Trots att OS X 10.8 Mountain Lion släpptes för endast fem månader sedan är det enligt mätföretaget Net Applications nu installerat på 32 procent av alla Macar världen över.
Siffrorna bygger på mätningar som gjordes under december och är en ökning från november då operativsystemet stod för 29 procent av alla Macar.

OS X 10.8 Mountain Lion släpptes den 25 juli förra året.

Den största tillväxten kommer på bekostnad av OS X 10.7 Lion som under december föll till från 30 procent till 28 procents andelar. OS X 10.6 Snow Leopard minskade dock med mindre än en procentenhet under perioden och intar en andraplats med en andel på 29 procent.

mountain lion os x

Ett av skälen till att Snow Leopard fortfarande används av så många använda antas bero på att det fortfarande har stöd för Macar med Power PC-processorer. Ett stöd som försvann i och med Lion då Apple började satsa helhjärtat på Intel-baserade Macar.

Fortsätter Mountain Lions tillväxt i samma takt kan det nå 50 procent redan i april. Det är dock osannolikt med tanke på att Lion inte nådde andelar högre än 47 procent ett år efter att det släpptes.

Ett annat skäl till att Mountain Lions tillväxt kan sakta ned är att Apple förra året meddelade att företaget kommer att släppa en ny version av OS X varje år.

Det betyder att en ny version kan komma att släppas efter sommaren. Det betyder att många användare av Snow Leopard och Lion troligtvis uppgraderar direkt till den nya versionen och hoppar över Mountain Lion.

Net Applications siffror bygger på mätningar av besökare på cirka 40 000 unika webbplatser.

IDG News