Pixelmator är i  dag en kompetent spelare i segmentet för amatörer och semi-proffs. Appen utvecklas exklusivt för Mac, vilket innebär att den har rapp grafikhantering och ett lättanvänt gränssnitt. Du som tidigare har kört Photoshop känner snabbt igen dig eftersom mycket fungerar på liknande sätt, även om Pixelmator så klart inte spelar i samma liga som Adobes flaggskepp. Det kanske bör tilläggas att det inte är nödvändigt att kunna Photoshop för att förstå Pixel­mator.

Vi börjar med att ta en titt på några av de vanligaste funktionerna genom att snygga till ett somrigt foto. Därefter ska vi bakåt i tiden till ett lite brunare 70-tal. Ett foto från detta sorgfria årtionde har scannats in och färgerna ska återställas så gott det går.

Som sista djupdykning i Pixelmators möjligheter kommer vi att klippa och klistra. Originalbilden är tagen från en båt i Öresunds blåsiga vatten. Vi behåller förgrunden men resten byts ut mot något mycket trevligare – en gyllene karibisk soluppgång.

Fakta: Pixelmator

Funktion: Bildbehandling
Version: 2.1
Mer info: http://mw24.se/1nm
Pris: 229 kronor

Snygga till bilden
Vi fixar till detaljer, ökar färgmättnaden och får mer stuns i bilden.

Snyt det vänstra barnet
Vi förstorar upp området runt näsan. Ena näsborren har lite snor som ska tas bort med hjälp av klonverktyget. Kloning innebär att du kopierar från en area av en bild till en annan. Det är viktigt att klona från en källa som ser ut ungefär som det du vill få bort. Vi väljer en mjuk pensel som vi sätter till 10 pixlars diameter och klickar sedan på området under snoret. Området klonas försiktigt över med snorlös hud.

Snyt det högra barnet
Nu blir det genast lite svårare eftersom det finns mer av det gula som ska bort från näsan. Genom att trycka på alt kan vi välja ett nytt område att klona från. Vi börjar med de enklaste områdena. När vi behöver jobba med mindre detaljer minskar vi helt sonika diametern på penseln. Genom att sänka opaciteten minskar vi styrkan på den nya kloningen, så resultatet blir en blandning av den gamla och den nya grafiken.

Fortsatt snytning
Det svåraste snoret ska vi ta bort genom att ändra färg och ljushet. Vi väljer penseln och sätter diametern till 6 pixlar. Som Blending väljer vi Hue och sedan ställer vi in en rosa hudfärg med färgrutan längst upp till vänster. Det gula målas mer hudfärgat. Genom att ändra penseln till Luminosity och sedan justera opacitet och färgstyrka gör vi de mörka partierna ljusare och fyller i de mörka där det behövs.

Klona bort matresterna
Vi fortsätter med digital torkning av munnen. Ännu en gång använder vi klonverktyget för att ta bort matresterna. När munnen är ren väljer vi förstoringsglaset. Genom att hålla nere alt och klicka på skärmen förminskas förstoringen. Vi klickar på det vänstra barnets panna och zoomar in. Där var visst ett pilformat rivmärke som vi passar på att klona bort i rena farten.

Rotera bilden
Räcket bakom barnen ska vara vågrätt och därför måste fotot roteras något åt vänster. Vi går in på View och väljer Show rulers för att få fram linjalerna. Sedan klickar vi på den övre linjalen, håller nere mus­knap­­­pen och drar nedåt för att få fram en blå linje. Den placeras strax ovanför räcket. Med Edit > Transform roterar vi åt vänster med den blå linjen som riktmärke.

Beskärning
Vårt förra steg resulterade i fula hörn där bakgrunden lyser igenom. Dem tar vi bort genom att krympa storleken på bilden något. Först placerar vi fyra nya linjer vid ytorna som ska klippas bort. För att kunna bättre se var linjerna ska placeras använder vi förstorings­fönstret. Med Beskärningsverktyget (Crop tool) drar vi sedan en fyrkant på linjerna och klickar på Crop längst uppe till höger. Bilden är nu beskuren.

Mer grönt
Photoshop har en riktigt bra funktion – Vibrance. Den ökar färgnyanserna på ett naturligt sätt. Tyvärr finns inte något liknande i Pixelmator utan vi får med försiktighet använda oss av Hue och Saturation. I stället för att öka Saturation för hela bilden gör vi individuella inställningar per färg. Genom att klicka på den gröna pluppen och sedan justera vinklarna i den gröna färgskalan kan vi välja hur mycket grönt som ska ändras.

Justera hudtoner
Nu ska vi ge oss på hudtonerna och klickar än en gång på Hue i effektfönstret. En risk med att öka färgmättnaden för hud är att resultatet kan se onaturligt ut om det dras på lite för mycket. Vi väljer den röda nyansen och drar upp saturation till max. Sedan justerar vi vinklarna tills alla nyanser i ansiktet är knallröda. Tack vare denna metod kommer alla skuggor och nyanser i ansiktet att påverkas. Saturation sätts till 8 %.

Ljusare ansikten
Vi vill ha mer ljus på barnen men utan att bränna ut molnen
i bakgrunden. Det finns flera metoder för detta. Vi kommer att manuellt måla dit ljus med hjälp av en pensel satt till storleken 100 pixlar. Som blending för penseln väljer vi Luminocity och opaciteten sätts till 15 %. Som färg används samma rosa hudfärg som tidigare. Nu gör vi helt enkelt barnens ansikten lite ljusare genom att måla med penseln.

Nytt lager
Pixelmators verktyg för ljusstyrka och kontrast når tyvärr ännu inte till samma höga nivå som Photoshops. Det räcker att du drar på lite för mycket för att det vita i bilden ska brännas ut. En enkel lösning på detta problem är att skapa ett nytt lager där kontrasten ökas, för att sedan sudda bort de vita utbrända areorna så att originallagret lyser genom. Vi kopierar bilden till ett nytt lager under Layer > Duplicate layer.

Öka kontrast
Efter att ha kontrollerat att det nya lagret är markerat klickar vi på Brightness i effektfönstret. Vi experimenterar med att höja och sänka Contrast och Brightness tills det ser så bra ut som möjligt. Brightness sätts till 10 % och Contrast sätts även den till 10 %. Vi klickar på OK för att genomföra. Himlen bakom flickorna och andra ljusa delar i bilden bränns ut men det kommer vi att fixa med hjälp av suddgummit.

Sudda bort utbrändheten
Eftersom himlen som ska suddas bort tar upp en större yta behöver vi inte sudda ut den för hand. I stället väljer vi det magiska suddgummit och klickar på en area längst upp till vänster. Genom att hålla nere musknappen och förstora eller förminska cirkeln kan vi bestämma hur mycket som ska suddas bort. De sista vita bitarna, håret och delar av armarna suddar vi bort med det vanliga suddgummit. Nu är vi färdiga.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning