En av de fina sakerna med OS X är att det är som den verkliga världen. Du lagrar dina filer i mappar, och när du inte vill ha något längre slänger du det i papperskorgen. Men på din Mac är en mapp inte bara en mapp, och det är inte så dumt egentligen. Ta till exempel mappkommandon, eller Folder Actions som det heter på engelska.

Men denna praktiska funktion kan du binda Applescript till specifika mappar så att de automatiskt aktiveras när nya filer läggs till mappen. Det betyder att du kan få ett meddelande när vissa mappar har fått tillökning, att Finderns märkning kan ändras när du lägger filer i en mapp, eller att ziparkiv kan packas upp.

Här visar vi hur mappkommandon fungerar och hur de kan hjälpa dig spara tid.

Aktivera mappkommandon globalt
För att använda mappkommandon måste du först aktivera funktionen globalt i systemet. Höger/ctrl-klicka på en mapp, vilken som helst, och välj Tjänster -> Inställningar för mappkommandon. Om du har väldigt få aktiva tjänster kan det hända att Inställningar för mappkommandon ligger direkt i kontextmenyn istället. Klicka i ”Aktivera mappkommandon” och avsluta programmet.

Varning: nya filer
Vi börjar med att lägga till ett enkelt, användbart mappkommando på en av våra mappar. Om du använder nätverkslagring tillsammans med kollegor kan dessa lägga till nya filer i er gemensamma mapp, men hur får du reda på när så har skett? Med ett mappkommando kan OS X visa en varning varje gång en fil har lagts till i en bevakad mapp.

Leta dig fram till den mapp du vill hålla koll på, till exempel din egen hemmapps Brevlådemapp (ligger i Delat) som andra användare på nätverket kan lägga filer som ska till dig i oavsett om de har annan behörighet i din dator eller inte. Höger/ctrl-klicka på den och välj Inställningar för mappkommandon som tidigare, och lägg till kommandot ”add - new item alert.scpt”.

Prova hur det fungerar genom att dra en fil till mappen, och direkt ska en liten dialogruta dyka upp som frågar om du vill se de nya filerna. Ja öppnar mappen i ett nytt Finderfönster och Nej stänger bara dialogen, men nu vet du ju att du har en ny fil att titta på.

Ett kanske ännu mer praktiskt användningsområde är för Dropbox. Dropbox visar visserligen sina egna små meddelanden men dessa försvinner efter ett par sekunder så om du inte sitter vid datorn när en ny fil trillar in måste du senare manuellt kolla i Dropbox om du har något nytt. Lägg till samma kommando som ovan på Dropbox-mappen så får du upp ett meddelande som inte försvinner istället, men tänk på att detta bara fungerar för filer som läggs direkt i mappen och inte i undermappar. Du kan dock lägga till samma script på alla undermapparna i Dropboxmappen om du alltid vill ha meddelanden för nya filer.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning