hur ofta du faktiskt använder prylarna på ditt skrivbord och prioritera efter det. Saker som används mer sällan hamnar längre bort, saker som används ofta bör finnas nära till hands.

Den estetiska biten är kanske den mest subjektiva: behöver du en låda att förvara saker i, ta en som du tycker är snygg. Du kommer ju ändå att titta på den flera timmar varje dag. Välj ett skrivbord i ljus eller matt färg för att undvika reflexer och satsa på att få till bra belysning vid din arbetsyta.

Fler tips hittar du i checklistan. Missa inte heller intervjun med inredningdesignern Dora Alexandra Nacsa som är expert på just kontor och arbetsplatser.

Tumregler

 • Viktigast – Börja med att fundera på vad du har för behov när du sitter vid skrivbordet. Behöver skannern som du egentligen bara använder någon gång om året egentligen stå framme? Plocka bort allt som känns onödigt.
 • Inga reflexer – Placera skärmen så att du slipper reflexioner från fönster och andra ljuskällor. Flytta lampor som reflekteras i skärmen.
 • Sortera – Samla de saker som du vill ha nära till hands i lådor eller korgar så att de inte ligger och skräpar på skrivbordet.
 • Samla kablar – Skaffa en kabelränna där du samlar alla kablar och strömsladdar så att de inte är i vägen.
 • Avskärmning – På ett kontor med öppet landskap kan det vara en idé att sätta upp en skrivbordsskärm så att du skärmar av dina kollegor något.
 • Mått – Rekommenderade mått för ett arbetsbord är längd 120–160 cm, djup 80 cm och höjd 67–77 cm.
 • Belysning – Om du har en arbetslampa på skrivbordet bör den stå på vänster sida om du är högerhänt och vice versa.
 • Förvaring – En hurts på hjul eller en låg hylla ger en bra avlastningsyta och ytterligare förvaring till din arbetsplats.
 • Varje dag – Använd några minuter varje dag för att plocka bort saker från skrivbordet och flytta dem till passande förvaring. Töm pappers­korgen ofta.
 • Anteckna – Ha gärna ett anteckningsblock och en penna nära till hands.
 • Papperslöst – Använd pärmar, brevkorgar eller arkivskåp för att sortera bort lösa papper från skrivbordet.